måndag 12 juli 2021

Godaste Pizza Bianca men à la Malilda

Min vän Elisabeth lagar mycket gott och delar generöst med sig av sina recept. Härom veckan tipsade hon om sin vita pizzaEliza’s Pizza Bianca. Den såg så god ut och jag hade såväl västerbottenost som löjrom kvar efter midsommar så jag beslutade mig för att göra min variant av den, med surdeg. Det är jag verkligen glad över att jag gjorde!

Pizza Bianca à la Malilda 1 port

Ta fram surdegen i rumstemperatur några timmar i förväg. Sätt bakstenen (eller en vanlig plåt) i ugnen och värm den långsamt med över- och undervärme 22 (så stenen inte spricker av snabb temperaturskillnad. En plåt kan du värma som vanligt).  Blanda

100 g dinkelmjöl

1/4 dl surdeg 

salt 

vatten 

till lagom konstistens Knåda ihop och kavla ut en pizza på bakplåtspapper. Häll över och pensla 

olivolja

på bottnen. Skjut in plåten som hör till stenen under bakplåtspappret och skjutsa in pizzan på på stenen. Sänk ugnstemperaturen till 200° och förgrädda bottnen i 7 minuter. 

Ta ut med plåten och bred så på 

1 dl crème fraîche

150 g riven Västerbottenost

Grädda i 200° mitt i ugnen tills pizzan fått färg. Blanda

50 g röd rom

1/2 dl crème fraîche

Ta ut den  och klicka ut romröran

dill enligt smak

halverade körsbärstomater

1 -2 hackade röda lökar

salt färskmalen svart peppar


Den blev så fantastiskt god att jag faktiskt tror att det är den godaste pizza jag ätit någonsin och av alla jag ätit i hela världen!

Inga kommentarer: