Ingefärslax med blomkåls- och broccolicouscous och basilikaDijon-kräm Sätt ugnen på 100°. Koka upp 1 lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg 600 g lax i en ugnssäker form och ringla över 2 msk olivolja Krydda med 1 salt och svartpeppar och riv ca 2 cm skalad ingefära över. Ugnsbaka i 90°med termometer, tills innertemperaturen är 52°, vilket tar c:a 15 minuter.
Blomkåls- och broccolicouscous 4 port
Skölj och skär
1 blomkålshuvud
i bitar och lägg (även stammen) i en mixer med knivara monterade. Kör blomkålen tills den är som couscous. Du kan annars använda en osthyvel och hyvla lagom stora blomkålsbitar av. Använd även gärna
1 brocccoli
På samma sätt. Ångkoka i ca 4 min och var noga så du inte kokar sönder blomkålen o broccolin! Häll
2 msk olivolja
i en stekpanna. Tillsätt
1 finhackad lök
1 riven vitlöksklyfta
Och koka, under omrörning i ca 3 min. Smaka av med
salt och peppar
Ta från värmen och tillsätt
1 msk smulade torkade/ finhackade
färska örter
t ex finhackad salladslök, oliver,
soltorkade tomater, ekologisk apelsinzest, eller granatäpplekärnor
att servera med Du kan också rosta hackade nötter, frön o dyl ihop med lök o vitlök .
Smaka av med salt och svartpeppar olivolja
Färgglatt och därigenom autoimmunt med rivna rödbetor Blomkåls- och broccolicouscous med Dijon-kräm+ tomater
Mixa ihopDijon-kräm 1 tsk honung, flytande (=värmd) 1 msk dijonsenap 2 tsk vitvinsvinäger 1 klyfta vitlök Tillsätt 1 dl rapsolja i en tunn stråle under konstant mixande tills det binder till en (majonnäs-liknande) kräm. Smaka av med lite salt.
Servera laxen med blomkålscouscousen och Dijon-krämen.
Faktum är att det är den absolut populäraste kryddan i världen; en riktig allroundkrydda som finns i de allra flesta köken. Har först nu hittat en artikel från 2016 som tar upp flera hälsofördelar i och med att det innehåller ämnet piperin som "påverkar tarmslemhinnorna och levern positivt och gör det lättare för kroppen att ta upp ämnen. Flera studier visar att exempelvisupptaget av gurkmeja öka hela 2000 procent tillsammans med piperin ... hela korn som man maler direkt över maten ( inte finmald) ökar näringsupptaget i tarmslemhinnan så att man lättare tar upp mineraler och vitaminer." Piperin är ett ämne "som har förmågan att öka upptaget av olika substanser i kroppen som [även] rosenrot...
Svartpeppar ökar flödet av saliv och magsafter samt stimulerar matsmältningsorganen positivt. Så ...kan den tvärtom... lindra magbesvär och väderspänningar. Dessutom är svartpeppar antiinflammatorisk i tarmen och är därför även bra mot tandlossning visar en studie gjord på råttor från 2009 där det fastslogs att piperinmotverkar inflammation i tandköttet samt hejdar nedbrytningen av ben i käken. Använder du svartpeppar varje dag i maten minskar risken för magsår. Newsner.com skriver att piperin är"en väldigt kraftfull substans som är bra för hälsan... Forskning visar att ämnet har positiva effekter på en mängd olika processer i kroppen, den ökar bland annat kroppens upptag av näringsämnen, men också läkemedel... Det räcker med att mala några varv med kvarnen över maten, ett par gånger per dag."
Här följer 7 anledningar till att äta nymalen svartpeppar varje dag:
1. Ökar näringsupptagetPiperinet i svartpeppar kan öka näringsupptaget i tarmslemhinnan. Framför allt ökar upptaget av mineraler och vitaminer, bland annat de viktiga B- och C-vitaminerna. Men även selen och betakaroten kan lättare tas upp i kroppen om du äter svartpeppar. Piperin stimulerar också matsmältningsenzymer i bukspottkörteln, som förbättrar matsmältningen.
2. Bra för tänderna En studie från Wuhan University i Kina visar att piperin kan ha en viss effekt mot tandlossning. Piperin minskar också risken för inflammation i tandköttets vävnad och kan även motverka nedbrytningen av benkäkarna.
3. Ger gurkmejan rejäl skjuts I gurkmeja finns det aktiva ämnet kurkumin, som har en rad medicinska kvaliteter. Men kroppen har svårt att ta upp kurkumin om den inte får hjälp av piperin, något som forskning visat i bland annat denna studie från Indien. Det finns också en äldre studie från 1998 som visat att upptaget av kurkumin kan öka med 2 000 procent om du kombinerar gurkmeja med nymalen svartpeppar.
4. Hjälper värktabletter på travenPiperin kan hjälpa vissa värktabletter att fungera effektivare. Studier har visat att det antiinflammatoriska ämnet diklofenak (finns i bland annat Voltaren) fungerar bättre kombinerat med piperin. Förhoppningsvis kan detta leda till att man kan minska dosen av smärtstillande i framtiden, och därmed också minska antalet biverkningar som människor riskerar att få av diklofenak.
5. Skyddar mot magsår Svartpeppar är bra för magen, på många sätt. Bland annat kan piperinminska mängden magsyra och verka antiinflammatoriskt i tarmen. Det i sin tur ha en skyddande effekt mot magsår och andra inflammationer, enligt denna studie.
6. Bränner fett Vill du ge fettförbränningen en rejäl skjuts? Då kan du testa svartpeppar. Kryddan är bäst i malen form, eftersom lättare tas upp av cellerna då. En koreansk studie visar att piperin kan motverka kroppens produktion av nya fettceller, resultat som forskarna tror kan användas för att behandla fetma i framtiden. Kryddan sägs också stimulerar ämnesomsättningen och därmed tillfälligt öka kroppsvärmen. Det innebär högre energiåtgång eller att fler kalorier förbränns.
7. Bra för matsmältningen Peperin ökar flödet av saliv och magsafter, vilket förbättrar din matsmältning. Din mage reagerar på kryddan genom att utsöndra mer saltsyra och som ett resultat att detta kan maten enklare brytas ned."
Att svartpeppar påstås vara starkt besprutat finner jag inga belägg för heller på engelska, så peppra på bara!
Balsamvinägerglaserad ryggbiff 2 port
Blanda 2 msk olivolja 3 msk balsamvinäger ½ msk salt ½ msk peppar
i en skål. lägg ned 2 ryggbiffar
i marinaden under minst 1 h. Stek köttet i en stor klick brynt smör
ca 1 minut på var sida eller hur blodigt/välstekt du nu föredrar köttet. Häll över marinaden och låt den koka ihop till ca hälften. Servera med färska ekologiska grönsaker och gratinerad fänkål!
Cavan Aurelia produceras av den uppmärksammade katalonisla biodynamiska producenten Castell d´Age, där tre generationer kvinnor har haft avgörande roll för att skapa cava i världsklass. Aurelia fick sitt namn efter farmor Aurélia. Castell d´Age vinodlingar ligger i Penedés, 40 minuter från Barcelona. Bakom Castell d´Age finns tre generationer kvinnor: farmor, mamma och dotter, var och en med en Cava uppkallad efter sig. Farmor Aurèlia Igueras började för mer än 70 år sedan att bruka familjens jord, svärdottern Anne Marie Comtesse var pionjär genom att introducera ekologisk odling i början av 80-talet och hennes dotter Olivia Junyent arbetar i dag som marknadschef, under hennes ledning har företaget blivit helt biodynamiskt. Att inte bespruta jorden med bekämpningsmedel och konstgödsling ses som självklart för Olivia Junyent. När jorden mår bra får man de bästa druvorna och därmed det bästa vinet. --- Passar till Cava Aurelia är ett vin som passar ett brett spektra mat, som fisk, sallad och kyckling. Spanjorerna själva älskar att matcha sin cava med lufttorkad skinka... "Och ska man dricka vin till sill så ska det väl vara cava!", utbrast produktchef Liselott Söderberg under en provning.
Traditionell metod, vilket bland annat innebär att efter jäsning på ståltankar eller ekfat, tappas det stilla vinet på butelj. För att vinet ska bli mousserande, tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de Tirage. Buteljerna lagras därefter i svala källare. Efter avslutad lagring placeras buteljerna i lutade läge med flaskhalsen nedåt i ställningar. Lutningen ökas successivt till 90°. Därefter fryses jästfällningen som har samlats i flaskhalsen ner, och jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Det vin som gått förlorat i processen, ersätts med nytt vin, det är vanligt att man även tillsätter en liten mängd socker, i det nya vinet, som kallas dosage, innan vinet korkas igen. Cava Aurèlia har dock inget tillsatt socker i dosagen. Vinet vilade på jästfällningen i två och ett halvt år. Skörd Druvorna skördades under de svala timmarna på natten. Castell d'Age Cava är framställd från de bästa druvorna och från noggrant utvalda vingårdslägen och vinerna framställs helt enligt Champenoise-metoden. Allt arbete sker manuellt i källaren och samtlliga Cavas vilar minst 24 månader i källaren.
"Den grundläggande orsaken till människors olycka ligger i deras tendens att utveckla behov av olika slag. Behov är bojor kring ens hjärta – jordiska önskningar, begär, osv. I lärorna före Lotus sutran, undervisade Shakyamuni [det japanska namnet för Buddha eller Siddharta Gautama, som han hette under sitt liv i Indien, innan han fann visdom under ett fikonträd i Bodh Gaya, östra Indien 1257] människorna om vägen för att frigöra sig från sådana bojor. Andan i Lotus sutran är dock inte att utrota jordiska önskningar. När vi grundar oss på den buddhistiska Lagen, kan vi omvandla jordiska begär – precis som de är – till upplysning." Det läser jag på japanska buddhismen Soka Gakkais hemsida.
Indisk Lotusi växthuset på Lunds botaniska trädgård 2014. Näckrossläktet [Nymphaea]. "Den är inte svår att odla under våra betingelser; man måste bara veta hur".
Lotusen är central inom buddhismen då den symboliserar kroppens, talets och själens renhet, fast den växer i lera och träck. Blommorna växer på långa stjälkar som om de flöt fritt i det leriga vattnet ”av bundenhet och begär”. Den symboliserar även avskiljning eftersom vattendroppar enkelt glider av den. Den är gudomligt vacker fast den växer i lerig skit. Att göra gift till medicin är en bild av just lotusen som är central inom japanska Soka Gakkai(SGI), dvs att vända varje tråkighet till något positivt; att vanda olycka till lycka, alltså något jag sysslat med i större delen av mitt liv! Soka Gakkai är en buddhistisk fredsrörelse som fokuserar på lycka! Jag fattar inte riktigt varför jag inte skrivit om det tidigare; eftersom jag presenterades för rörelsen redan i november 2015 av en väninna här på Österlen och har deltagit regelbundet i dess sammankomster i hög utsträckning sedan dess.
Eller rättare sagt så introducerades jag i själva verket till SGI redan i december 1999 när några munkar i Los Angeles gav mig en lapp med mantrat Nammyoho renge kyo, men då trodde jag att det var ett personligt mantra som delades ut till mig att använda vid meditation...
Lotus sutran [sanskrit: Saddharmapuṇḍarīka Sūtra, bokstavligen Sutran om den vita lotusen av den storslagna dharman] är en av de mest populära och inflytelserika mahayanasutrorna [texter som accepteras som kanoniska inom de olika Mahayanabuddhistiska-traditionerna. Dessa finns idag bevarade främst i den kinesiska buddhismens skriftkanon, den tibetanska buddhismens skriftkanon samt i bevarade sanskritdokument] särskilt betydelsefull är sutran inom de mahayanska inriktningarna nichiren-buddhism.
Sutrans viktigaste budskap är att Buddhaskap, det högsta livstillståndet, handlar om gränslös medmänsklighet, visdom och mod, finns medfött i varje person utan hänsyn till kön, etnicitet, social klass eller intellektuell förmåga. Lotus sutran är en lära som uppmanar till ettaktivtengagemang med det triviala livet och dess utmaningar. Buddhaskapär ingenflykt från dessa utmaningar utan en outtömlig källa till positiv energi för att gripa tag i och transformera lidandet och livets motsättningar för att skapa lycka. Som SGIs (Soka Gakkais) president Daisaku Ikeda skrivit: Lotus sutranär egentligen en lära om självbestämmande. Den 'lär oss att inre beslutsamhet kan transformeraindivider till vad de vill; den ger oss det ultimata uttrycket till oändlig potential och den värdighet som finns nedärvt i det mänskliga livet'.”
”Det är inte själviskt att älska sig själv,
ta hand om dig själv och gör din lycka
till en prioritet. Det är nödvändigt!”
/Nichiren Daishonin, 1222-1282
President Daisaku Ikeda är en "fredbyggare, buddhistisk filosof, utbildare, författare och poet. Som den tredje presidenten för den buddhistiska rörelsen Soka Gakkai(SGI) i Japan, grundare och president för the Soka Gakkai International (SGI), liksom grundare av flera internationella institutioner som stödjer fred, kultur och utbildning, har han dedicerat sig till att stödja rörelser för hållbar kultur och fred. Centralt för Ikedas engagemang har varit övertygelsen om kraften och nödvändigheten för dialog. Han har träffat många ledare, kulturfigurer lärjungar från hela världen för att diskutera olika vägar att övervinna de utmaningar som gäller mänskligheten. Han har också publicerat dialoger som gäller sonderandet av viktiga frågor i samtiden med över 80 sådana individer. Han har särskilt ansträngt sig för att bygga tillit och stötta kulturella utbyten gällande historisk delning och konflikt. Ett kärnfokus i Ikedas fredsaktivitier har varit målet om kärnvapennedrustning". Soka Gakkai International (SGI) var en av de organisationer som tilldelades Nobels fredspris 2017.
Historia hämtad från www.ssgi.se
"1930 - Soka Gakkai grundas Soka Gakkai (bokstavligen, 'Värdeskapande förening') började 1930 som en studie-grupp av reformistiska pedagoger. Dess grundare Tsunesaburo Makiguchi(1871-1944) var en författare och pedagog, inspirerad av Nichiren Daishonins buddhism och passionerat hängiven till reformen av det japanska utbildningssystemet. Hans teori om värdeskapande utbildning, vilken han publicerade i bokform 1930, är centrerad kring tron på varje individs obegränsade potential och ser utbildningen som en livslång strävan efter självkännedom, visdom och utveckling. Publiceringen av den första volymen av Makiguchis Soka kyoikugaku taikei (Teorin om Värdeskapande pedagogik), den 18 november 1930, markerade grundandet av Soka Gakkai.
1935 - Social reform Makiguchis betoning på självständigt tänkande över rutinmässig inlärning och själv-motivation över blind lydnad utmanade direkt dåtidens japanska myndigheter, som såg utbildningens roll som formning av fogliga anställda till staten. Makiguchi och hans närmaste medarbetare Josei Toda (1900-1958) började utveckla Soka Gakkai från dess ursprung av en grupp pedagoger hängivna utbildningsreformen till en organisation med ett bredare medlemskap med fokus på spridningen av buddismen som ett sätt att reformera samhället.
1943 - Kampen mot regeringens förtryck Den militaristiska nationalismen uppstod i Japan på 1930-talet och kulminerade vid Japans inträde i andra världskriget. Den militaristiska regeringen påtvingade statsideologin Shintoismen på befolkningen som ett sätt att förhärliga sitt angreppskrig och slog ner alla former av oliktänkande. Makiguchis och Todas vägran att kompromissa sin tro och stödja regimen ledde till deras arrestering och fängelse 1943 som ’tanke-brottslingar.’
1944 - Tsunesaburo Makiguchis död Trots försöken att övertala honom att frångå sina principer, höll Makiguchi fast vid sin övertygelse och dog i fängelset 1944. Efterkrigstidens återuppbyggnad (1945 - 1958)
Grundmålet inom buddhism är att inse
mänsklighetens fred och lycka /Josei Toda
1945 - Aktiv, socialt engagerad Buddhism: Josei Toda överlevde detta eldprov och släpptes ur fängelset några veckor innan krigsslutet. Toda hade även i fängelset studerat Lotus sutran och chantat Nam-myoho-renge-kyo intensivt och kommit till den revolutionära insikten att Buddha är själva livet. Han kom till den djupa övertygelsen att det var hans uppgift att sprida budskapet om Lotus-sutran så mycket som det var möjligt och beslöt att ägna resten av sitt liv åt detta arbete. Han beslöt sig även för att återuppbygga Soka Gakkai mitt under efterkrigstidens förvirring i Japan och utökade sitt uppdrag från utbildningsområdet till nytta för samhället som helhet. Han främjade en aktivt, socialt engagerad form av buddhism som ett medel för självuppskattning, d.v.s. ett sätt att övervinna hinder i livet och fylla på inre hopp, tillit, mod och visdom. Han använde termen ’Mänsklig Revolution’
för att uttrycka den centrala idén av Nichiren Daishonins buddism - att alla människor kan förändra sina liv till det bättre och nå upplysning i detta liv. Detta meddelande genljöd särskilt bland de utslagna i det japanska samhället och innan Todas död 1958 fanns det cirka en miljon medlemmar."
”Att vara oförskräckt vad som än sker, det är roten till all sann lycka.
Att röra sig beslutsamt framåt oavsett vad som ligger framför en -
det är anda, beslutet som leder till mänsklig seger”.
/ Daisaku Ikeda
Snabblagad Citronkyckling 4-5 port
Tina 1 hel ekologisk kyckling (1½-2 kg)
i kylen över natten eller rumstemperatur några timmar. Sätt ugnen på 225° och skär kycklingen längs ryggraden med en vass kniv. Öppna den och platta till den genom att trycka hårt på bröstbenet. (Alt. 4-5 kycklingbröstfileer
men då kan du inte använda skrovet till att koka benbuljong på.) Lägg med skinnsidan uppåt i ugnspanna. Blanda 1 skivad ekologisk citron 5 pressade vitlöksklyftor färsk timjan enl smak 2 msk olivolja
i en skål och pensla kycklingen med 2 msk olivolja
krydda med salt och peppar
Häll den citronblandade oljan med timjan över kycklingen så att citronskivorna fördelas jämnt över och runt den. Ugnsbaka i 200° i 45 - 55 min då innertemperaturen är 82°C och köttet inte är rött. Om du vill servera som mig med surkål och bakad sötpotatis sätter du in sötpotatis i ugnen efter ca 20- 30 min. Servera annars gärna med grönsallad och
Gratinerad fänkål 4 port
Skölj och ansa 1 fänkål
Klyfta den och ta undan fänkålsdillen. Sätt ugnen på 250° och koka upp fänkålen i lättsaltat vatten och tills de känns mjuka. Låt rinna av i durkslag. Smörj en ugnssäker form och lägg i fänkålen och dess dill.Krydda med salt och peppar
och slå på 2 dl 40%-ig grädde Strö till sist över 2 dl riven stark ost
och gratinera 15 min i 225° i ca 15 min tills gratängen fått en gyllene färg.
Jag har tilldelats två skåp på Stora Norregatan, vid Lilla Torg och i korsningen Yngve Östbergsväg, ett enkelt och ett dubbelt och jag planerar att pryda hela skåpen tredimensionellt, med inspiration av Karin Palolasskåp, som jag tycker är bäst av fjolårets.
Tänker dock komplicera mina bilder på så sätt att de på framsidan visar en yta som kommer att kunna ses i genomskärning uppifrån och på sidorna.
Jag har mätt och fotat skåpen noga för att kunna arbeta fram skisser i skala 1:1
I år kommer kommunen att göra ett förarbetet med att tvätta och skrapa av ev affischer från skåpen, innan vi själva tar vid.
Jag vill anpassa mina motiv såväl till färg och miljö på platserna liksom göra motiven så att det känns platsspecifika och passar just här i Simrishamn.
En presentationsfolder om årets Elskåpsrunda som presenterar såväl verk som konstnärer ska tryckas upp och finnas klar inför invigningen under augusti (inget datum bestämt än).
Ja ni ska få följa med i mitt arbete efter Konstrundan, så häng med!
Jag har alltid haft väldigt lätt för att få blåmärken, det räcker faktiskt med att trycka på ett ställe för att där ska bli en blånad efter några timmar. Jag blöder också väldigt mycket och länge, vilket jag ärvt från min mor, som nästan blött ihjäl var gång hon fött barn. Jag har dock aldrig tänkt på att det skulle kunna gå att avhjälpa förrän jag fick höra om att försvagade artärväggar kan bli starkare med hjälp av E-vitamin, eller tokoferol, som det heter på latin, förrän mannen nämnde det.
mitt ben med blåmärken
Läse på kurera.se att E-vitamin fungerar som antioxidant, det vill säga det reagerar med de fria radikaler som bildas till följd av normala ämnesomsättnigsprocesser, läkemedel, strålning eller andra miljöföroreningar. E-vitaminfamiljen av molekyler kan delas upp i 2 olika grupper: tokoferoler och tokotrienoler. Tokoferol är en oljig gul vätska som är fettlöslig, värme- och syratålig. Det finns åtta tokoferoler varav fyra förekommer naturligt i mat (alfa-, beta-, gamma- och delta-tokoferol). D-alfatokoferol står för 80 procent av aktiviteten i vitaminet och har den högsta biologiska aktiviteten [Genomgående mina kursiveringar]. E-vitaminet bryts ned av gallsalter till enheter, micell för att absorberas. De tas upp av enterocyter och transporteras via lymfsystemet som kylomikroner. Vid normala intag absorberas endast 20–30 procent av E-vitamin i kosten. Procenttalet minskar med ökad dos. E-vitamin lagras i stora doser i hypofysen och binjurarna. Det finns inget samband mellan serumnivåer och upplagrat E-vitamin. E-vitaminrester utsöndras främst genom avföringen. E-vitaminbehöver galla och pankresenzymer för att kunna absorberas medan Järn däremot binder E-vitamin och gör det inaktivt. Djupfrysning sänker E-vitaminhalten i födoämnen och bearbetning av säd vid livsmedelsframställning minskar E-vitamininnehållet med ca 80 procent. Dl-alfatokoferylacetat och dl-alfatokoferylsuccinat är de syntetiska formerna av E-vitamin. D- alfatokoferol är den naturliga formen
blåslagen arm efter flyttpackning
E-vitamin har betydelse för bl a:
• tarmpermeabilitetenoch upptag av olika ämnen.
• förhindrar oxidation av A-vitamin, karoten, essentiella fettsyror, fosfolipider i cellmembranen, hypofys-, binjure- och könshormoner.
• förbättrarcellandningen.
• upprätthåller prostaglandinsyntesen.
Blå axel efter att ha stött i något på gymmet
Dessutom motverkar E-vitamin bl a:
• blodpropp i hjärna, hjärta, lungor eller ben och är därför viktigt i samband med operationer (det är ettantitrombosmedel = blodförtunnande), liksom blodpropp och inflammation i benen (tromboflebit) • benkramper på kvällarna
• muskeldystrofi, anemi, gulsot, cystik fibros, fördröjning av motorisk utveckling, ödem, skelning och bråck hos nyfödda
• underfunktion hos ovan nämnda inresekretoriska körtlar och även hos sköldkörteln, samt till körtlarna relaterade problem, t.ex. infertilitet
• ärrbildning, ärrvävnad förefaller kräva mindre syre för sin bildning än annan vävnad hos såväl hud som inre organ
• toxicitet från tungmetaller och kemikalier, t.ex. kvicksilver, bly, koltetraklorid, bensen och ozon • Alzheimers
• sklerotisering av hjärtat och dess klaffar
• kärlkramp
• kalcifiering av skadade vävnader och därmed åderförkalkning
• cystor och bröstknölar
• omvandling av nitriter till nitrosaminer i rökt eller syrad mat (nitrosaminer är starkt cancerframkallande)
• akne
• trötthet
• urinvägsinfektioner
•ulcerös kolit
• E-vitamintillskott kan också: göra att syret sparas och kvarhålls längre i kroppen, varför E-vitamin kan ha en uppgift i samband med skyddet mot hjärtinfarkt, blodproppar i hjärnan och andra organ samt emfysem.
• användas utvärtes vid ärr, sår, brännskador för snabbare och bättre läkning.
• öka blod- och syresättning för läkning av skador, brännskador.
• förbättra cirkulationen, speciellt i ben och fötter.
• stärka underlivet, öka fruktbarhet
"E-vitamin kan bidra till att förebygga de processer som har med vårt åldrande att göra. Vitaminet skyddar våra cellväggar mot de fria radikaler som vi utsätts för genom naturliga ämnesomsättnings[metaboliska]processer men även mot skadlig strålning, läkemedel och föroreningar. E-vitamin skyddar även andra näringsämnen som A-vitamin, betakaroten och essentiella fettsyror, från att oxidera... Det förbättrar även glykogenförråden i musklerna och kan därigenom öka prestationsförmågan och uthålligheten. Det är immunförsvarsstärkande, minskar behovet av insulin för diabetiker och stärker funktionen av A-vitamin... Bristsymtom: Led- och muskelvärk, allergi, eksem, torrt hår, håravfall, mensproblem, förstorad prostata, åderbråck och matsmältningsstörningar. LångvarigE-vitaminbrist kan leda till en ökad risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, samt cancer. Ökad risk för brist: Gravida kvinnor Rökare Stort intag av vegetabiliska oljor och margariner Högt intag av järn eller acetylsalicylsyra Hård träning Kvinnor i övergångsåldern Bra källor till E-vitamin: Vetegroddsolja Solrosfrön Mandel Hasselnötter Sojabönor Ägg Lax Gröna bladgrönsaker Torkade aprikoser Röd paprika" Själv äter jag piller för att försäkra mig om nog stor dos."
Favorit Chiapudding från paleoskafferiet.se
Mät upp 2 dlkokosmjölk 2,5 msk chiafrön 1 tskkanel 1 krm färskmalen kardemumma 1 krm äkta vanilj
och lägg i en burk med lock Blanda väl och sätt på locket Låt stå i kylskåpet över natten Alt. 2
Mät upp kokosmjölk, chiafrön, kanel, kardemumma och äkta vanilj i en mixerkanna. Mixa med stavmixern till det tjocknat något Ställ in kylskåpet och låt stå 30 minuter
Toppa gärna med frukt somg mango, bär e dyl och Njut!
Smaksätt på olika sätt; t ex semla-smak med mer kardemumma, ingen kanel men däremot mandelmassa, saffran, riven 70%-ig choklad eller vad du nu kommer på!
Efter att ha besvärats av högt blodtryck sedan ca 2 ½ år har jag äntligen lyckats ta bort den ena medicinen och kunnat trappa ned den andra. Mitt mål är att helt slippa blodtrycksmedicin och jag hoppas även kunna dra ned på och sluta med den andra medicin jag tvingas ra, men den kommer jag att försöka trappa ut först när mitt blodtryck är ok.
Hur har jag då gjort? Som du kanske redan läst har jag lagt om kosten till en variant av autoimmun/IFDLCHF, dessutom tränar jag disciplinerat och har lagt till kosttillskott liksom potatismjöl före läggdags.
Jag har också försökt ta intryck av tips för att sänka mitt blodtryck och har läst mig till i t ex Stegforhalsa.se iDe bästa sätten att bekämpahögt blodtryck, ”Arteriell hypertoni, ..., betyder att en person har nivåer som är lika med eller högre än 140 mm Hg systoliskt tryck, och nivåer som är lika med eller högre än 90 mm Hg diastoliskt tryck. Det är även associerat med högre risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. --- Trots att alla möjliga orsaker till högt blodtryck inte än fastslagits har man bevisat att det kan framkallas av genetiska faktorer [både mor och mormor har o hade högt blodtryck i mitt fall], samt att livsstil är en stor påverkan: Överdriven konsumtion av salt och mat med hög salthalt Övervikt Stress och emotionella bördor Stillasittande livsstil Överdriven konsumtion av livsmedel med aminer(som härdad ost, öl och kallskuret)" I mitt fall stämmer inget annat än just den genetiska faktorn; äter varken mycket salt eller aminer (bortsett från ost och dessutom läser jag att biogena aminer snarare ska vara blodtryckssänkande!). Jag är heller inte överviktig, stressad, har emotionella bördor eller ö h t en stillasittande livsstil!
"I många fall, speciellt när endast det diastoliska trycket är högt, kan leversvikt vara ett problem. Du bör därför ta hand om dina njurar genom att äta en frukt- och grönsaksrik diet som även innehåller hälsotsamma nivåer av vitamin C" dvs precis som jag gör!
"Problemet med högt blodtryck är att det i många fall inte ger några symtom. Vissa av symtomen kan vara: Huvudvärk Yrsel Tung andning Bröstsmärtor Surrande eller ringande i öronen Näsblod Suddig syn Ymniga svettningar Om du drabbas av ett av dessa symtom eller misstänker att du kan lida av högt blodtryck bör du gå till närmsta klinik eller apotek för att kolla blodtrycket, och/eller träffa en läkare så snart som möjligt." Mina symtom, kommer dessutom snarare från mina hjärnblödningar. Men ok, här kommer tipsen:
"Vitlök [äter jag egenodlad nästan dagligen] är ett utmärkt vårdande livsmedel som kan lindra många besvär. Den kan bland annat rensa blodet och rena tarmarna. [Genomgående mina kursiveringar] När det kommer till högt blodtryck fungerar vitlök som ett kärlvidgande medel för blodkärl och artärer.
Många känner redan till de hälsosamma fördelarna hos vitlök och äter den rå varje morgon. För att göra den lättare att konsumera kan du bre den på rostat bröd och lägga till lite olivolja. Ett annat alternativ är att prova på den tibetanska vitlökskuren [se nedan!]. Avslutningsvis kan du även köpa vitlöksolja i kapselform, vilket kan vara bra för de som inte klarar av dess lukt eller smak."
Citron [dricker jag åtminstone ½ pressad ekologisk var morgon i min shot bestående av också 1 tsk kokosolja, 1 tsk honung, hett vatten, riven ingefära, gurkmeja och peppar] förtjänar att nämnas. Den skiljer sig från andra citrusfrukter eftersom den trots sin surhet har egenskaper som neutraliserar syror när den når magen. När det kommer till högt blodtryck hjälper den till att mjuka upp blodkärlen, vilket gör dem mer flexibla. Vidare innehåller citron mycket vitamin B som kan hjälpa till att förebygga hjärtsvikt.
Kronärtskocka [äter jag dock bara någon gång om år] har vätskedrivande egenskaper som möjliggör för kroppen att bli av med överflödig vätska, vilket i sin tur minskar arteriell spänning. Växten anses faktiskt vara ett naturligt botemedel för högt blodtryck eftersom den också innehåller höga mängder kalium jag [äter dock kalium-rik banan dagligen!]. Den hjälper dig även med matsmältningen och skyddar njurarna. När den finns tillgänglig rekommenderar vi att du äter den regelbundet – sauterad eller ugnsbakad. När den inte är i säsong kan du använda dig av konserver eller naturliga extrakt. Andra råd Bada dina armar i varmt vatten och dina fötter i ljummet till kallt vatten. Om du tar vätskedrivande läkemedel [nej!] är det bra att även äta kalium som kosttillskott eller i din mat (tomater, buljonger, banansmoothies, mm.).
Det är också viktigt att träna. Vi rekommenderar att du promenerar energiskt, springer, cyklar eller simmar i 30 till 45 minuter per dag, minst tre gånger per vecka." Själv tränar jag på¨gymmet varannan dag och de dagar jag inte gör det tränar jag QiGong eller simmar och dessutom, promenerar jag mycket.
"Det finns vissa kosttillskott som kan hjälpa till: koenzym Q10, vitamin B5, vitamin C [ser jag till att få i mig via frukt] och vitamin E [har jag börjat äta mot mina blåmärken].
Vi rekommenderar att du undviker kaffe, ingefära, te [det använder jag med gott samvete och tänker fortsätta med; ingefära är både gott, nyttigt, autoimmunt och allt möjligt annat medan kaffet jag dricker ca 1 kopp/dag av är ekologisktochteet i princip alltid är grönt], mate [förstår jag inte vad det är], lakritsrot och tobak [använder jag dock inte], eftersom alla dessa höjer ditt blodtryck om du konsumerar dem regelbundet."
Nyttiga glassar med recept lånade ut Autoimmun kokbok är dessa: Glassi är inspirerad av indiska yoghurtdryckenmango-lassi (som du hittar recept till längst ned!) och görs så här: Glassi Mixa 1 mogen mango delad i kuber med 2 dl kokosmjölk 1 pressad ekologisk lime under minst 3 minuter. Häll upp i severingsglas och ställ i kyl eller frys i ca 2 h. Ta gärna fram en halvtimme före servering.
Bananglass
Skiva
Bananer
frys skivorna. Lägg i en matberedare och mixa tills konsistensen liknar glass.
Jag kombinerade dem båda genom att lägga de
frysta bananskivorna
i mixern ihop med
Glassi
och mixade allt i 3 minuter med kanel innan jag hällde upp på glas, la mynta i och lät vila i frysen i 2 h,. Riktigt gott och lyxig, liksom autoimmun och laktos- och glutenfritt! En indisk lassi gör du så här:
Mango lassi 4 glas
Skala och skär 2 mogna mango eller fryst mango i tärningar (= 250 g) fryst mango) i mindre bitar. Blanda i 5 dl naturell nild yoghurt 3 dl mjölk 1 tsk malen kardemummaev isbitar i en mixer och kör tills det blivit en slät drink. Garnera ev myntablad