tisdag 3 november 2020

Mytomspunnen glass

Läste Lotta Lundgrens humoristiska artikel om Olof Palmes glass. Den har hon i mer än tio år letat efter det hemliga receptet på. Precis när hon så är redo att ge upp blir hon faktiskt hembjuden på denna mytomspunna dessert till en av Palmes söner. Hon skriver själv om jakten, vars spår visar sig leda till 1700-talet och Svenska Akademien(!) i SvD.

Eftersom jag är ett enormt glassfreak så  måste jag givetvis testa att göra hennes version av Olof Palmes glasskaka. Jag gjorde den med ett försök av min hemgjorda amaretto-likör i, egna körsbär och kokosflingor (då jag inte hade några  mandelditon). 

Olof Palmes glasskaka 

Värm ugnen till 200°C. Vispa 

2 ägg

pösigt. Vänd ner

2 dl råsocker

Blanda 

21/2 dl mandelmjöl

½ tsk bakpulver 

och vänd ner i ägg­smeten. I springform, 

smörj kanter, lägg papper över botten­ o

spänn fast sargen. Bred ut smeten 

i formen och grädda i mitten 

av ugnen, ca 20–25 min i 175°C. 

Låt svalna i formen. Smält  

200 g vit choklad

i vattenbad och rör ihop med 

4 dl crème fraiche

1 dl Amaretto-likör

1 äggula 

1 msk citronsaft. 

Häll ut smeten på den gräddade 

mandelkakan­ och frys med form och 

allt i minst 6h, gärna över natten. 

Låt glasskakan tina 5 min, garnera med 

Körsbär

Rostade mandelchips(alt. Kokoschips)

och servera.


FANTASTICO; underbart gott, utan vare sig grädde eller gluten, tack!

Inga kommentarer: