torsdag 30 mars 2017

Falafel från bönan

Tänk att jag äntligen är i så pass bra form att jag börjat laga ordentlig mat igen! Härom dagen gjorde jag t ex falafel från grunden, fast använde konserverade kikärter.
Falafel  4 pers 
Lägg   
1 liter kokta kikärtor alt 1 burk konserverade  
2 dl potatismjöl 
' ½ dl olivolja  
5 dl hackad lök 
i  en bunke eller matberedare. Mixa sedan alla ingredienser i en skål,och arbeta in   
1 tsk malen svartpeppar  
1 tsk vitlökspulver  
1 tsk torkad koriander  
2 tsk havssalt  
1 dl hackad persilja  
2 tsk malen spiskummin  
och smaka av med   
havssalt. 
Forma smeten till valnöts-/köttbullestora bollar av smeten och stek dem i  
olivolja 
i ca 3 minuter på varje sida. Egentligen ska det friteras, men tycker personligen inte upp friterad mat. Servera dem gärna med ingefärsröran i pitabröd blandade med sallad och en kryddig tomatsås. 
Du kan också baka 20 st pitabröd så här: 
Smula sönder   
30 g jäst 
och lös upp i 
5 dl vatten, 37° 
Tillsätt  
900 g vetemjöl special (15 dl)   
och knåda i ett par minuter. Häll över  
1/2 dl olivolja  
2 tsk havssalt 
knåda vidare i ytterligare 15-18 minuter. Det är hemligheten ligger – degen måste vara riktigt elastisk för att brödet ska jäsa upp och bli som ballonger. Sätt på en bra skiva och ställ timern! 
Olja en bunke, lägg ner degen och täck med plastfilm. Låt jäsa i 60 minuter. Stöt ner den med ett rejält knytnävsslag efter halva tiden. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i fyra bitar. Dela varje del i fem mindre bitar. Rulla 20 runda bullar, täck med bakduk och låt dem vila i 10 minuter. Kavla ut bullarna till rundlar, ca 12 cm i diameter. Lägg dem på bakplåtspapper, täck och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.  Värm ugnen så varmt du kan och ställ in en plåt. När den är varm, grädda bröden i ca 5 minuter, tills de har blivit riktigt bulliga och fått en aning färg. Spruta gärna in lite vatten under tiden. Fortsätt med nästa plåt. Låt bröden svalna på galler.

Inga kommentarer: