lördag 7 september 2013

Annorlunda och andra utflykter

Det har främst blivit kortare utflykter i närheten under min tid på Österlen den här gången. Jag har ju varit här främst för att få nya perspektiv och komma ifrån, så vi har bara varit till Bornholm, men inte ens varit till Malmö. Eftersom jag varit så fruktansvärt trött.
Däremot har vi varit på Kaffestugan Annorlunda vid Stenshuvud för första gången på många år. Senast jag var dit var det nästan bara mördegskakor i olika former och möblemanget var oerhört slitet.
Det är nu den fjärde generationen som driver den, så kakbuffén är härlig, fast de påstår sig fortfarande använda originalrecepten. Dessutom är möblerna nu renoverade.
Vi har också varit runt på handelsträdgårdar och de här härliga druvorna finns på Åbergs trädgård i Ystad.
Vi var även till Ystads plantskola, som numer ligger väldigt högt, så när det blåser gör det verkligen det ordentligt. Så här dramatiskt såg det ut över sockerbetsfälten bredvid.

Det har blivit rätt höstlikt också här, titta bara här ovan utanför Kiviks musteri härom dagen.
Vid Esperöds arboretum finns en gård, Kivikås frukt, som säljer god äppelmust på flaska, en massa annat ätbart och en massa krukor. Där köpte mina föräldrar en massa fina krukor, som jag tror att de gjutit själva i betong, precis som en massa betongprydnader de också säljer.
Vi handlade också på mysiga Gröna Butiken på Orelund, som säljer massor av gott och närodlat.
Exempelvis bröd från Olof Viktors, ostar från Vilhemsdals Gårdsmejeri, produkter från Bondens skafferi, Tockafarmarens Ungtupp och bakverk från Ekströms Café & Bageri.
Släktgården Orelund ligger mellan Simrishamn och Kivik på Österlen och finns är Orelunds odlingar, gårdsbutik och trädgårdscafé vackert belägna mitt i det böljande fruktriket, där de första äppelträden planterades redan i slutet av 1800-talet.
Orelund drivs idag av Britt och John Orelind och gården har varit i familjen Orelinds ägo sedan år 1892. Det drevs till en början enbart som lantbruk och 1989 bildades företaget Österlentomater AB och då byggdes också ett växthus på 4.000 kvadratmeter.
"Vår drivkraft är att ge så många konsumenter som möjligt chansen att köpa svenska, färska och närodlade produkter" skriver de på sin hemsida. Precis som i Jämtland, med andra ord!
Äpplen och päron köpte vi av Bi-Hans (som Mandelmanns presenterar honom i Självhushållning på Djupadaloch Siv Gustafsson i Sandvången vid Vik.
De är båda oerhört trevliga och när jag berömde de vackra kallorna ovan, fick jag en bukett av Siv!
Den fantastiska aubergine-färgen älskar jag och kallor tillhör mina favoritväxter. 
Frukosten i onsdags avnjöts i värme och solsken; underbart!
Idag går resan vidare norrut...

Inga kommentarer: