fredag 19 juli 2019

Blå med Ten Siethoff 


Härom dagen tog jag en liten tur till Gärsnäs och Galleri Blå för att se måleri av Petrus Ten Siethoff.

Serien Brunnsviken i tempera visar vad jag tror är utsikten från det "stora lusthus vid Brunnsviken" där Ten Siethoff har ateljé halva året. När han inte befinner sig här på Österlen vill säga.  
I oljemålningarna Linjen och Blocket finner jag mycket kroppslighet och rörelse. Linjen blir i mina ögon en serie piruetter medan Blocket, som jag antar syftar på teckningsblock, blir motsatsen till ett stenblock och mer av ett Pas de Deux.
Jag inbillar mig att den ovala formen på några av målningarna ur serien Brunnsviken härrör sig från ett ateljéfönster med samma form. En av de målningarna blir för mig till ett ödsligt fjällandskap. Det faktum att jag växte upp i fjällvärlden och inte vid havet blir tydlig på så sätt.
Oljemålningarna Dansaren II, Röda Moln och Häll
liksom Dansaren I och Hornblåsare I skvallrar om ett djupt intresse för de hällristningar Ten Siethoff skriver att han haft som granne i 40 år.
Han nämner också att han "som uttrycksmedel använder jag mig av Färgen, Blocket och Linjen. Där tar min berättelse vid." Det uppfattar jag som att han menar blocket som form, vilket gör titeln på den för mig så animerade målningen ovan till ett mysterium.
Som alltid också trevligt att träffa Carl-Johan Blomquist
och så blev det (förstås) hembakat fika.

Öppet alla dagar kl 12 - 17 

Inga kommentarer: