tisdag 2 mars 2021

Svarta hål förvandlas till vita (eventuellt)

Läser en intressant teori om vad som sker när svarta hål blivit fulla av all materia som obevekligt dragits in i dem. Enligt en teori presenterad i Illustrerad Vetenskap i oktober 2020 kastar de svarta hålen då ut allt de proppats fulla av och det är vad vi känner till som Big Bang.
Vår syn på universum kan i så fall komma att ändras för all framtid. Som vi alla vet har de svarta hålen sådan attraktionskraft att de slukar allt som kommer inom dess räckvidd. T o m mina grafiska blad av just svarta hål på väg till en utställning förra hösten drogs obevekligt dit där gravitationen är så extrem att inte ens ljus kan ta sig ut. 
Beskuren bild lånad från
Illustrerad Vetenskap 

Artikeln menar att det frosseriet upphör när det svarta hålet inte kan svälja mer då massan inte kan komprimeras mer. Det svarta hålet vänds då ut och in och ”övergår till ett vitt hål [genomgående mina kursiveringar] som med våldsam kraft spyr ut all sin massa i rymden.” Dvs som det förmodas ha gått till under Big Bang blir ”Det vita hålet ... det svarta hålets diametrala motsats. Medan det svarta hålet slukar materia som inte kan ta sig ut igen, kan ingenting ta sig in i det vita hålet eftersom materian som slungas ut i rymden gör det under ett så högt tryck.”


Denna teori är uppseendeväckande men jag ser ändå helt klart logiken i den; slutet blir början till något nytt, precis som i så många skapelseberättelser! Med hjälp av radioteleskopet Chime ska nu denna teori prövas genom att astronomerna ska analysera tusentals glimtar av radiovågor som kan komma från vita hål.   
Spännande!

Inga kommentarer: