onsdag 23 december 2020

Gravad lax och körsbärskompott


Jag lagar mycket mat till jul (helt för min egen skull) och lax är min favoriträtt så brukar grava åtminstone två varianter. Upptäckte att jag inte  tidigare publicerat orgninalreceptet utan bara smakvarianter så därför kommer det här:


Gravad lax orginalrecept (och med ingefära+apelsinzest)

Jag brukar dela upp en laxsida i åtminstone två delar och gör hälften med bara dill och resten med ngn särskild smaksättning i varsin plastpåse. I år gjorde jag halva enkelt

Frys 

1 kg laxfilé 

av mittbiten  ett dygn innan den ska gravas och grava den innan den är helt tinad. Skär laxen i två benfria filéer men låt skinnet sitta kvar. Blanda 

knappt ½ dl strösocker

knappt ½ dl salt 

2 tsk grovt stötta vitpepparkorn  Gnid in laxfiléerna på köttsidan med kryddblandningen. Finhacka  

2 dl dill  


Den andra halvan laxfile 

Gravad lax med ingefära och apelsinzest

tillsatte jag även 

Zest från 1 ekologisk apelsin

ca 1 cm skalad färskriven ingefära   

Gned så in också det på laxens köttsida.

Lägg ihop laxbitarna med rikligt med dill

emellan. Strö över resten av dillen.  

Lägg laxen i varsinn plastpåse och knyt ihop på ett fat. Grava i kylen i 1-2 dygn. Vänd påsen ett par gånger under tiden. Jag lät min ligga i 20 h och då blev den perfekt! Skär en skiva för att smaka av och när du tycker den lagom häller du av vätskan o skrapar bort kryddorna så kan du förvara den i samma påse.  


Gravlaxsås med honung 4 port  

Blanda 

3 msk (dijon)senap  

1 krm salt  

1 krm nymald vitpeppar  

1 msk vinäger  

1 dl hackad dill 

2 msk värmd/flytande honung i en skål och tillsätt så   

1 dl rumsvarm olja   

i en tunn stråle medan du vispar, eller lite och lite i taget med ordentlig mixning emellan. 


Gjorde min Ris ala Malilda av en påse risgrynsgröt och till körsbärskompott

gnm att röra ihop 

200 g frysta körsbär 

1 dl råocker 

köri en kastrull och lägg i 

1 vaniljstång

Låt koka upp försiktigt och sjuda i 5 – 10 min på svag värme. 


För att få fastare kompott tillsatte 

lite potatismjöl utrört i lite kallt vatten 

och röra ner småkokade så körsbärssåsen i 3 min tills den fått rätt konsistens 


Inga kommentarer: