Läste Lotta Lundgrens humoristiska artikel om Olof Palmes glass. Den har hon i mer än tio år letat efter det hemliga receptet på. Precis när hon så är redo att ge upp blir hon faktiskt hembjuden på denna mytomspunna dessert till en av Palmes söner. Hon skriver själv om jakten, vars spår visar sig leda till 1700-talet och Svenska Akademien(!) i SvD.
Eftersom jag är ett enormt glassfreak så måste jag givetvis testa att göra hennes version av Olof Palmes glasskaka. Jag gjorde den med ett försök av min hemgjorda amaretto-likör i, egna körsbär och kokosflingor (då jag inte hade några mandelditon).
Olof Palmes glasskaka
Värm ugnen till 200°C. Vispa
2 ägg
pösigt. Vänd ner
2 dl råsocker
Blanda
21/2 dl mandelmjöl
½ tsk bakpulver
och vänd ner i äggsmeten. I springform,
smörj kanter, lägg papper över botten o
spänn fast sargen. Bred ut smeten
i formen och grädda i mitten
av ugnen, ca 20–25 min i 175°C.
Låt svalna i formen. Smält
200 g vit choklad
i vattenbad och rör ihop med
4 dl crème fraiche
1 dl Amaretto-likör
1 äggula
1 msk citronsaft.
Häll ut smeten på den gräddade
mandelkakan och frys med form och
allt i minst 6h, gärna över natten.
Låt glasskakan tina 5 min, garnera med
Körsbär
Rostade mandelchips(alt. Kokoschips)
och servera.
FANTASTICO; underbart gott, utan vare sig grädde eller gluten, tack!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar