fredag 22 augusti 2014

Åbergs växter och café

Igår började jag den soliga dagen, efter flera med regn, med att gå till Grete-lotten och vattna druvorna och sätta upp en skylt.
Så begav sig familjen till Åbergs Trädgård & Café i Ystad. Jag skulle dels köpa höstväxter till balkongen, lite till Grete-lotten för att minska insynen från grannarna och be dem ta hem Pan Tao-persikoplantor till våren.
Åbergs Trädgård & Café är faktiskt Sveriges äldsta plantskola/handelträdgård och det grundades redan 1872 av den nuvarande ägaren Kjell Åbergs farfars far, Anders Åberg just här på samma plats i Öja. Odlingarna bygger fortfarande på tanken att få fram starka växter av hög kvalitet.  Idag drivs det av fjärde och femte generationen odlar helt utan kemikalier och är dessutom oerhört duktiga så naturligtvis vänder jag mig till dem.
Här nede i södern kan man ju ha väldigt mycket ute även under hösten, så det fick bli både Japanska lyktor, Dahlior och lite annat.
Inspirerad av Mandelmanns köpte jag t ex en kiwi att ha i växthuset. Det ska verkligen bli spännande! Jag fick ingen garanti om att de tar hem Pan Tao-persikoplantor för det beror på om deras leverantörer, som finns som längst bort i Danmark, kan erbjuda det, men de skulle kolla i a f.
Vi passade också på att äta lunch i deras mysiga trädgårdskafé.Där serveras närodlat och hembakat av bästa och godaste kvalitet.

Inga kommentarer: