söndag 21 juli 2019

(Glutenfri) Hallon - och chokladkladdkaka

Älskar verkligen  alla bär nu; hallonen och så krusbär, smultron skördade och snart är även björnbär o amerikanska Blåbär mogna. Massor med Bornholmsfikon blir det med, för att mu inte nämna alla äpplen, päron och persikor!
Hallon är favoriten inte bara för att det är så gott och har lång säsong, med först sommar- och sedam hösthallon,  utan främst för att de kan plockas stående upprätt! I bakgrunden nedan skymtar också en nektarin här nedan. Det har kommit så många att jag fått gallra så att trädet ska orka nära alla!
Är så överlycklig över min stora bärskörd var dag och hallon är en stor favorit sedan jag var barn! Både söt och syrlig samtidigt och mumsigt kladdig med underbar hallonsmak är denna snabba kaka. Glutenfri dessutom!

Sätt ugnen på 200 grader. Smält
150 g smör
150 g 70%-ig choklad 
på låg temperatur och låt svalna. Vispa
3 ägg 
poröst och vispa i
2 dl råsocker 
1 tsk finrivet ekologiskt citronskal 
1 tsk vaniljsocker 
Blanda
11/2 dl mandelmjöl 
1/2 dl psylliumhusk 
och vänd ned det i äggsmeten  Rör till en jämn smet. Vänd även ned smör- o chokladblandningen, gärna med en lite marmorerande effekt.

Häll smeten i en smord form (för 10-12 bitar) fodrad med
kokosflingor
tryck ner
ca 2 dl färska hallon 
Grädda i mitten av ugnen, 175°C i 20–30 minuter. Kakan ska vara kladdig. Låt svalna helt och dekorera ev. med
1 dl färska bär
 1/2 tsk florsocker
Servera gärna med grädde eller vaniljglass!

Inga kommentarer: