Jag lagar mycket mat till jul (helt för min egen skull) och lax är min favoriträtt så brukar grava åtminstone två varianter. Upptäckte att jag inte tidigare publicerat orgninalreceptet utan bara smakvarianter så därför kommer det här:
Gravad lax orginalrecept (och med ingefära+apelsinzest)
Jag brukar dela upp en laxsida i åtminstone två delar och gör hälften med bara dill och resten med ngn särskild smaksättning i varsin plastpåse. I år gjorde jag halva enkelt
Frys
1 kg laxfilé
av mittbiten ett dygn innan den ska gravas och grava den innan den är helt tinad. Skär laxen i två benfria filéer men låt skinnet sitta kvar. Blanda
knappt ½ dl strösocker
knappt ½ dl salt
2 tsk grovt stötta vitpepparkorn Gnid in laxfiléerna på köttsidan med kryddblandningen. Finhacka
2 dl dill
Den andra halvan laxfile
Gravad lax med ingefära och apelsinzest
tillsatte jag även
Zest från 1 ekologisk apelsin
ca 1 cm skalad färskriven ingefära
Gned så in också det på laxens köttsida.
Lägg ihop laxbitarna med rikligt med dill
emellan. Strö över resten av dillen.
Lägg laxen i varsinn plastpåse och knyt ihop på ett fat. Grava i kylen i 1-2 dygn. Vänd påsen ett par gånger under tiden. Jag lät min ligga i 20 h och då blev den perfekt! Skär en skiva för att smaka av och när du tycker den lagom häller du av vätskan o skrapar bort kryddorna så kan du förvara den i samma påse.
Gravlaxsås med honung 4 port
Blanda
3 msk (dijon)senap
1 krm salt
1 krm nymald vitpeppar
1 msk vinäger
1 dl hackad dill
2 msk värmd/flytande honung i en skål och tillsätt så
1 dl rumsvarm olja
i en tunn stråle medan du vispar, eller lite och lite i taget med ordentlig mixning emellan.
Gjorde min Ris ala Malilda av en påse risgrynsgröt och till körsbärskompott
gnm att röra ihop
200 g frysta körsbär
1 dl råocker
köri en kastrull och lägg i
1 vaniljstång
Låt koka upp försiktigt och sjuda i 5 – 10 min på svag värme.
För att få fastare kompott tillsatte
lite potatismjöl utrört i lite kallt vatten
och röra ner småkokade så körsbärssåsen i 3 min tills den fått rätt konsistens