onsdag 9 mars 2016

Smittsam snällhet nödvändig

Ja, nu har jag fått ytterligare belägg för hur viktigt det är att vara snäll. Idag har nämligen Nya Wermlands Tidning rapporterat om en "helt färsk" forskningsrapport (den är från 4 december 2015) från Lunds universitet. Den handlar egentligen om ovänlighet och konstaterar att det smittar, precis som även lycka och skratt, i alla fall på jobbet.
Smittsam glädje, vänlighet och ovänlighet
Det är psykologerna Eva Torkelson, Kristoffer Holm och Martin Bäckström som forskat om ohövlighet som en social process i organisationen. Deras studie är omfattande och innefattar nära nog 6000 personer, Den består av två olika studier, en inom hotell- och och restaurangbranschen och en som är baserad på data insamlad från SIFO, vilket innebär att den också ska reflektera hela den svenska befolkningen.
Forskningsrapporten visar just på att ovänlighet sprider sig och skapar väldigt dålig stämning, vilket i sin tur leder till att många inte trivs på sin arbetsplats. Ovänlighet är ett stort område, men kan handla om att exempelvis förnedra eller yttra nedlåtande kommentarer eller att helt sakna intresse för hur arbetskamraterna har det. Det kan också vara att ignorera och utesluta vissa kolleger ur gemenskapen utan orsak eller att ifrågasätta de andras insatser och kompetens.
De vänliga forskarnEva TorkelsonKristoffer Holm och
Martin Bäckström på bild lånad från Lunds universitet
 – Ovänlighet är steget under mobbning. Det faller under radarn men kan få folk att må så dåligt att man inte kan jobba kvar. Stressen ökar i kroppen och hamnar i flykt- och kamprespons. Man blir stressad i systemet och redo att fly eller slåss, berättar HG Storm, legitimerad psykolog i Karlstad för NWT.
Han går vidare till att konstatera att vänlighet däremot har den motsatta effekten. Både att utföra och ta emot vänlighet aktiverar en massa härliga signalsubstanser i hjärnan. Dem har jag berättat mycket om tidigare också. Åter till HG Storm i NWT:
Serotoninet höjs, det tillverkas i hjärnstammen och är kroppens internpost. Det påverkar vårt humör, sexlust och hur vi sover. Dopaminet höjs, det styr kommunikationer i hjärnan för uppmärksamhet, inlärning och motivation. Oxytocin är ett riktigt kärlekshormon som stärks av bra sex och närhet. Och endorfin som är kroppens morfin, smärtstillande och ger lust och energi och utsöndras vid träning. Det här är grunden till lycka i biologin.
HG Storm menar också att livet består av en massa små beteenden och att alla kan göra något varje dag som är vänligt.
Lyckades hitta en bild med en leende Hans Gunnar Storm
Karlstad-psykolog, bild lånad från 
www.bloggportalen.se
 – Om jag varit vänlig mot någon i onödan så kan jag stå ut med det. Men är jag ovänlig i onödan så kan jag må dåligt av det. Det håller jag absolut med om och att slösa med vänlighet har man bara gott av, som du nog förstått nu. Jag delar också gärna med mig om hans tips för just Vänliga veckan:
 – En bra början är att hälsa på människor och ge dem ett leende. Det räcker långt.
Just leendet har jag ju noga berättat om tidigare, så det vet du säkert redan.

Inga kommentarer: