SIDOR

fredag 29 mars 2019

Egen Äppelcidervinäger 

Jag hade tre förskräckligt fula äpplen men inte plats för mer äppelmos så jag testade därför att göra äppelcidervinäger av dem. 

Jag använder mycket äppelcidervinäger sedan decennier, då det påstås vara bra inte bara i matlagning utan också för hälsan; huden och för önskad viktminskning. 
Något bra att göra av fula äpplen när en har nog med äppelmos 

Nu, sex veckor efter att jag hittade receptet och satte igång en brygd, är min egen äppelcidervinäger av hemodlade äpplen klar! Så här gör också du egen Äppelcidervinäger 
Tvätta 
3 äpplen 
gärna fula som inte kan användas till annat än möjligen äppelmos är de riktigt fula kanske de också behöver skalas. Skär i medelstora bitar. Lägg bitarna i en ordentligt rengjord och steril glasburk. Blanda 
3 tsk råsocker med 
2 dl vatten 
och häll över äppelbitarna. Fyll på med mer vatten så att det precis täcker, om det behövs. Förslut öppningen på burken med en bit tunt tyg och fäst med ett gummiband. Detta gör att vätskan får syre men håller borta smuts och eventuella insekter. Ställ burken på en varm, mörk plats i 2–3 veckor (t.ex. i skafferiet). Sila vätskan i en behållare och släng äppelbitarna. Häll sedan tillbaka vätskan i samma burk som tidigare och täck på samma sätt igen. Låt sedan burken stå på en varm mörk plats igen, denna gång i cirka 4–6 veckor. Rör runt i burken med en slev någon gång i veckan under tiden. Efter fyra veckor kan du smaka på vinägern och kontrollera syrligheten. Om du önskar en syrligare vinäger kan du låta den stå ett tag till. Häll upp i en flaska med lock. Njut

Åh, doften; nog blir det äppelcidervinäger av mina fula
äpplen allt! Bara 6 dagar hade här, så drygt 2 tills det
skulle silas och sedan jäsa ett tag till

Egen äppelcidervinäger ska nu stå i rumstemperatur 2-3 v (först o sedan jäsa silat i ytterligare 6-8 v)
Vinägermammorna är inte precis några skönheter ; jättelika diskformade kolonier av ättikssyraproducerande bakterier som håller ihop med hjälp av slem och en speciell typ av cellulosa. [som en kombucha scoby] De producerar bland annat ättikssyra (se bild) genom att oxidera alkohol (etanol) till ättikssyra och vatten. ( C2H5OH + O2 → CH3COOH + H2O ). En normal vinäger innehåller mellan fyra och åtta procent ättikssyra. (Den stora variationen är en orsak till att recept med vinäger kan vara knepiga.) Dessutom bildas små mängder av bland annat citronsyra och vinsyra och en del aromatiska ämnen vid oxidationen. "http://taffel.se/blog/vinagermamma-konsten-att-gora-din-egen-vinager




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar