Här är en skörd för någon vecka sedan; rabarber, fläder, smultron och jordgubbar |
C:a 2½ l koncentrerad saft
Skölj nyplockade
40 stora klasar nyplockade fläderblommor
hastigt. Lägg dem i en bunke eller en hink.
Borsta
1 ekologisk citron
noga, skär den i tunna skivor och lägg ner i
bunken. Koka upp
2 liter vatten
och rör i
1,8 kg råsocker
Ekologiskt citronskal
Sila saften genom silduk. Innan sockerlagen hälls ned tillsätt .
Några skalade rabarberstjälkar skurna på längden
½ pressad ekologisk citron
(du kan också lägga i något av följande: 1 liter hallon eller jordgubbar alt. Några kvistar mynta eller en vaniljstång)
Täck över bunken med handduk och låt stå i 3–4 dygn i svalt utrymme. Häll upp den koncentrerade saften på sterila flaskor, och förslut. Förvara svalt
Cirka 10 småportioner
2 dygn Putsa
900 g färsk laxfilé i bit, med skinn
Rör ihop.
4 msk salt
4 msk koncentrerad ekologisk fläderblomssaft
3 msk fläderbrännvin eller renat brännvin
c:a ½ tsk nymald svartpeppar
och massera in blandningen i laxen. Lägg på
några fläderblommor (kan uteslutas)
Låt laxen stå ute i rumstemperatur i ett par timmar. Ställ sedan in den i kylen täckt med plastfolie. Låt stå i två dygn. Vänd den några gånger under tiden. Skär laxen i tunna skivor. Lägg upp på fat. Garnera gärna med fläderblommor och citronklyftor. Så var det sillen då:
Fläderblomssill c:a 12 småport
Koka upp
1 ½ dl vatten
½ dl ättiksprit (12 %)
½ dl strösocker
½ dl koncentrerad fläderblomssaft
8 svartpepparkorn
till lagen. Låt svalna då det är viktigt att lagen är riktigt kall när sillen ska i! Skölj och skär
1 salladslök
1/3 gurka eller ½ liten zucchini (det ska bli cirka 1 dl skivad)
i cirka ½ centimeter tjocka skivor. Skär
1 burk inläggningssill
i gaffelbitar (cirka 1 ½ cm breda). Varva
grönsakerna med sillen i en steril glasburk.
Häll på den kalla lagen och
några fläderblommor
låt stå minst 1 dygn i kylen, gärna fler. Servera
med bröd och ost och/eller kokt färskpotatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar