lördag 6 januari 2018

Tunnbröd (på bak/pizzasten eller järn stekpanna)

När jag var barn hade farmor en vedeldad bakstuga på gården där det bakades underbart doftande o välsmakande tunnbröd till alla årets alla högtider. Där var farfar uppe o eldade med björkved redan mitt i natten och sedan började det bakas redan i ottan. Det var dock bara farmors svägerskor o systrar som fick vara med och baka, så barn och barnbarn lärde sig aldrig, trots att vi ofta åkte dit tidigt för att hjälpa till. Då var det dock nästan alltid redan fördigbakat. Till julafton bakade jag dock även mjukt tunnbröd i år. Det gjorde jag så här, med vad jag tror är farmors recept som Maja fick ärva i hennes receptsamling:
Tunnbröd med getmese på bild från 2012  
Tunnbröd, ca 12 kakor
Smula
1/2 paket jäst 
i en bunke.  Värm
5 dl mjölk 
till 37 grader och häll över jästen och rör.
Tillsätt ¨
50 g rumsvarmt smör 
1/2 tsk salt 
1 påse färdigblandade brödkryddor  alt.
1-2 tsk anisfrön 
1-2 tsk fänkålsfrön  
1/2 tsk hjorthonssalt  
1 1/2 dl fullkorns dinkelmjöl 
2 dl rågsikt  
7 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl 
Rör ihop till en deg och låt jäsa i ca 30 minuter till dubbel storlek. När degen jäst klart delar du den i 12 lika stora bitar, forma degen till en boll och kavlar ut på ett bakbord som är rejält mjölat med
kruskakli eller grovt rågmjöl alt.dinkelmjöl
och använd kruskavel på slutet. Baka mitt i ugnen i ca 1-2 minuter, är de i ugnen för länge blir det vad som i Jämtland kallas pickebröd (hårt tunnbröd) 
Om du vill baka i ugn med pizzasten sätter du in stenen i en kall ugn och sätter ugnen på ca 250 grader. Jag gjorde tunnbrödet i en torr stekpanna av järn, då jag stekte dem i ca 2 minuter på var sida till fin färg.
Ett annat (snabbare) sätt att göra tunnbröd är så här:
3-minuters tunnbröd 6–8 st
och de mjuka, goda bröden tar bara ca 3 minuter att grädda i stekpannan.
Nyp ihop
50 g smör, rumsvarmt 
2 dl rågsikt 
3 dl siktat dinkelmjöl
2 tsk bakpulver 
anisfrön och fänkålsfrön enl smak
1/2 tsk hjorthornssalt  
1 tsk salt 
och tillsätt
2 ½ dl filmjölk
och blanda ihop allt till en kladdig deg. Rulla degen ett varv i mjöl så den inte klibbar fast på bordet och i händerna. Dela degen i 6–8 bitar. Kavla ut degbitarna till rundlar, 2–3 mm tunna. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga ordentligt med en gaffel. Värm upp en stekpanna, helst i gjutjärn på hög medelvärme. Pudra lite mjöl i stekpanna (det ska inte vara något fett i den). Vänd brödet när det får bruna fläckar, ca 1 ½ min per sida. Anpassa värmen hela tiden så att brödet inte bränns. Tänk på att värmen varierar på olika spisar och då kan gräddnings-tiden, den kan variera några sekunder eller någon minuter mer eller mindre

Inga kommentarer: