lördag 11 februari 2017

Skinande rent badkar helt naturligt

Mitt fina badkar med tassar, som jag tog med från från Östersund står i mitt förråd eftersom det är ett inkaklat badkar i mitt badrum här. Väldigt tråkigt, särskilt eftersom bottnen på badkaret är så fult. trodde själv att det var limrester efter halkskydd, men det har varit omöjligt att få bort fast jag försökt med både limtvätt och T-röd. En granne menade då att tidigare ägare måste ha varit väldigt aktiv med att skrubba badkaret med något giftigt rengöringsmedel som tydligen var väldigt vanligt att använda förr men som skadar emaljen.
Har länge tänkt rengöra badkaret ordentligt på något miljövänligt sätt, men inte hittat rätt sätt förrän härom dagen då jag fann detta och beslutade mig för att genast testa..
Lika delar bikarbonat och diskmedel vispas ihop till en
slät lösning som sedan skrubbas med cirkelrörelser i badkaret
Det är en hemmagjord mix av 
lika mycket diskmedel som bikarbonat (eller bakpulver)
som är välkända för att ge resultat. Rör om ordentligt, i en skål.
(När det lösts upp ordentligt skulle
10-12 droppar av en ekologisk, eterisk olja i valfri doft
tillsättas, men det är ju bara för doftens skull och jag tycker att diskmedlet luktar fräscht nog och struntade i det.) 
Det ser inte alls fräscht ut medan det verkar,
men blir dess fräschare och renare efteråt
Doppa en fuktig svamp eller handduk i det hemmagjorda rengörningsmedel och skrubba badkaret. Bäst är att skrubba i ett ”s-mönster”, eller i cirklar, för att få det riktigt rent. Låt lösningen sitta i c:a 10-15 minuter, så att smutsen verkligen sugs ut. Jag lät det verka ytterligare 1 h efter den första skrubbningen och då släppte än mer.Därefter skrubbade jag rent badkaret ännu en gång, med den grova sidan av svampen och sköljde med hett vatten. Voìla ett skinande rent badkar, om än utan tassar och med fortsatt ful botten. I framtiden vill jag kakla hela badrummet och sätta toastolen bredvid handfatet medan mitt tassbadkar sätts precis till höger om dörren, där toan står nu. Det får dock bli en framtidsfråga. väldigt bra rengöringsmedel är det här i a f. 

Inga kommentarer: