SIDOR

onsdag 31 oktober 2018

Antiinflammatorsik kål a l'Italiano

Svartkål låter kanske inte så lockande, men kryddat med parmesanost och vitlök slår det mycket

Vitlöksfräst svartkål/grönkål med parmigianno och rostade pumpafrön
 4-6 port
Ansa, skölj och strimla
400 g svartkål/grönkål
Skala och finhacka
1 Lök 
2 vitlöksklyftor
Fräs i
1 msk kokosolja 
i några minuter och rör ned
1 dl benbuljong 
2 dl grädde 
½ dl matlagningsvin 
Koka sakta i 5 min och rosta samtidigt
1 dl pumpafrön
i en torr stekpanna. Blanda så i
½ dl riven parmesanost
och smaka av med
gurkmeja, flingsalt och svartpeppar 
Avnjut med pumpakärnor som den är med grön sallad eller med gnocchi, parmaskinka e dyl

tisdag 30 oktober 2018

Päron för framtiden

Dagens inlägg är om inläggningar av päron för att de ska ha längre hållbarhet. Recepten hittade jag här och dessa (nedan) syltade/picklade jag med citron- och björnbär:

Syltade/Picklade päron Port: 5-6 päron (per inkokning)
Börja med att göra i ordning koket. Blanda
1 dl råsocker 
3 dl vatten 
2 dl björnbär (alt. skal och saft från 1 citron, 4 dl lingon, 2 dl hallon, 3 dl blåbär, eller med 2 dl rödvin 6 svartpepparkorn och 1 bit pomeransskal) 
i en hög tjockbottnad kastrull. Skala päronen på längden men låt skaftet titta kvar. Skär gärna ett kryss i den tjocka änden. Lägg i päronen i koklaget och sjud dem i lagen tills de är lagom mjuka. Det kan ta allt från en kvart till en hel timme. Det beror helt enkelt på hur hårda päron man valt. Tänk på att frukterna mjuknar ytterligare i den avsvalnande lagen, så ta av kastrullen från värmen när päronen är lite hårdare än önskvärt. När päronen är kokta, lyft av kastrullen från värmen och tillsätt
ev. saft från 1 citron
Låt lagen svalna lite. Om de ska konserveras tillsätt
några droppar tea treeoil
Lyft över päronen i den sterila burken. Häll över lagen. Den måste täcka frukterna helt och gärna gå ända upp till burkens kant. 
Tillslut med gummiring, klämma och lock. Inläggningen bör hålla i omkring ett år om den oöppnad förvaras oavbrutet svalt och mörkt

Päronen kan också ätas utan konservering, varma eller kalla med lättvispad grädde, glass och gärna garnerade med samma bär  som de kokats i eller choklad.

måndag 29 oktober 2018

Inga ursäkter för att inte träna!

No Excuses! Alla sätt att träna och i valfria kläder är inte bara bra utan TOPPEN!
Tre muslimska tjejer tränar i heltäckande trikåer med huva, som riktiga superhjältar.
Don’t let any preconceptions stop you girls!!!

söndag 28 oktober 2018

Pumpkin spice cortado

Pumpkin spice latte drack jag ifjol och blev väldigt förtjust, fast jag egentligen tycker det är mer mjölk än kaffe den smakar (på Starbucks i Malmö) i så bestämde mig för att göra en egen
Pumpkin spice Cortado (för 2 port):

Blanda ihop Pumpkin spice av
1 msk kanel 
½ msk torkad mald ingefära 
½ tsk muskot 
½ tsk kryddpeppar 
1 tsk färskmald kardemumma
(1 kanelstång
1 stjärnanis)
Koka upp
1 tsk pumpkin spice
0,5 msk farinsocker 
5 dl mjölk 
Vispa så tills mjölken skummar. Fördela
5 dl nybryggt espressokaffe 
2 mak butternutpurei två höga glas. Häll på den kryddiga mjölken och servera med
malen kanel
ev. vispad grädde 
Mycket gott!

lördag 27 oktober 2018

Svart Färg Nedslag II

Idag är det dags för vernissage i Malmö igen. 
Nya bilder på temat Svart Färg av samma konstnärer i Den Grafiska Gerillan, som alla är medlemmar i KKV grafik Malmö, den kollektiva grafikverkstaden i Malmö. 
Atelje Ur Eriksfältsg 75 b i Malmö
(Buss 8 från Triangeln till Nydalatorget)
Denna vecka affischerar jag med Nedslag II-affischen (som hittills fått sitta upp och ned) rättvänd. Grafikutställning SvartFärg NedslagII visas t o m ons 14 nov.
Filmat under Nedslag I den 6 oktober

Välkommen till vernissage idag kl 15.00 – 19.00! 
Öppet ti och to 15-18 lö 14-18 t o m ons 14 nov.

fredag 26 oktober 2018

Päron i kokosmjölk

Så oerhört gott med päron är dessa
Päron i kokosmjölk 2 port
Häll
4 dl kokosmjölk
i en kastrull och skåra
½ vaniljstång
och tillsätt liksom saft och skal från
½ ekologisk 
citron 
2 svartpepparkorn 
½ stjälk stampat citrongräs 
4 msk honung 
2 limeblad 
1 kanelstång 
Nypa salt 
Skala 4 päron 
Och lägg dem i kokosmjölken. Täck ytan med smörpapper med hål skurna med en kniv på. Låt koka i ca 10 min och låt svalna.
Klart att servera med
lättvispad grädde
eller lägga in i steril burk
För längre hållbarhet tillsätt några droppar tea tree oil

torsdag 25 oktober 2018

Smärtsam Magnus Wallin på Tjörnedala

Samtal mellan Dan Jönsson och Magnus Wallin
Tjörnedala Konsthall.
Magnus Wallin är den svenske konstnär som med datoranimerad 3D film tagit konstvärlden med storm och bl a visats på Istanbul och Venedig biennalen, liksom Moderna Museet, Millesgården, Tensta Konsthall, Malmö Konsthall och Kristianstad Konsthall. Han är också uppvuxen i Kåseberga med konstnärer runt sig, även om såväl far som farfar var fiskare. Min falske man (konstnären Rolf Ahlberg presenterar mig alltid som fru Ahlberg, underförstått att jag skulle vara hans fru) berättade att Wallin redan som barn bestämt sa att han skulle bli konstnär när han blev stor.
Are You in Pain… Not anymore (2016) “Dokument av en nollpunkt: 
Baserad på formatet 79,5 x 79,5 cm och med referens till Kazimir Malevitjs
Svart Kvadrat på Vit Botten från 1915 arbetar Magnus Wallin på nytt med
materialet blod. Ur det applicerade materialet framkallas via bearbetning
konstverkens kliniskt monokroma yta

Wallin fick sitt internationella genombrott med den 3D-animerade filmen Exit 1997 (som du kan se här), dvs samma år som jag började konsthögskolan och med just film och video. Andra uppmärksammade filmer är Exercise Parade (2001) och Elements kan du se här (2011).
Ur Unnamed (2017) visat i taket i ett inre rum ”ett porträtt
av de utställda subjekten – förkroppsligade i sin återblick.
Filmen med utgångspunkt i den bedömande blicken – genom
den autentiskt medicinska bilden. Föreställningen av Det Andra
som uppfattas främmande – och klassificeras –som fallit offer för aggression”

3D-Animationerna av Wallin refererar till den medicinska historien (eller vad också jag jobbat med och skulle kalla defekter). Han har dock idéer ”om ett smärtfritt utopiskt tillstånd, likt en vision om paradiset med dess estetiska konsekvenser” enligt utställningens presentation.
Are You in Pain… Not anymore (2016)

Jag har sett fram emot denna utställning sedan jag såg att den var på gång och var besviken över att inte kunna delta i Panelsamtalet med bl a kognitionsvetaren JessikaLindblom, eftersom det verkligen är mitt största specialintresse. Blev därför så tacksam över att Samtalet med Dan Jönsson (som jag vill  minnas också skrev om min avgångsklass från Umeå konsthögskola 2002) blev så oerhört belysande för just mig. (I vanlig ordning var jag en av få som ställde frågor och) efter mötet pratade jag, Ulla Viotti m fl ÖSKG-konstnärer länge med honom och han berättade bl a att han var professor i Umeå 2003-16. Jag visste att han jobbade där när jag slutat men hade inte förstått att han var där så länge.
Ur Unnamed (2017)

Jag hade inte hunnit se utställningen före samtalet men slogs av den ärlighet som rådde mellan Wallin och Jönsson och själva samtalet blev än intressantare för min del när Wallin pratade om att han ofta bjudits in till utställningar med handikappade konstnärer, men att han (precis som jag) aldrig deltar eftersom han vill låta sin konst tala för sig själv. Jag var heller inte på något sätt uppmärksam på att han är handikappad, vilket jag personligen anser är det ultimata sättet att närma sig; genom konsten istället för ev utanverk.
– 

All Those Moments will be Lost in Time 2018
“Materialet I verken är konkret där närvaron av anatomi bryter den 
monokrona [sic!] ytan. Vari rymd, distans återbildas. I de koncentrerade
referenspunkterna genom betraktarens närvaro –will be lost in time…”

För mig var det enormt intressant med det Samtal Magnus Wallin hade med kulturjournalisten Dan Jönsson, som följt Wallins konstnärskap i decennier. Jag har inte tidigare sett Wallins måleri, men ändå känt en fascination för hans filmer och med tanke på att vi har så liknande utgångspunkter ser jag dem nu som än häftigare.
All Those Moments will be Lost in Time 2018
(med fluga på väggen)

Jag läste om utställningen innan jag var dit och blev då lite tveksam till den. Meningar som ”Hans verk är målade med djurblod på aluminium” ger inte direkt mersmak. Han har dock använt blodmjöl som pigment och akryl i bindemedel, vilket är något annat än att stå med en hink blod som någon satanist.
 – Det är inte så publikfriande, man får ha tålamod, som Magnus Wallin uttryckte det i Ystan.
Måleriet är en vidare undersökning av ryske konstnären Kazimir Malevitjs klassiska monokroma målningar från början av 1900-talet. De har också exakt samma mått som dessa modernistiska kvadrater; 79,5 x 79,5 cm. De är dock målade med blodmjöl, akryl och bindemedel. De små, vita prickarna på några målningar är flisor av djurben. Det är en lång mödosam process och Wallin har strukit de uppruggade aluminiumplåtarna han har som underlag (andra material suger för mycket och är för feta och lämpar sig därför inte som underlag) med ett 50-tal lager. De vita flisorna ger ett djup och tillsammans med blodmjölet får verken en närmast brutal skönhet som förändrar sig beroende på hur och varifrån man ser verken.
Ur Unnamed (2017)

Det jag brukar kalla för att få publiken att inta nya perspektiv kallar Magnus Wallin i presentationstexten för att ”gör[a] nya rum för betraktaren genom att vända upp och ner på förutfattade meningar kring de eviga frågorna såsom kropp, makt, dödlighet och normativitet. Wallins metodik och samtidigt kompromisslösa inställning skapar en möjlighet att mötas kring dessa komplexa och tidlösa frågor genom konsten.”
Wallin utbildades vid Valands Konsthögskola och Konstakademin Köpenhamn (ihop med min förste professor Anders Krüger). Han har (utöver tidigare nämnda ställen även) genomfört ett stort antal utställningar och representeras av Galerie Nordenhake både i Stockholm och Berlin. Hans verk återfinns hos privata samlare och stora kulturinstitutioner i Sverige och utomlands som Moderna Museet, Stockholm, The National Museum of Art, Architecture and Design, Norge, Contemporary Art Museum Construction, Japan och Museum Utrecht, Nederländerna. Han har bland annat erhållit ett tioårigt arbetsstipendium från Konstnärsnämnden (2006 – 2016)och i augusti 2017 visade SVTs K-special Blod,ben och sten, där Wallins konstnärskap presenteras.

Utställningen visas bara t och m 4 nov och är öppen: tor - sön kl 12 - 16

onsdag 24 oktober 2018

Svampfylld zucchini

Jag är så glad över att ha kunnat skörda så mycket zucchini i år och här är en riktigt god rätt:


Fyllda zucchini
Sätt ugnen på 225° Skölj
¾ -1 kg zucchini
och dela dem på längden. Gröp ur fruktköttet.  pensla halvorna med
rapsolja
Hacka
2 lökar
100 g färska chammpinjjoner
och fräs i
lite rapsolja
Tillsätt hackad zucchini och
4-5 hackade tomater
Krydda med
1 tsk salt
1-2 krm peppar
1 hackad klyfta vitlök
Koka i 4.5 min. Blanda i
2 dl riven ost
och fördela allt i halvorna. 
Gratinera mitt i ugnen 225° ca 15 min och avnjut med en god sallad.

tisdag 23 oktober 2018

Blommigt till allhelgona!

Så här till Allhelgona och Halloween är Japanska lyktor oerhört vackra att pryda omgivningen med.
Jag upptäckte dessutom att de Leanderklockor jag satt frön till blir till mörkvioletta ballongblommor så här års, vilket verkligen passar bra.

Ballongblommor bär "Artnamnet physalodes kommer av Physalis som är det vetenskapliga namnet på släktet lyktörter. Namnet betyder lik lyktörter och syftar på de uppblåsta fodren."  Som physalis (japanska lyktor) alltså men med svarta "lyktor".
Häftiga, eller hur?!

måndag 22 oktober 2018

Portobello-quesadilla-fylld med ädelost

Riktigt god svamprätt är denna ädelostfyllda Portobello. Jag fyllde den med lokalt producerad ädelost köpt på Äppelmarknaden i Kivik.
Portabellaquesadilla 4 port
Värm ugnen till 275° och skär
2 portobellasvampar
i två delar som man delar en tårtbotten. Riv
30 g lagrad ost
och fördela den på underdelarna. Krydda med
vitpeppar
1 tsk torkad basilika
och lägg på överdelen. Bryn svampen hastigt på båda sidor  i
2 msk rapsolja

Lägg över i smord ugnssäker form och grädda i mitten av ugnen i 5 – 10 min beroende på svamparnas storlek. 
Den ska vara varm rakt igenom och osten ska vara smält och lite brynt. Avnjut med en god sallad! 

söndag 21 oktober 2018

Kallblodig hetta?

Jag brukar säga att jag inte behöver klä mig så varmt för att jag är varmblodig men på senare tid hart jag insett att det ju inte alls stämmer.
När det gäller hästar är det ju inte de ömtåliga varmbloden som tål kyla utan snarare tåliga kallblod som t ex nordsvenskar.
Att min normaltemperatur dessutom ligger på bara 36,7 grader innebär det att jag bokstavligt är kallblodig, även om jag definitivt inte är det bildligt talat. Det låter ju inte lika bra att säga att en inte är varmblodig, men det går inte att förneka faktum. Kallblodig men het kanske?

lördag 20 oktober 2018

Marinerade kantareller

Jag har tyvärr inte hunnit plocka någon svamp alls i år men hade turen att få av Maja så testade att Marinera kantareller så här:

Putsa och halvera 
3 dl kantareller 
Blanchera ca 10 sekunder i kokande vatten. Låt rinna av. Blanda ihop
2 msk finhackad bladpersilja 
2 msk finhackad schalottenlök 
3 msk färskpressad citronjuice 
4 msk olivolja 
2 krm salt 
1 krm svartpeppar
kantarellerna.  alla ingredienser och smaksätt med salt och svartpeppar. Fantastiskt gott tillbehör till såväl kött- som grönsaksrätter!


fredag 19 oktober 2018

Blues med Nordström, Nilsson o Hansson


Förra helgen återsåg jag trevliga Galleri Blå i Gärsnäs. När jag hämtade kartor till elskåpen på turistbyrån såg jag fantastiskt måleri av blåregn där och Maria berättade att Gerhard Nordström ställer ut där nu.

Bild lånad från ystadsallehanda

Har inte varit där på några år så söndagen efter SvartFärg-vernissagen for jag dit också för att träffa kollegan Carl-Johan Blomkvist, som driver GalleriBlå med sina föräldrar.

Sture Nilsson

Tog tåget till Gärsnäs och såg en varsam utställning med skickligt måleri av Gerhard Nordström, liksom av Sture Nilsson och Elna Hansson. Fick mig också varm choklad med vispgrädde, en brödportion och trevlig pratstund med Carl-Johan till livs.

Elna Hansson

Utställningen visas t o m 28 oktober och Galleri Blå i Gärsnäs har öppet lördag och söndag 12-17 

 Gerhard Nordström 

torsdag 18 oktober 2018

Päronkompott/Päronmarmelad med kardemumma och kanelpicklade äpplen

Denna fantastiska sommar har jag fått så mycket äpplen och päron att jag är överlyckligt testar alla möjliga recept.

Päronkompott/Päronmarmelad
Koka ihop
5 skalade, urkärnafde och klyftade päron
2½ dl agavesirap
½ tsk vaniljsocker
1 delad och urskrapad vaniljstång
Saft av 1 citron
5 kryddnejlikor
Färskmalen kardemumma/ingefära
i en tjockbottnad kastrull. Koka under omrörning på låg värme i ca 15 min eller tills päronen är mjuka. Plocka ur vaniljstång och nejllikor och mosa sedan med potatisstör alt mixa om du vill ha slätare. (För bättre hållbarhet tillsätt
några droppar teatreeoil)
Häll upp i steriliserad burk och låt svalna stående upp och ned. Gott till mycket och Förvaras i kylskåpet i upp till 3 månader utan Teatreeoil)
Kanelpicklade äpplen 2 burkar
Koka upp
3 dl vatten 
2 dl råsocker/ 1½ dl agavesirap
1 dl ättiksprit (12%) 
1 kanelstång 
Dela, kärna ur och skiva eller klyfta
500 g äpplen
Lägg dem i en steril glasburk och häll på den varma ättikslagen. Låt svalna stånde uppochned. För bättre hållbarhet tillsätt
några droppar teatreeoil

tisdag 16 oktober 2018

Fysisk träning hjälper möss mot Alzheimers

Nu har forskare vid Harvard univerity verkligen lyckats med något fantastiskt; deras forskning visar att de goda effekterna på kognitiva förmågor, ( t ex minnet), som fysisk träning har kan blockeras av fientlig inflammatorisk miljö i hjärnan som uppstår vid Alzheimers sjukdom kan“rensas ut”av fysisk träning, så att de nya nervcellerna överlever , trivs och förbättrar de kognitiva förmågorna hos möss med Alzheimers.
Bild från Harvard
“I vår studie visade vi att fysisk träning är ett av de bästa sätten att få igång neurogenesis [bildandet av hjärnceller] och sedan genom att ta reda på vilka molekyler och genetiska faktorer som är inblandade. Vi beslöt oss för att imitera de goda effekterna av just träning med genterapi och medicinska ahjälpmedel,” enl studeiens seniorförfattare professor Rudolph Tanzi
Bild från harvard


“Fast vi ännu inte har utrustning för att säkert frammana samma effekt hos patienter, bestämde vi precis vilka proteiner och gener att inrikta oss på för att utveckla i framtiden” säger ledande studieörfattaren Se Hoon Choi.

måndag 15 oktober 2018

Godare och hållbarare smör

I Indien är mycket smör kallat Ghee och det är vad som kallas klarnat eller brynt. Det ger smöret en lite fylligare smak och framför allt blir det mycket hållbarare. Det förstår jag ju är en nödvändighet i ett varmt klimat med osäker eltillgång, vilket gör det svårt att hålla livsmedel kylda.
Så här görs Ghee
Lägg
500 g smöret 
i en tjockbottnad kastrull (i en rostfri bränns det lätt och gjutjärn kan ge smak Låt det puttra länge utan lock på väldigt låg värme, gärna upp till 2 h. Använd en sked och ta bort "skummet” som bildats på toppen, utan att röra om. Det som hamnar på botten ska ligga där. Du kan ha lite högre värme i början för att få fart på det hela, men sänk sedan så du inte bränner allt. Skumma ett par gånger under tiden, men rör inte om i smöret. Det är klar(na)t när proteinerna i botten är mörkbruna (då en termometer uppnår 118 grader) och det är dessa som avskiljs, vilket hjälper de som inte tål mjölkprotein att kunna använda ghee som smör. Ghee är alltså 100% smörolja, som dr Perlmutter anser är essentiellt.
Låt svalna av lite och sila upp i en steriliserad smörburk. Det blir vackert gyllengult och tjockare när det svalnat. Ghee håller sig minst en månad i rumstemperatur och två månader i kyl om du använder rena redskap.
Ghee används även inom Ayur Veda och anses ha många läkande effekter som bl a

  1. måttfullt ökar det goda kolesterolet, HDL, som är nödvändigt för att smörja vävnader och ge näring till ben och brosk och är nödvändigt för minnet. Ta inte mer än tre teskedar om dagen
  2. Ökar förbränningen och förbättrar nedbrytning och upptag av näring. Ger näring åt kroppens vävnader. 
  3. 'Stärker hjärnan, nervsystemet och förbättrar minnet. 
  4. Smörjer bindväv och gör kroppen mer flexibel. 
För att citera dr Sangeeta Balaprakash skriver, "Undvik dock ghee vid höga halter av kolesterol, triglycerider eller socker i blodet. Konsultera alltid en läkare innan du tar ghee i dessa fall. Använd istället linfröolja, som även innehåller fettsyror som bidrar till att sänk kolesterolnivåerna.
Ghee mot vanliga besvär:

  • Förstoppning och trög mage. ta 2 msk ghee i varm mjölk/rismjölk på kvällen innan du går och lägger dig. 
  • Torr hud. 1 msk ghee i maten om dagen
  • Torra slemhinnor i näsa, huvudvärk och trötthet: Snorta upp en droppe ghee i var näborre på morgonen när du vaknar.
  • Huvudvärk med hetta i kropp och ögon orsakad av hög pitta [som jag alltså...]. Massera fotsulorna med ghee
  • Brännande känsla i händer och fötter. Massera kroppsdelarna med ghee
  • Migrän, för friskhet i sinnet och minnet. 2 droppar ghee i näsborrarna vid besvär
  • Stark stress. Vid stress förbränner kroppen mycket fett och kan lätt bränna ut sig. 1 msk ghee i maten om dagen smörjer på ett hälsosamt sätt. Ta bort alla forma av, friterad mat, undvik också för mycket olivolja under stress
  • Splittrade hjärnor. Ghee lugnar och drar ner dig i fötterna. Ghee har en förmåga att penetrera hjärnan på ett sätt som ingen annan substans har, enligt ayurveda. Den tar sig in mellan trötta och utbrända hjärnceller och smörjer och lugnar."
Det ni; all anledning att alltid ha ghee hemma m a o!

lördag 13 oktober 2018

Den Grafiska Gerillan fortsätter


Idag har utställningen Svart Färg pågått i en vecka på Ateljé Ur, vid Nydala torg i Malmö.
Stor publik och mycket trevlig stämning
Här följer lite bilder från vernissagen:
Patrik Gyllander Det är Natt Nästan Hela Tiden (giclée)
och Black Nature (etsning, handkolor, broder)

 Ateljé Ur hittar du på Eriksfältsgatan 75 b ( på baksidan/ trappa ner på utsidan Buss 8 från Triangeln till Nydala torget). 
Gun Östlund Kvinnoprofil (koppartryck) ochi
Hans Johansson Herr Gordon, och Vargdröm (litografier)
Vernissage I: 6 oktober kl 15.00- 19.00 t o m torsdagen den 25 oktober.  
Jafer Taoun Skogen och Utan Titel
Vernissage II: lördagen den 27 oktober kl 15.00 – 19.00 t o m onsdagen den 14 november 
Christel Lundberg Doodle bomb
(fotografi, giclee)
Öppettider ti o to kl 15-18 o lö kl 14 - 18

Annika van Belkom Långt Norrut (akvatintetsning, handkolor)
 En Mörk Historia akvatint (papaperslitho)

Carl Johan Blomquist (monotypier) utan titel

Tuss Marie Lysén (diptyk, mixed media)
Emily Willman Kapsel: tid (monotypi) Utan titel (collografi)

Maj Ström Folk II och III (träsnitt i variation)
MalinMatilda Allberg Lyckocentrum: Flirt (torrnål)
Svarta Håls Attraktionskraft (mjukgrundsetsning/högtryck)

Esa o Lisa Tanttu Woods och Long Play screen
Juan Cano Madre de Dios (fotopolymer)
Lena Blohmé Kryptering I II III (linoleumsnitt)
Anne Louise Blicher Atomic Lanscape//
terrestrial geometry  I & II (träsnitt)


Sofie Hagman Black Rondo II o III och
Black Rondo and Green Rondo I (torrnålar)

Varmt välkomna!