lördag 9 augusti 2014

Pan Tao - goda, vackra och väldoftande platta persikor

Att jag älskar persikor och nektariner är nog tydligt, med tanke på alla recept jag delat med det. Dessvärre är de dock också hårt besprutade, vilket talar för att man helst bör odla själv eller köpa ekologiskt.
Underbar PanTao-blom på bild lånad
från www.creatorspalette.com
Nu när jag bor på Österlen planerar jag därför, som jag nämnt, att plantera ett träd på min kolonilott. De är ju dessutom så oerhört vackra när de blommar, doftar och de fantastiskt söta och goda platta persikorna på bilden nedan kan dessutom odlas här i zon 1!

De kallas såväl VitaDonutSaturnusoch Paraguayo persikor som Pan Tao och det sägs att de är franska, spanska eller från Paraguay. I själva verket kommer de ursprungligen från Kina där de heter PanTao. som helt enkelt betyder platt persika mandarin (eller odödlighetens persika från gudinnan Xi Wangmu. Hon är den taoistiska drottningmodern, som själv är odödlig eftersom hon vistas i himlen.)
Platt goding med många namn; DonutSaturnusoch
Paraguayo t exmen originalnamnet är kinesiska PanTao
De har odlats i Kina sedan åtminstone 1800-talet, de ska ha introducerats i Kalifornien redan 1869. och här i Sverige upptäckte jag dem för fyra - fem år sedan och gissar att de kom några år tidigare. Den är söt och saftig med ett vitt fruktkött.

Paraguayo är också det märke jag oftast sett säljas här och de odlas i Spanien. På deras hemsida berättas att från Kina gick vägen för frukten "vidare till Japan och sedan till Persien, där Alexander den store upptäckte den och släppte den till Grekland.--- Historiskt sett har" Pan Tao främst ätits i Kina, eftersom den är ömtålig och inte kan bevaras så länge. "Med införandet av nya förbättrade sorter med längre livslängd, klarar man att distribuera den för att konsumeras i Europa, med exempellösa framgångar tack vare sin extraordinära smak."  
Pan Tao är en mycket god fibrerkälla, Den innehåller vitaminerna A och C, med 50% av rekommenderat dagligt intag av vitamin A (betakaroten) och 10% av rekommenderat dagligt intag av vitamin CPan Tao är fri från fett, mättat fett och kolesterol, den innehåller mycket Kalium och "i diskreta mängder magnesium och jod". De "har en positiv inverkan på att skydda magen från cancer och kan även förhindra ångest och stress"
Mogna Pan Tao rekommenderas att förvara i kylen och ätas i rumstemperatur. De är en Klimaterisk produkt, vilket innebär att de mognar efter skörd. Därför kan du kan bestämma hur de ska användas; antingen mjuk eller hård och krispigt och saftigt genom att bara lämna frukten i rumstemperatur en stund för att få den så mogen som du önskar. 
PanTao-träd på bild lånad från http://davesgarden.com
Växtförsäljaren bakker.se säljer Pan Tao med ursprung från Paraguay, som "klarar sig utmärkt här i Europa. De platta frukterna är lättare att förvara men smakar lika gott som de vanliga runda persikorna! Trädet är helt fantastiskt att ha i sin trädgård redan när det står i blom! Persikan är självbefruktande, så den kan stå som solitär också.  
Leveranshöjd 80-100 cm.  Zon 1." Helt fantastiskt! Rotklumpen ska vara "väl fuktad före plantering genom att blöta den i en hink med ljummet vatten. Gräv en stor grop i god, lös jord. Plantera rotklumpen på lämpligt djup i gropen. Ovandelen av rotklumpen bör vara strax under marknivå. Fyll gropen med jord och tryck till. Vattna genast efter plantering.   
Prunus persica 'Donut' växer bra i väldränerad, bördig jord. Plantera trädet på en varm och skyddad plats i fullt solsken. Det går också att odla den platta persikan i ett växthus eller en vinterträdgård.   Planteringsavstånd är 3,5 x 4 meter."

Inga kommentarer: