tisdag 24 september 2013

Bena fisk inte så benigt

Inget är svårt när man kan det, som någon smarting sa. Jag tror att anledningen till att många inte tycker om fisk är att de antingen bara ätit block ur frysdisken eller att de ätit fisk med massor av ben i.
Som jag berättat tidigare så har fjällfisk och särskilt röding varit en favoriträtt sedan jag var barn för både mig och mina båda systrar.
Det var farmor som var en mästare på att laga god mat och gärna bjöd oss på just fjällfisk. Jag och Mia fick därför lära oss att just bena fisk när vi var riktigt små för att slippa få de där stickiga benen i munnen. Jag tänkte därför tipsa här om hur du benar för att slippa de uslingarna:
Börja med att skära ett snitt på högsta punkten av fisken, där mittbenet finns. Vik så kniven åt höger (om du är högerhänt) så att fiskköttet lossnar från benen. Ta även bort fiskskinnet, vilket går enkelt med kniven. Det är egentligen också bara att vika bort.
Titta på fiskköttet du lagt åt sidan och ta bort ev. ben som följt med fiskköttet. Dra gärna kniven lätt över fiskfilén så följer små ben med av sig sjjälvt. Vänd tallriken och upprepa vikningen av fiskköttet mot det andra hållet och att ta bort ev. ben.
Lägg de benade fiskfiléerna på sidan av tallriken. Vänd fisken upp och ned och gör om samma procedur mitt på tallriken;
 Snitta och vik fiskköttet åt höger sida och vänd tallriken när du är klar med den första sidan.
Nu har hela benet lossnat, så ta det, skinnet och de ev. lösa ben som suttit fast i fiskköttet. Skrapa lätt med kniven över fiskfilén så lossnar de lätt. Det tar inte mer än någon minut och du kan nu lägga allt avskräde åt sidan. 
Dags att avnjuta det godaste jag vet i hela världen, gärna som här med gräddsås och potatis! Här är min farmors fantastiska recept, som Maja nu bemästrar bäst av alla.

Inga kommentarer: