lördag 6 januari 2018

Tunnbröd (på bak/pizzasten eller järn stekpanna)

När jag var barn hade farmor en vedeldad bakstuga på gården där det bakades underbart doftande o välsmakande tunnbröd till alla årets alla högtider. Där var farfar uppe o eldade med björkved redan mitt i natten och sedan började det bakas redan i ottan. Det var dock bara farmors svägerskor o systrar som fick vara med och baka, så barn och barnbarn lärde sig aldrig, trots att vi ofta åkte dit tidigt för att hjälpa till. Då var det dock nästan alltid redan fördigbakat. Till julafton bakade jag dock även mjukt tunnbröd i år. Det gjorde jag så här, med vad jag tror är farmors recept som Maja fick ärva i hennes receptsamling:
Tunnbröd med getmese på bild från 2012  
Tunnbröd, ca 12 kakor
Smula
1/2 paket jäst 
i en bunke.  Värm
5 dl mjölk 
till 37 grader och häll över jästen och rör.
Tillsätt ¨
50 g rumsvarmt smör 
1/2 tsk salt 
1 påse färdigblandade brödkryddor  alt.
1-2 tsk anisfrön 
1-2 tsk fänkålsfrön  
1/2 tsk hjorthonssalt  
1 1/2 dl fullkorns dinkelmjöl 
2 dl rågsikt  
7 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl 
Rör ihop till en deg och låt jäsa i ca 30 minuter till dubbel storlek. När degen jäst klart delar du den i 12 lika stora bitar, forma degen till en boll och kavlar ut på ett bakbord som är rejält mjölat med
kruskakli eller grovt rågmjöl alt.dinkelmjöl
och använd kruskavel på slutet. Baka mitt i ugnen i ca 1-2 minuter, är de i ugnen för länge blir det vad som i Jämtland kallas pickebröd (hårt tunnbröd) 
Om du vill baka i ugn med pizzasten sätter du in stenen i en kall ugn och sätter ugnen på ca 250 grader. Jag gjorde tunnbrödet i en torr stekpanna av järn, då jag stekte dem i ca 2 minuter på var sida till fin färg.

Inga kommentarer: