lördag 21 december 2019

Poetiska hus o djupa vatten på Ystads konstmuseum

Äntligen fick jag tillfälle att se konstutställningarna av Gylleboverket och ÖSKG-kollegan Gert  GermeraadYstad konstmuseum. (Det är ju "så dött" på vintrarna på Österlen att jag inte hinner med allt...)
På samma djupa vatten som du är en riktigt stark videoinstallation medan Germerraads  Husens poesi  visar foton som för denna utbildade fastighetsmäklare har viss igenkänning och därigenom också humor.

Gylleboverket är konstnärsgruppen med bas utanför Östra Vemmerlöv som välförtjänt tilldelades Ystans kulturpris nyligen. 
(Just denna typ av stora installationer med många intryck, flera projektionsytor o uppbyggda miljöer är ett sätt jag äkskade att jobba med när jag hade resurserna för det under t ex min konsthögskoleutbildning. Ska absolut försöka komma i kontakt med Gylleboverket)
 
Germeraad har under de senaste fem åren, parallellt med sitt konstnärskap, arbetat med fotografering för olika mäklarfirmor i nordöstra Skåne, för att marknadsföra de hus och lägenheter de har till försäljning (dvs sådant mäklare själva förr ägnade sig åt, med varierande framgång). Fotografierna ska "både vara personliga och anonyma. De ska", enl vad som uppges numer, "ge oss en känsla av att kika in i främmande människors liv, trots att vi begriper att de inte visar något sant vardagsliv." (Förr var det viktigaste detaljer i byggnaden som utmärkte den och som kanske behövde åtgärdas.) 
Utställningen grundar sig på den bok Husens poesi : väggarnas viskningar (ovan) Germeraad publicerat med bilderna. Den kom ut i höstas. 
Som konstnär ser vi ju världen genom ert särskilt filter så rätt snart fotade Germeraad inte bara marknadsföringsbilderna han anlitats för att ta, utan också de små detaljer som fångade hans konstnärliga intresse.
Kanske de speciella mönster gamla tapeter har, och personliga spår som berättar historier ur hemmens förflutna händelser. Sådant som lockar fantasin hos åskådaren
Citerar vad de själva skriver om sitt skapande: De "arbetar med film, social skulptur, performance, installation och text. Tematiken i Gylleboverkets arbeten berör viktiga och aktuella frågor i vår samtid.
 
Ljud, filmiska installationer och skulpturala objekt utgör tillsammans en helhetsupplevelse på tredje våningen i museet. Skalor förflyttas och förskjuts, från landskap i miniatyr till ett båtvrak uppbyggt i ett vardagsrum. Är det en dröm eller ett framtidsscenario? Vem har byggt båten, och varför?
Mörker kan upplevas som skrämmande, men i mörkret finns också ett lugn, ett slags fördjupat tillstånd av stillhet och reflektion. Utställningen inleds med orden: ’Jag ville berätta något för dig och det skulle på något sätt involvera stjärnorna.’ Om vi låter meningen vila ett tag så förstår vi att den här berättelsen berör oss alla."
Utställningen På samma djupa vatten som du är en del av den regionala konstbiennalen Bästa Biennalen med fokus på barn och unga

Utställningen är kuraterad av Julia Björnberg och Felicia Tolentino [som vi hälsar välkommen som verksamhetschef på Tjörnedala konsthall efter årsskiftet!]
Konstnärerna i Gylleboverket är för denna utställning Etta Säfve, Jona Elfdahl och Shelley Sharr. Ljuddesignen är gjord i samarbete med Jonas Åkesson. Utställningen är kuraterad av Anna Norberg tillsammans med Talentino.
T o m 5 januari 2020 kan du se På samma djupa vatten som du. "Den handlar om mörker och längtan, människans relation till naturen, omvärlden och varandra". Gör det!

Inga kommentarer: