fredag 23 februari 2018

Svartaste peppar

Svartpeppar må anses vara en tråkig krydda eftersom den är så vanlig inom svensk kost men det har använts mycket inom folkmedicinen, som jag skrivit om tidigare. Jag mal också svartpeppar i min morgon-shot (som hållit mig frisk i ca 1½ år: ½  pressad ekologisk citron, 1 tsk kokosolja, 1 tsk honung, kokhett vatten, riven ingefära, gurkmeja och nymalen svartpeppar). 


Faktum är att det är den absolut populäraste kryddan i världen; en riktig allroundkrydda som finns  i de allra flesta köken. Har först nu hittat en artikel från 2016 som tar upp flera hälsofördelar i och med att det innehåller ämnet piperin som "påverkar tarmslemhinnorna och levern positivt och gör det lättare för kroppen att ta upp ämnen. Flera studier visar att exempelvis upptaget av gurkmeja öka hela 2000 procent tillsammans med piperin ... hela korn som man maler direkt över maten ( inte finmald) ökar näringsupptaget i tarmslemhinnan så att man lättare tar upp mineraler och vitaminer." Piperin är ett ämne "som har förmågan att öka upptaget av olika substanser i kroppen som [även] rosenrot...

Svartpeppar ökar flödet av saliv och magsafter samt stimulerar matsmältningsorganen positivt. Så ...kan den tvärtom... lindra magbesvär och väderspänningar. Dessutom är svartpeppar antiinflammatorisk i tarmen och är därför även bra mot tandlossning visar en studie gjord på råttor från 2009 där det fastslogs att piperin motverkar inflammation i tandköttet samt hejdar nedbrytningen av ben i käken. Använder du svartpeppar varje dag i maten minskar risken för magsår. Newsner.com skriver att piperin är "en väldigt kraftfull substans som är bra för hälsan... Forskning visar att ämnet har positiva effekter på en mängd olika processer i kroppen, den ökar bland annat kroppens upptag av näringsämnen, men också läkemedel... Det räcker med att mala några varv med kvarnen över maten, ett par gånger per dag."
Här följer 7 anledningar till att äta nymalen svartpeppar varje dag:
1. Ökar näringsupptaget Piperinet  i svartpeppar kan öka näringsupptaget i tarmslemhinnan. Framför allt ökar upptaget av mineraler och vitaminer, bland annat de viktiga B- och C-vitaminerna. Men även selen och betakaroten kan lättare tas upp i kroppen om du äter svartpeppar. Piperin stimulerar också matsmältningsenzymer i bukspottkörteln, som förbättrar matsmältningen.
2. Bra för tänderna En studie från Wuhan University i Kina visar att piperin kan ha en viss effekt mot tandlossning. Piperin minskar också risken för inflammation i tandköttets vävnad och kan även motverka nedbrytningen av benkäkarna.
3. Ger gurkmejan rejäl skjuts I gurkmeja finns det aktiva ämnet kurkumin, som har en rad medicinska kvaliteter. Men kroppen har svårt att ta upp kurkumin om den inte får hjälp av piperin, något som forskning visat i bland annat denna studie från Indien. Det finns också en äldre studie från 1998 som visat att upptaget av kurkumin kan öka med 2 000 procent om du kombinerar gurkmeja med nymalen svartpeppar.
4. Hjälper värktabletter på traven Piperin kan hjälpa vissa värktabletter att fungera effektivare. Studier har visat att det antiinflammatoriska ämnet diklofenak (finns i bland annat Voltaren) fungerar bättre kombinerat med piperin. Förhoppningsvis kan detta leda till att man kan minska dosen av smärtstillande i framtiden, och därmed också minska antalet biverkningar som människor riskerar att få av diklofenak.
5. Skyddar mot magsår Svartpeppar är bra för magen, på många sätt. Bland annat kan piperin minska mängden magsyra och verka antiinflammatoriskt i tarmen. Det i sin tur ha en skyddande effekt mot magsår och andra inflammationer, enligt denna studie.
6. Bränner fett Vill du ge fettförbränningen en rejäl skjuts? Då kan du testa svartpeppar. Kryddan är bäst i malen form, eftersom lättare tas upp av cellerna då. En koreansk studie visar att piperin kan motverka kroppens produktion av nya fettceller, resultat som forskarna tror kan användas för att behandla fetma i framtiden. Kryddan sägs också stimulerar ämnesomsättningen och därmed tillfälligt öka kroppsvärmen. Det innebär högre energiåtgång eller att fler kalorier förbränns.
7. Bra för matsmältningen Peperin ökar flödet av saliv och magsafter, vilket förbättrar din matsmältning. Din mage reagerar på kryddan genom att utsöndra mer saltsyra och som ett resultat att detta kan maten enklare brytas ned."
Att svartpeppar påstås vara starkt besprutat finner jag inga belägg för heller på engelska, så peppra på bara!

Inga kommentarer: