SIDOR

tisdag 29 december 2020

Heta snöbollar med rejält sting av ingefära

Inspirerad av ett recept på ingefärstryfflar blev dessa heta ingefärssnöbollar till. Ingefära är så gott och nyttigt att jag inte kunde förstå varför den skulle tas bort efter en kvart. 
Heta snöbollar med ingefärsting ca 12 st

Skala och riv

50 g färsk  ingefära

Lägg i en kastrull med

1 dl grädde

och låt småputtra i 

5 min. Ta ifrån plattan och låt blandningen stå i 10 min. Hacka

ca 200 g vit choklad

och lägg i en varmrtålig skål. Värm så åter ingefärsgrädden tills det nästan kokar o rör om hela tiden. Häll gräddblandningen i chokladen och rör om tills chokladen smälter. Du kan ev köra den på upptiningsläge i mikron i 30 sek o rör om. (Tillsätt ev

2 msk honung

om du inte tycker sötman från chokladen räcker) till 

en blank smet. Gör små bollar av smeten med hjälp av 2 tsk.Rulla i 

Siktat florsocker

Ställ in i kylen och låt  stå i ca 3 h tills det stelnat.



onsdag 23 december 2020

Gravad lax och körsbärskompott


Jag lagar mycket mat till jul (helt för min egen skull) och lax är min favoriträtt så brukar grava åtminstone två varianter. Upptäckte att jag inte  tidigare publicerat orgninalreceptet utan bara smakvarianter så därför kommer det här:


Gravad lax orginalrecept (och med ingefära+apelsinzest)

Jag brukar dela upp en laxsida i åtminstone två delar och gör hälften med bara dill och resten med ngn särskild smaksättning i varsin plastpåse. I år gjorde jag halva enkelt

Frys 

1 kg laxfilé 

av mittbiten  ett dygn innan den ska gravas och grava den innan den är helt tinad. Skär laxen i två benfria filéer men låt skinnet sitta kvar. Blanda 

knappt ½ dl strösocker

knappt ½ dl salt 

2 tsk grovt stötta vitpepparkorn  Gnid in laxfiléerna på köttsidan med kryddblandningen. Finhacka  

2 dl dill  


Den andra halvan laxfile 

Gravad lax med ingefära och apelsinzest

tillsatte jag även 

Zest från 1 ekologisk apelsin

ca 1 cm skalad färskriven ingefära   

Gned så in också det på laxens köttsida.

Lägg ihop laxbitarna med rikligt med dill

emellan. Strö över resten av dillen.  

Lägg laxen i varsinn plastpåse och knyt ihop på ett fat. Grava i kylen i 1-2 dygn. Vänd påsen ett par gånger under tiden. Jag lät min ligga i 20 h och då blev den perfekt! Skär en skiva för att smaka av och när du tycker den lagom häller du av vätskan o skrapar bort kryddorna så kan du förvara den i samma påse.  


Gravlaxsås med honung 4 port  

Blanda 

3 msk (dijon)senap  

1 krm salt  

1 krm nymald vitpeppar  

1 msk vinäger  

1 dl hackad dill 

2 msk värmd/flytande honung i en skål och tillsätt så   

1 dl rumsvarm olja   

i en tunn stråle medan du vispar, eller lite och lite i taget med ordentlig mixning emellan. 


Gjorde min Ris ala Malilda av en påse risgrynsgröt och till körsbärskompott

gnm att röra ihop 

200 g frysta körsbär 

1 dl råocker 

köri en kastrull och lägg i 

1 vaniljstång

Låt koka upp försiktigt och sjuda i 5 – 10 min på svag värme. 


För att få fastare kompott tillsatte 

lite potatismjöl utrört i lite kallt vatten 

och röra ner småkokade så körsbärssåsen i 3 min tills den fått rätt konsistens 


måndag 21 december 2020

Saffran är gott i mycket och en nyttig marsipangris

Nu blir det lite (jul)recept: med min stora favoritkrydda; saffran.
 

Müsli med Saffran och kokoschips (även känd som saffransgranola)

Sätt ugnen på 200°. Blanda

1/2 dl chiafrön

1 dl pumpafrön 

1 dl solrosfrön

4 dl havregryn 

1 dl Kokoschips  

1 dl hackade mandlar 

1/2 dl linfrö

1/2 dl psylliumfrö 

Blanda väl och bred sedan ut blandningen på ett bakplåtspapper i en djup plåt. Rosta i cirka 15 min i 175 . Smält

2 msk kokosolja 

tillsättt

1 dl äppeljuice    

2 msk honung

1/2 g saffran (1 kuvert) 

 Värm och ringla över vätskan, sätt in ytterligare 5 min i ugnen. Håll hela tiden koll på müslin och rör om då och då så den inte bränns. 

När den svalnat förvara i burk. 


Cheesecake i glas med saffran

4 p Krossa eller mixa 

10-15 pepparkakor

och blanda med 

25 g rumsvarmt smör

Fördela i fyra glas.Blanda

0,5 g mortlad saffran

1 tsk whiskey/cocgnac/vodka/

citronsaft/vatten

Blanda

200 g cream cheese

1,5 dl vispgrädde

0,5 dl florsocker

i en bunke så att den släpper färg och smak. Vispa fluffigt med elvisp. Fördela cheesecake i glasen och dekorera efter tycke och smak med t ex

Vispgrädde

Kryddgrönt

frysta Lingon rullade i socker.


Saffranskaka m vaniljfrosting 

12 bitar Sätt ugnen på 200° smält 

75 g smör

med 

1 g mald saffran

och låt det svalna smörj och fodra en form med 

kokos

Vispa

3 ägg

3 dl socker

Rör ner

1,5 dl grädde

Blanda

2 dl mandelmjöl

11/2 dl psylliumhusk

2 tsk bakpulver

för sig och rör ner tillsammans med smöret. Riv 

200 g mandelmassa

Blanda grovt ner den i smeten.Grädda 40-45 min i 175°, känn efter med en sticka att den är 

helt torr. Vispa ihop 

200 g Färskost

50 g rumsvarmt smör

tills det är en slät massa. Sikta i

4 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

tills det är en krämig Frosting. Bred ut den över kakan (som är lika god utan vaniljfrosting).



Och så en nyttiga marsipangrisar ca 10 små med inspiration från healthy lifestyle/instagram

Det blev ingen skönhet; ät inte direkt är ngn skicklig grisskulptör:

1,5 dl mandelmjöl

2 dadlar (eller 2 msk honung)

1 msk kokosolja

Mixa till en smidig deg. Forma marsipangrisar och doppa i smält (tempererad ) 70% choklad



tisdag 15 december 2020

Behovet av traditioner för trygghet i osäkra tider

I dessa konstiga tider när inget känns som det brukar göra är det viktigare än vanligt att se till så att allt blir mysigt och som det brukar vara. Folk i allmänhet har visst dessutom haft tid och möjlighet att verkligen gå fullt ut och det tidigare än vanligt med julpyntet just i år, påstås det.
 
Jag är däremot senare än vanligt, men mitt liv har inte många likheter med andra människors vardagsliv i och med att jag lever ensam och jobbar hemifrån. Har inte ens skrivit mina julkort än t ex, fast sista dagen att posta dem är imorgon. Fast jag ligger i fas med julpyntet, t ex redan gjort en stor sats risgrynsgröt o har allt hemma för att grava laxar och lägga in sillar.)
Jag har ju inte direkt varit någon julfantast; mitt liv har innehållit väl mycket drama vid jul att att en Norén-jul i det närmsta skulle kännas avslappnande. 



I år har jag ändå sett minst en julfilm om dagen sedan de började sändas på tv. Vid det här laget är jag nog  uppe i ett tiotal filmer. 
En morgon  när gårdagkvällens repris började på 7an kände jag tacksamhet över att inte ha missat den då jag prioriterat gymmet istället.  Jag tycks alltså ha utvecklat ett beroende. 

Jag har tyckt att det känts pinsamt att erkänna mitt julfilms(inte miss-!)bruk men hörde så Jessica Gedin i Spanarna om just julfilmer härom veckan. Där gick hon in på hur viktiga just julfilmerna o deras tryggt förutsägbara ”intrig” är för att vi ska må bra, särskilt när allt runt oss är så historiskt oförutsägbart.
 
Jag har tidigare tagit upp hur just trygghet och samhörighet gör underverk med inte bara vår hälsa, utan både (förstås) gör oss mer avslappnade och kreativa så att vi blir framgångsrika och snällare. Hur viktigt särskilt det senare är har jag tagit upp mänga ggr.
Pingviner avnjuter Will Farell i Elf
på bild lånad från metro.co.uk

Det invanda skänker oss alla trygghet (vilket jag skrivit om även några ggr tidigare) genom vår igenkänning från tidigare  upplevelser som gör oss nostalgiska. Just trygghet gör att människor känner sig bekväma och slutar känna destruktivitet. 


Pingviner avnjuter julfilmen  i Elf 
på bild lånad från metro.co.uk


Gedin nämnde även i Spanarna  pingviner i London som blivit deprimerade av att inte se några människor. Någon kom så på att visa dem julfilmer på storskärm, vilket genast visade sig vara en enorm förbättring av deras mående. Mest populär visade sig Elfsom ju även är min favorit vara! Igenkänningen i att komma från en av polerna till en oförutsägbar värld är ju i det närmsta övertydliga för just pingviner!

Se pingvinerna titta här:
(I förbigående kan jag nämna att jag hittade delar av Jessica 
Gedins julfilmsspaning här, men inte t ex det om pingvinerna.)

 




Jag kommer att fira jul helt ensam för andra gången i år. Det känns faktiskt inte det minsta sorgligt utan jag ser istället fram emot att kunna äta, dricka o göra allt precis som jag önskar. Dessutom helt utan att behöva vara på spänn hela tiden över när nästa utskällning ska komma och hur hårt jag än anstränger mig för att inte göra minsta fel i någons ögon. Har insett att jag blir totalt utmattad av den enorma press den ansträngningen lagt på mig i många år. Värderar lugn och med den just trygghet det skapat och mina traditioner innehåller inte konflikter. 

Ha en fortsatt fin advents- och jultid!




 

 




torsdag 10 december 2020

Jag & Jag & fler ÖSKG-konstnärer

Ännu finns möjlighet att se samlingsutställningen Jag & Jag, där konstnärer verksamma inom  ÖSKG visar ett eller flera verk med sina tolkningar av det ämnet, men det är en mer samtida definition av självporträtt. 


Pga pandemin deltog jag inte vid vernissagen utan var dit en vecka senare. Då slogs jag av hur oerhört bra alla verk funkar ihop. Hängningen är så välgjord att verken lyfter varandra på ett fantastiskt sätt. 
Sven Åke Ekbergs Totem Me T betraktar mina tre målningar i olja och akryl.
Mitt emot mina målningar hänger en mer påklädd nacke; Jag och Mitt Motiv i akryl av Karin Bengtsson och till vänster om den en olja på duk av Kit Alexi Samtal om Natten Jag är Skogen Jag är Vatten. 

Mina målningar heter Med Ryggen Fri får jag Is i Magen, Tyngden Föll från Mina Skuldror och Jag blev Orubblig samt slutligen lilla Mental Fatigue.

För allas trygghets skull nu i Corona-tider håller vi en gräns på max tio besökare åt gången. Handsprit finns givetvis!

I centrum av entréhallen står Anna Aggers fenomenala objekt Fiske av trä, fiskeflottor och tjärad tamp.
Karel Becvar visar två verk i glas Tom Famn och Som en Bror.

Jag skulle gärna ha velat visa alla verk men får nöja mig med dessa.
Annika Mattsson Pestmask i papier mache
Genialiska I Huvudet på Carsten är en träask i foform av en profil och när locket lyfts ligger där träspån!

Tittut!
Exempel på verk som lyfter varann ovan; hararna i stengods som ljusstake, Jag&Jag av Elna-Karin Helgesson är så fina ihop med bl a  Bertil Arkrans Väktare; en målning och skulptur i trä med hemligheter inuti i:
 
Utställningen kan ses t o m sön 20 december, to - sö kl 12-16. Den kan även ses virtuellt på Facebook här och HÄR

tisdag 8 december 2020

Saftigt vörtbröd till jul!

Egen julvört (utan förgrämda vindruvor=russin) är säkrast att baka själv. De blir faktiskt extra goda med ekologiskt apelsinskal ist f pomerans (och där för mycket mjöl gör brödet torrt).


JULENS GODASTE VÖRTBRÖD 2 st 

Smula ner 

1 pkt jäst, 50 g

i en bunke. Tillsätt 

1 mörk porter (33 cl) 

1 julmust (33 cl) 

 

 Innehåller både porter och julmust


Kör degmaskin så jästen löses upp. Skär

100 g rumsvarmt smör

i mindre bitar. Tillsätt det och även

1 tsk mald nejlika  

1 tsk torkat ekologisk apelsinzest (/skal)

1 tsk mald kardemumma  

2 tsk salt 

1 dl mörk sirap 

5 dl vetemjöl  

11–12 dl rågsikt     

lite i taget mot slutet. Kör assistenten ca 5 minuter.  Låt degen jäsa i bunken ca 45 min. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Knådandet är viktigt så att det uppstår glutentrådar. Dela degen i två bitar då den ännu är lite kladdig och lägg dem båda i varsin limpform, klädd m bakplåtspapper alt smord med olja . 

(Knåda in 

1–2 dl russin 

i ena eller båda limpornal.)


Strö lite mjöl på limporna och låt dem jäsa under duk ca 30 min.

Sätt ugnen på 225°. Grädda bröden längst ner i ugnen i 200°ca 45 min. Gärna ihop med en bunke vatten för att ge fuktighet. Ta limporna ur formarna och låt dem svalna.
De nära nog 3 h brödet tar att baka gör inget när jag väl känner dem fantastiska smaken av det. Det smakar nästan som om det vore banan i det (och jag gillar ju verkligen bananer), mums!