söndag 16 augusti 2020

Skynda för att se Floder, punkprinsesstårta o övergångfaser

Nu är jag väldigt sen för imorgon är sista dagen för att se två riktigt bra utställningar på Ystad Konstmuseum; där visas punkiga Art Bomba Punk och prinsesstårta och fotografiskt oljemålande Ella Tillema Floden måste flyta visas sista dagen imorgon 16 augusti.

Stora oljemålningen Kärlek och Uppror får mig (givetvis) att relatera till Ebba Gröns bästa LP med samma titel från 1981 (så misstänker att Malmökonstnären Tillema har samma bakgrund som jag i a f musikaliskt).
Mount Everest är ännu en av Ella Tillemmas stora fotografiska oljemålningar men hennes utställning består även av video och ett uppblåsbart Luftslott (som jag filmade här).
Floden måste flyta är även en bok utgiven av Ella Tillema i år, där hon ”Genom storskaligt figurativt oljemåleri, text, screentryck och musik berättar... om vår samtid med fokus på orättvisor och individens sårbarhet. 
Varje år sedan 2009 ger Tillema ut en politisk pamflett i numrerad upplaga  [ex på bilden ovan] med titlar som ’Handbok i att fucka systemet’ och ’Mitt hjärta är en bomb’ men hon är framförallt känd för sitt färgstarka måleri. Ella Tillema (född 1983) är konstnär verksam i Malmö. Med kompromisslöst tilltal förenar hon det poetiska med aktivism i brännande frågor om samtid och framtid {min kursivering]. I fokus står systemet och hur vi kan mobilisera motstånd mot dess förtryckande mekanismer. Det sårbara är ett återkommande motiv i Tillemas måleri. Målningarnas storlek omsluter betraktaren och öppnar sinnena för existentiella bråddjup. 
Tillema är även aktiv i Sveriges punkscen som basist, sångare och låtskrivare i en rad olika band.’ Som det står i presentationen av boken. Som jag misstänkte m a o.

Där är också en perfekt övergång till Art Bomba Punk och prinsesstårta, vilket är en utställning som curaterats av konstnärsparet Mette Wide och Ola Åstrand
När jag klev genom skynket in i Art Bombas värld, du kan se en film här på Instagram var det som att flyttas åter till slutet av 1980-talet och min tid med Östersunds Musikforum (där jag var ordförande) med såväl musiken som estetiken! 

När jag närstuderar affischerna som hänger uppe ser jag även att där står att just Musikforum, vilket också bör ha varit en ideell Kontaktnätetförening precis som  Östersunds Musikforum (och många av bandnamnen hade även vi, om än ett par år före min aktiva tid där).
Fast jag är gammal punkare kan jag inte påminna mig om Art Bomba (vilket i o f s kan bero på avståndet). Det var tidigare konstnären Åke Dahlbom  (1950–2018) som var Art Bomba och jag läser i Ystan att "Åka Dahlbom under de sista åren av sitt liv [var] bosatt i en cirkusvagn i Aventorp utanför Tomelilla, stod utanför etablissemanget.
---Art Bomba [var] verksam från 1980-talet som scenograf i bl a fria teatergruppen Darling Desperados i Malmö, förädlade skräp till konst. 
Expressiva skulle jag vilja kalla verk 
som detta av Art Bomba 

---Här finns också något som kan liknas vid ett manifest om hans egen -ism, funeralismen." Vill dock med bestämdhet hävda att funeralism inte alls är "hans egna" för en snabb googling ger en amerikansk beskrivning av denna "konceptuella Funeralism i en sista akt"...

Vidare till Ulf Mårtensson: "Åke Dahlbom var konstnär, scenograf och punk (fast han var född 1950 och inte alls tillhörde punkgenerationen). Utställningen heter 'Punk och prinsesstårta'. Punk kan man förstå, men prinsesstårta?
– Han levde på prinsesstårta, säger Mette Wide.Tårta bjöd han också frikostigt sina grannar på för att få dem på gott humör och som ett plåster på såret när han stört grannsämjan."

Slutligen visas In Transition med avgångseleverna från Österlenskolan för Konst & Design här i Simrishamn

Missa inte fast jag är så sen!!!

Inga kommentarer: