SIDOR

måndag 21 december 2020

Saffran är gott i mycket och en nyttig marsipangris

Nu blir det lite (jul)recept: med min stora favoritkrydda; saffran.
 

Müsli med Saffran och kokoschips (även känd som saffransgranola)

Sätt ugnen på 200°. Blanda

1/2 dl chiafrön

1 dl pumpafrön 

1 dl solrosfrön

4 dl havregryn 

1 dl Kokoschips  

1 dl hackade mandlar 

1/2 dl linfrö

1/2 dl psylliumfrö 

Blanda väl och bred sedan ut blandningen på ett bakplåtspapper i en djup plåt. Rosta i cirka 15 min i 175 . Smält

2 msk kokosolja 

tillsättt

1 dl äppeljuice    

2 msk honung

1/2 g saffran (1 kuvert) 

 Värm och ringla över vätskan, sätt in ytterligare 5 min i ugnen. Håll hela tiden koll på müslin och rör om då och då så den inte bränns. 

När den svalnat förvara i burk. 


Cheesecake i glas med saffran

4 p Krossa eller mixa 

10-15 pepparkakor

och blanda med 

25 g rumsvarmt smör

Fördela i fyra glas.Blanda

0,5 g mortlad saffran

1 tsk whiskey/cocgnac/vodka/

citronsaft/vatten

Blanda

200 g cream cheese

1,5 dl vispgrädde

0,5 dl florsocker

i en bunke så att den släpper färg och smak. Vispa fluffigt med elvisp. Fördela cheesecake i glasen och dekorera efter tycke och smak med t ex

Vispgrädde

Kryddgrönt

frysta Lingon rullade i socker.


Saffranskaka m vaniljfrosting 

12 bitar Sätt ugnen på 200° smält 

75 g smör

med 

1 g mald saffran

och låt det svalna smörj och fodra en form med 

kokos

Vispa

3 ägg

3 dl socker

Rör ner

1,5 dl grädde

Blanda

2 dl mandelmjöl

11/2 dl psylliumhusk

2 tsk bakpulver

för sig och rör ner tillsammans med smöret. Riv 

200 g mandelmassa

Blanda grovt ner den i smeten.Grädda 40-45 min i 175°, känn efter med en sticka att den är 

helt torr. Vispa ihop 

200 g Färskost

50 g rumsvarmt smör

tills det är en slät massa. Sikta i

4 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

tills det är en krämig Frosting. Bred ut den över kakan (som är lika god utan vaniljfrosting).



Och så en nyttiga marsipangrisar ca 10 små med inspiration från healthy lifestyle/instagram

Det blev ingen skönhet; ät inte direkt är ngn skicklig grisskulptör:

1,5 dl mandelmjöl

2 dadlar (eller 2 msk honung)

1 msk kokosolja

Mixa till en smidig deg. Forma marsipangrisar och doppa i smält (tempererad ) 70% choklad



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar