lördag 30 oktober 2010

Äntligen!

... för att citera Gert Fylking! Efter två dagars kämpande med beskiktning, belysning o försök till tryckning var jag totalt nede i skoskaften. Tack vare att min tidigare grafiklärarinna skrivit på Fejan att hon skulle titta förbi idag, på vägen mellan Umeå och Ljusdal greppade jag tag i det halmstrået o ringde henne, efter att ha misslyckats för andra gången idag.

Göta svarade med glad röst och när jag berättade om mina (aldrig sinande, kändes det som) problem svarade hon att hon satte på sig skorna direkt o hoppade i bilen för att vara här om 1 ½ h! Snacka om att vara en ängel utan vingar; blev så lättad att jag tänkte köpa en tårta till henne som tack, innan jag tog mitt förnuft till fånga och istället gjorde mig lite lunch. (Någon måtta får det vara på frosseriet; hon hade ju ändå tänkt komma in skrev hon o jag måste tänka på mitt energi-intag, för att inte svälla ut till monstruösa proportioner...)
Göta Svensson, en ängel utan vingar!
Hon trodde i telefonen att mina problem kunde bero på att svärtan i mina bilder var för dålig, men jag trodde snarare att det hade nåt med själva UV-belysningen att göra. Öppnade i alla fall alla mina bilder i datorn för att kunna visa henne när hon kom. Jag mottog henne med en kram o en kopp kaffe medan vi gick igenom mina problem och sedan var det äntligen dags för henne att se. Nej, bilderna såg ut att ha nog svärta, men vi provbelyste en av de tre ramar jag beskiktat i väntan på henne. Till min förvåning visade den sig vara perfekt när den var sköljs o klar, så vi diskuterade fram och tillbaka o beslutade oss för att testa ytterligare en. När den var färdigbelyst o sköljdes såg Göta att det ju ligger ett lager ostrippad fotoemulsion under och att den har hindrat mina bilder från att kunna framträda ordentligt. Vilken tur att hon hade möjlighet att komma förbi och hjälpa mig! Eftersom det är så länge sedan jag senast screenade tog jag de ramar som såg renast ut o beskiktade. Om inte Göta kommit skulle jag ha trott att jag verkligen är totalt oduglig, medan jag nu kan trösta mig med att det jag är mest oduglig på är rutinen att alltid kolla mot ljuset att det går igenom ramen, för att annars strippa den från tidigare emulison. Vilken lättnad!

Strippade tre ramar och har tryckt den första vi testade på, som blev helt perfekt! Väntar nu på att kunna trycka den tredje ram jag förberedde, som jag nu belyst o sköljt + ställt framför fläkten så att den torkar snabbt. Dessutom har jag bekiktat änne en ram, så nu är all min fotoemulsion slut. Visst har jag slösat bort all den jag beskiktat skitiga ramar med, men hellre det än att den skulle gått förlorad av att stå oanvänd i rumstemperatur (som min förra burk gjorde..).
Tack vare att nästa buss hem går först 17.20 imorgon kommer jag säkert att hinna göra klart alla mina emaljer till dess med. Jag trycker det mesta ikväll och bränner under morgondagen.

Inga kommentarer: