fredag 17 april 2020

Rutinmässigt (är bäst)!

Många har tydligen först i och med corontän-tider insett vikten av rutiner men personligen har jag alltid tyckt att
[Rutiner är (vad som bör vara) härskande!]
”Överallt” går det nu att läsa om experter som ger tips om att hålla rutiner för att må bra. Här pratar t ex Paolo Roberto och hans Elin Härkönen i Efter Fem om hur bra det är att skapa nya och särskilt hälsosammare rutiner under corontänen. Följ gärna deras exempel!
Fler klipp hittar du här!
Psykologer ger också ”tips för att må bra i coronakarantän:  Sitter du, likt många andra, hemma i karantän för att undvika fortsatt smittspridning av coronaviruset? 
– När allt är upp och ner är det extra viktigt att försöka hålla sina vanliga rutiner så gott det går, poängterar Min Doktors psykolog Olof Johansson,” 
”Håll dina vanliga rutiner och dygnsrytm Gå upp samma tid som du brukar, ta på dig kläder varje dag och följ de vardagsrutiner som du fortfarande kan följa. När allt är upp och ner är det viktigt att försöka hålla sina vanliga rutiner så gott det går.” Han fortsätter:  
”Träffa dina vänner, men över videosamtal. Det är viktigt att inte sluta vara social när dina vanliga tillfällen för att vara social minskar. Idag har vi fantastiska möjligheter till att umgås utan att vara på samma fysiska plats – utnyttja dem! Detta kan vara ett tillfälle att hitta nya sätt att umgås med familj och vänner, kanske även efter att karantänen är över. Ett exempel kan vara att äta middag tillsammans, fast över videosamtal.  
Håll igång fysiskt Det är viktigt att försöka aktivera sig, speciellt när dina vanliga möjligheter till att röra dig fritt utomhus begränsas. Om möjligt, motionera eller ta promenader på icke tätbefolkade platser regelbundet.  
Jobba som vanligt, fast hemma Om du jobbar hemifrån, försök behålla dina vanliga jobbrutiner och fortsätt ha kontakt med dina kollegor under din arbetsdag. Istället för maila kan du ringa din kollega eller ta ett videomöte, och kanske kan ni även ta en kopp kaffe tillsammans under fikapausen över länk?  
Håll dig uppdaterad Det är viktigt att hålla sig uppdaterad och informerad kring virusets utveckling. Men om nyhetsflödet skapar mycket oro och stress hos dig, begränsa dig till att läsa nyheterna ett par gånger per dag – och schemalägg gärna när så att du inte fastnar i någon onödig diskussionstråd trots att du kanske egentligen inte ville det”
Klokt citat som inte alls gör sig lika bra på svenska När ”jag” byt mot ”vi” blir t o m
sjukdom [illness] till välmående [wellnes]

Så har vi allt om hur just framgångsrika personer ofta är rutinmänniskor: Morgonrutiner för framgång: ”6 saker framgångsrika människor gör Framgångsrika människors morgonrutin Det sägs att din morgon definierar hur hela din dag kommer att bli. Att ta kontroll över din morgonrutin och investera i dig själv gör dig gladare, mindre stressad och mer produktiv - det har framgångsrika människor sedan länge insett. Men vad gör framgångsrika människor på morgonen? Här är sex tips.  
De vaknar före alla andra  Framgångsrika människor har insett att tiden är ovärderlig. Genom att gå upp klockan 06.00, 05.30 eller redan 05.00 har du köpt dig själv massor med extra tid. Utnyttja tiden till att göra sådant som är viktigt för dig och njut av känslan att få ett försprång gentemot sjusovarna.  
Börja alltid dagen med att investera i dig själv. Det är ingen nyhet att fysisk aktivitet minskar stress och ökar lyckoendorfinerna. Det behöver inte vara högintensivt – yoga, en promenad eller ett lätt styrkepass fungerar utmärkt. Vi lovar, 10 minuters motion går att klämma in i din morgonrutin.  
De äter inspiration  Motivation kommer inte automatiskt, precis som med mat behöver du äta inspiration regelbundet för att orka. Människor som har lyckats vet att innan du springer till bussen, lagar frukost till skrikande barn eller stressar iväg till dagens första möte behöver du ge dig själv energi. Titta på ett inspirerande YouTube-klipp, läs en intressant artikel eller meditera.  
De sätter mål för dagen  Ta för vana att börja dagen med att visualisera dina livsmål, granska dina uppgifter för dagen och gör ett dagsschema. Organisera, prioritera och gör de aktiviteter som går i linje med de mål du har satt upp. 
Lägg tid på det som är relevant och välj bort det som inte är det. Visualisera att dagen är slut och att du ställer dig frågan ”Hur var din dag?” – vad vill du svara? Varje dag kommer inte att vara perfekt men detta kommer att hjälpa dig att hålla rätt fokus.  
De gör det viktigaste först  Innan de öppnar mailen och kanske till och med innan de åker in till kontoret och riskerar att bli avbruten av frågor från medarbetare har gör framgångsrika människor dagens viktigaste uppgift. Morgonen är den tiden på dagen då vi har mest energi och är som mest benägna att ta tag i surdegar – för gör vi det inte direkt kommer det med sannolikhet inte bli av den här dagen heller.  
De umgås med sina nära och kära  Nu när du har mer tid på morgonen är det en god idé att lägga fokus på dina relationer. Varför inte duka upp en härlig frukost till din familj? Prata om dina barns drömmar medan du hjälper dem att klä på sig eller bjud ut din partner på frukost på ett mysigt café. Framgångsrika människor vet att morgonen är tiden på dygnet då vi har minst stress och andra distraktioner i sinnet och därmed också mest energi för våra relationer”
Vi är det vi upptrepat gör och därför
blir framgångsrika i [jfr1000 h]
Det handlar inte om en händelse
utan en vana (Aristoteles)
Rutiner är för rutinerade!

Inga kommentarer: