tisdag 4 juli 2017

Fantastisk Lennart Nilsson på Fabriken



Ett barn blir till gav fotografen Lennart Nilsson ut i oktober 1965 och det är fortfarande en av världens mest sålda fotoböcker.
1 juli var det vernissage för Nilssons livsverk i Galleri Final i Fabriken i Bästekille och där imponerar sannerligen hans enorma bredd när hans livsverk visas med de äldsta bilderna ända från 1940-talet.
Under mer än ett halvt sekel arbetade han som reportage- och porträttfotograf och det är kul att t ex se de självporträtt som han tog under decennierna och som visas ihop (nedan).
Gallerist Ulf Carlsson och Lennart Nilsson Photography har planerat utställningen i 4 år, efter att Nilsson själv var där 2011 vid Georg Oddner-utställningen, så när Nilsson gick bort i januari var allt klart för utställningen. Carlsson befarade dock att någon större institution ändå skulle hinna före, men endast Fotografiska i Stockholm har hittills visat en mindre utställning.
Lennart Nilsson Photography ville nämligen absolut fullfölja planerna, turligt nog då de såg det som Nilssons innersta vilja.


En serie bilder är tagna på Kiviks marknad och t ex andra av Frälsningsarmén.
Många bilder från Ett Barn Blir Till finns förstås med i utställningen men också ett oerhört rikt material med allt som allt 220 bilder.
 Många fantastiska porträtt av människor som Ingemar Bergman (maskat) visas.
Liksom Ingrid Bergman och Roberto Rossellini.

Herta Hilfon i arbete 

liksom Henri Matisse m fl giganter.

Reportagebilder som den ovan från Kongo 1948 och från en lobotomi 1949 nedan.
Vill verkligen rekommendera att utställningen med världsfotografens verk bevittnas i Bästekille; gå och se!!


Inga kommentarer: