fredag 26 februari 2016

Choklad; inte bara för minnet och organisationsförmåga

Härom dagen kom Aftonbladet med gamla nyheter i ny förpackning; choklad är ju bra för det mesta, som ni vet att all möjlig forskning visar sedan länge!
Den här gången är det en studie på 968 invånare mellan 23 och 98 år gamla i Syracuse, New York, som visar att choklad skyddar våra hjärnors kognitiva förmågor, som annars försämras när vi blir äldre. Choklad gjorde bl a försökspersonerna bättre på att organisera och att minnas enligt
The Telegraph.
 Forskarna publicerade studien i tidskriften Appetite och forskarna tittade på data från en äldre studie, där invånarna fick gå igenom en rad undersökningar gällande diet och riskfaktorer för hjärtsjukdom.
Deltagarna gjorde dessutom en rad tester för att pröva deras kognitiva förmåga.
– Ett mer frekvent intag av choklad var nära sammankopplat med bättre resultat i testerna, fastslår forskarna i The Telegraph.
Choklad har använts som medicin historiskt och det tas också upp i studien. Historiskt har det använts mot exempelvis feber, diarréer och som potenshöjare. Även om just den användningen inte varit helt vetenskaplig så är det bevisat att choklad kan hjälpa till att minska risken för exempelvis stroke, som jag skrev om här.  
Trevlig helg nu och fira den gärna med just choklad, inte bara för hälsans skull, utan också för njutningen!

Inga kommentarer: