onsdag 2 mars 2016

Historien om en björn

Jag blev oerhört rörd av årets Oscars-vinnare i animerad kortfilm. Historia de un Oso, [historien om en björn]. Den är chilensk, så vacker och sorglig om flykt av Gabriel Osorio. Du kan se hela filmen nedan!
Historia de un Oso  är "en originalkortfilm av Punkrobot. --- Den hade premiär på Annecy Animation festival, i juni 2014 och har sedan dess fått mer än 50 internationella priiser på olika festivaler, inkl Palm Springs Shortfest, i Nashville, Animamundi och i Zagreb.
Regissörens uttalande:  Min farfar, Leopoldo Osorio, häktas 1973, under Pinochets diktatur i Chile. Han satt inspärrad i två år, innan han flydde till England, där han tvingades leva i exil långt från familje. Under min barndom kände jag hans osynliga närvaroen farfar som inte var död, men som ändå inte fanns närvarande i mitt liv. Min kortfilm Historia de un Oso, handlar inte om min farfars liv, men är inspirerad av hans frånvaro, som lämnade spår inom mig.
Historia de un Oso lämnar några frågor obesvarade. Vad hände med björnens familj? Var finns de? Det här är samma frågor som tusentals familjer frågar sig, då de ända till idag fortfarande inte vet var deras kära tagit vägen. Jag hoppas att dessa frågor inte mer kommer att behöva ställas.  
Denna kortfilm är resultatet av två års hårt arbete. [Är det något jag själv vet så är det hur tidsödanade just animerad film är. Tänk dig att framställa 12 olika bilder för varje sekund i filmen!] Några av Chiles bästa animatörer och konstnärer har samarbetat för att lyckas med detta. Jag hoppas av hela mitt hjärta att Historia de un Oso påminner publiken om deras älskade ich hur viktiga de är i deras liv!" / Gabriel Osorio. regissör.
ur Hur Historia de un Oso gjordes
Du kan se hur filmen gjordes i den nedre rutan här!

Inga kommentarer: