onsdag 3 juli 2019

Fläder i långa banor!

Det är kanske väl sent med tips om fläder i a f här i Skåne, men jag vill ändå publicera dessa underbara recept. Älskar fläder o nu när jag har egen låter jag mig inspireras av DN och ordnar så mycket gott med min egen lilla tvist.
Här är en skörd för någon vecka sedan; rabarber,
 fläder, smultron och jordgubbar 
Jag testade flera av recepten och började med fläderdricka och rabarberlemonad.
Syrlig Fläderblomsdricka (med variationer)
C:a 2½ l koncentrerad saft
Skölj nyplockade
40 stora klasar nyplockade fläderblommor
hastigt. Lägg dem i en bunke eller en hink.
Borsta
1 ekologisk citron
noga, skär den i tunna skivor och lägg ner i
bunken. Koka upp
2 liter vatten
och rör i
1,8 kg råsocker
Ekologiskt citronskal

Sila saften genom silduk. Innan sockerlagen hälls ned tillsätt   .
Några skalade rabarberstjälkar skurna på längden

½ pressad ekologisk citron

(du kan också lägga i något av följande: 1 liter hallon eller jordgubbar alt. Några kvistar mynta eller en vaniljstång)

Täck över bunken med handduk och låt stå i 3–4 dygn i svalt utrymme. Häll upp den koncentrerade saften på sterila flaskor, och förslut. Förvara svalt

Fläderblomsdrickan gjorde jag främst för att kunna flädergrava lax och lägga in sill. Se recepten nedan! Till höger på bilden ovan ser du också rabarberlemonaden, som jag även gjorde ifjol.
Riktigt gott med surkål och potatissallad 

Flädergravad lax
Cirka 10 småportioner
2 dygn Putsa
900 g färsk laxfilé i bit, med skinn
Rör ihop.
4 msk salt
4 msk koncentrerad ekologisk fläderblomssaft
3 msk fläderbrännvin eller renat brännvin
c:a ½ tsk nymald svartpeppar

och massera in blandningen i laxen. Lägg på
några fläderblommor (kan uteslutas)
Låt laxen stå ute i rumstemperatur i ett par timmar. Ställ sedan in den i kylen täckt med plastfolie. Låt stå i två dygn. Vänd den några gånger under tiden. Skär laxen i tunna skivor. Lägg upp på fat. Garnera gärna med fläderblommor och citronklyftor.
Så var det sillen då: 

Fläderblomssill c:a 12 småport

Koka upp

1 ½ dl vatten

½ dl ättiksprit (12 %)

½ dl strösocker

½ dl koncentrerad fläderblomssaft

8 svartpepparkorn

till lagen. Låt svalna då det är viktigt att lagen är riktigt kall när sillen ska i! Skölj och skär 

1 salladslök

1/3 gurka eller ½ liten zucchini (det ska bli cirka 1 dl skivad)

i cirka ½ centimeter tjocka skivor. Skär

1 burk inläggningssill

i gaffelbitar (cirka 1 ½ cm breda). Varva

grönsakerna med sillen i en steril glasburk.

Häll på den kalla lagen och

några fläderblommor

låt stå minst 1 dygn i kylen, gärna fler. Servera

med bröd och ost och/eller kokt färskpotatis.

Riktigt gott och flädersaften är väldigt läskande att dricka med! Ovan ses vad som silats av från den.


Inga kommentarer: