onsdag 10 augusti 2022

Gelato med blåbär, choklad osv

Har fått massor med amerikanska blåbär i år och upptäckte att jag inte lagt ut något recept på gelato tidigare. Därför gör jag det nu istället.

Min käraste undrar om han någonsin
ätit en godare glass och den är rätt
snygg också 

Jag hade ju trott att gelato alltid görs utan ägg och på mjölk, istället för grädde, så blev därför väldigt förvånad över alla innehållsförteckningar (och recept) som ändå innehåller det. Nyligen  läste jag dock följande (på nedersta receptet) att ”Detta är en typisk syditaliensk glass [min kursivering], gjord på mjölk och utan ägg vilket gör att den är mager och upplevs som lätt och frisk. När man känt den fylliga, fina chokladsmaken är det få som tror att den är gjord på vanlig kakao.”

Blåbärsgelato (syditaliensk blåbärsglass)   4-6 port.

Rensa och skölj 

150 g blåbär (ca 3 dl) 

(Om du använder frysta bär behöver de inte tinas. Jag använde nyplockade amerikanska blåbär) 

40 g glykos eller honung 

1 1/2 dl grädde 

120 g florsocker (1 1/2 dl) 

Rör tills allt löst sig.  Blanda ner bären och vispa eller mixa lite, men smeten ska inte vara helt slät.  Tillsätt 

2 dl mjölk

och blanda.  

Vispa ner 

1/2 krm äkta vaniljpulver

 (1 msk finrivet citronskal) 

Rosta

Valfria nötter (jag delade valnötter i mindre bitar)

i salt

i en torr panna tills det doftar rostat. Låt svalna och blanda i. 

Låt gärna hela smeten stå i kallt vatten innan du använder din glassmaskin enl instruktionerna eller ställer i frysen. Rör om var timme i 4 h o sedan avnjuter den..

En annan gelato-variant som du smaksätter efter behag

Gelato al cioccolato - Chokladglass från Sicilien

Blanda

175 g socker

80 g kakao

2 msk maizena

i en kastrull.

Tillsätt hälften av 

7 ½ dl mjölk

och vispa tills det löses. Värm blandningen under ständig omrörning. Tillsätt resten av mjölken efter ett tag.

Värm under omrörning tills det tjocknar till en lätt kräm.

Kyl i ett vattenbad eller i kylskåpet.

Frys den kalla krämen i en glassmaskin enligt tillverkarens beskrivnings.

Inga kommentarer: