Jag hade tre förskräckligt fula äpplen men inte plats för mer äppelmos så jag testade därför att göra äppelcidervinäger av dem.
Jag använder mycket äppelcidervinäger sedan decennier, då det påstås vara bra inte bara i matlagning utan också för hälsan; huden och för önskad viktminskning.
Något bra att göra av fula äpplen när en har nog med äppelmos |
Nu, sex veckor efter att jag hittade receptet och satte igång en brygd, är min egen äppelcidervinäger av hemodlade äpplen klar! Så här gör också du egen Äppelcidervinäger
Tvätta
3 äpplen
gärna fula som inte kan användas till annat än möjligen äppelmos är de riktigt fula kanske de också behöver skalas. Skär i medelstora bitar. Lägg bitarna i en ordentligt rengjord och steril glasburk. Blanda
3 tsk råsocker med
2 dl vatten
och häll över äppelbitarna. Fyll på med mer vatten så att det precis täcker, om det behövs. Förslut öppningen på burken med en bit tunt tyg och fäst med ett gummiband. Detta gör att vätskan får syre men håller borta smuts och eventuella insekter. Ställ burken på en varm, mörk plats i 2–3 veckor (t.ex. i skafferiet). Sila vätskan i en behållare och släng äppelbitarna. Häll sedan tillbaka vätskan i samma burk som tidigare och täck på samma sätt igen. Låt sedan burken stå på en varm mörk plats igen, denna gång i cirka 4–6 veckor. Rör runt i burken med en slev någon gång i veckan under tiden. Efter fyra veckor kan du smaka på vinägern och kontrollera syrligheten. Om du önskar en syrligare vinäger kan du låta den stå ett tag till. Häll upp i en flaska med lock. Njut
Åh, doften; nog blir det äppelcidervinäger av mina fula
äpplen allt! Bara 6 dagar hade här, så drygt 2 tills det
skulle silas och sedan jäsa ett tag till
Egen äppelcidervinäger ska nu stå i rumstemperatur 2-3 v (först o sedan jäsa silat i ytterligare 6-8 v)