tisdag 26 juli 2016

Rabarbermazariner

Rabarbermazariner 24 mazariner 
1 timme mördeg: 
Blanda 
3 dl mamdelmjöl 
1 dl psylliumhusk
½ dl råsocker 
200 g kallt smör 
1 äggula 
i en bunke och knåda kvickt ihop till en homogen deg. Rulla ut degen till två längder och dela vardera i 12 bitar. Tryck ut dem i plåtformar eller engångsformar av aluminiumfolie. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft) eller 200 grader i vanlig värme. 
fyllning: 
Stöt 
1 dl hackad sötmandel (ca 65 g) 
i en mortel eller mal i en mandelkvarn. Rör ihop 
75 g rumstempererat smör 
2 dl råsocker 
Skala och mosa 
2 potatisar, kokta, kalla och rivna, ca 170 g
Tillsätt   
2 ägg 
ett i taget.
1 krm bittermandelarom (olja) 
Tillsätt potatis, den malda mandeln och bittermandeldropparna och 
¾ dl vetemjöl 
blandat med
1 ½ tsk bakpulver 

Rabarberkräm: 
Skala 
2 rabarberstjälkar, ca 350 g 
och skär den i bitar. Koka upp 
1 dl vatten 
1 dl råsocker 
och lägg i rabarbern. Låt sjuda under lock i cirka 10 minuter. 
Ta av från värmen. Rör ihop
3 msk potatismjöl + ½ dl vatten
rör ner i koket. Låt koka upp så att det tjocknar.

Fyll de degklädda formarna med smeten upp till ca 2/3. 
Toppa varje mazarin med cirka 1 msk rabarberkräm. 
Grädda mitt i ugnen, 15–20 minuter. Knacka ut dem ur formarna. Låt kallna på galler. 
Blanda 
3 dl florsocker 
2–2 ½ msk vatten 
till en jämn glasyr och bred över kakorna. Vid serveringen kan man klicka på ytterligare rabarberkräm på toppen.  

Inga kommentarer: