söndag 1 november 2020

Iskonvaljer!(?!)

Idag är det sex veckor til Lucia. Jag har därför satt min tredje omgång med iskonvaljer. Enligt vissa källor påstås det ta fyra veckor för dem att blomma efter det, medan andra källor menar att det tar sex veckor eller betydligt kortare eller längre tid. Med tanke på att jag verkligen vill ha blommande iskonvaljer till den stora Malin-dagen, också känd som Nobel-dagen dvs 10 dec tar jag det säkra före det osäkra och har bunkrat upp med så många liljekonvaljeskott att jag planterat tre varje söndag i varsina krukor för att på så sätt själv undersöka hur lång tid det tar.
Hur har jag då gjort? Grävde upp skott och beställde liljekonvaljelökar som jag så förvarat i sågspån i en plastpåse i min cykelkällaren (som håller kylskåpstemperaturen 12C). För tre veckor sedan la jag tre av dem i ljummet vatten några timmar där nere, varpå jag la dem horisontellt i (sandblandad) såjord och täckte med ett tunt lager såjordLa så mossa över så att fukten hålls konstant (och så blir det en så snygg grund för konvaljerna).

Så får de stå där svalt och mörkt tills skotten är 5 cm höga. Då ställer jag dem ljust (och gärna fortfarande lite svalt för) snart ska de då underbara blommorna på den lilla stängeln slå ut med den härliga doften av vår. Håller verkligen tummarna för att lyckas i år! Tror jag sammanlagt kommer att ha fyra eller fem krukor iskonvaljer att slå ut ända fram till nyår

 

Inga kommentarer: