SIDOR

söndag 18 februari 2018

Blödig E-vitamin

Jag har alltid haft väldigt lätt för att få blåmärken, det räcker faktiskt med att trycka på ett ställe för att där ska bli en blånad efter några timmar. Jag blöder också väldigt mycket och länge, vilket jag ärvt från min mor, som nästan blött ihjäl var gång hon fött barn. Jag har dock aldrig tänkt på att det skulle kunna gå att avhjälpa förrän jag fick höra om att försvagade artärväggar kan bli starkare med hjälp av E-vitamin, eller tokoferol, som det heter på latin, förrän mannen nämnde det.
mitt ben med blåmärken
Läse på kurera.se att E-vitamin fungerar som antioxidant, det vill säga det reagerar med de fria radikaler som bildas till följd av normala ämnesomsättnigsprocesser, läkemedel, strålning eller andra miljöföroreningarE-vitaminfamiljen av molekyler kan delas upp i 2 olika grupper: tokoferoler och tokotrienolerTokoferol är en oljig gul vätska som är fettlöslig, värme- och syratålig. Det finns åtta tokoferoler varav fyra förekommer naturligt i mat (alfa-, beta-, gamma- och delta-tokoferol). D-alfatokoferol står för 80 procent av aktiviteten i vitaminet och har den högsta biologiska aktiviteten [Genomgående mina kursiveringar]. E-vitaminet bryts ned av gallsalter till enheter, micell för att absorberas. De tas upp av enterocyter och transporteras via lymfsystemet som kylomikroner. Vid normala intag absorberas endast 20–30 procent av E-vitamin i kosten. Procenttalet minskar med ökad dos. E-vitamin lagras i stora doser i hypofysen och binjurarna. Det finns inget samband mellan serumnivåer och upplagrat E-vitamin. E-vitaminrester utsöndras främst genom avföringen.
E-vitamin behöver galla och pankresenzymer för att kunna absorberas medan Järn däremot binder E-vitamin och gör det inaktivt. Djupfrysning sänker E-vitaminhalten i födoämnen och bearbetning av säd vid livsmedelsframställning minskar E-vitamininnehållet med ca 80 procent.
Dl-alfatokoferylacetat och dl-alfatokoferylsuccinat är de syntetiska formerna av E-vitamin. D- alfatokoferol är den naturliga formen
blåslagen arm efter flyttpackning
E-vitamin har betydelse för bl a:
•  tarmpermeabiliteten och upptag av olika ämnen.
 • förhindrar oxidation av A-vitamin, karoten, essentiella fettsyror, fosfolipider i cellmembranen, hypofys-, binjure- och könshormoner.
• förbättrar cellandningen.
• upprätthåller prostaglandinsyntesen

Blå axel efter att ha stött i något på gymmet
Dessutom motverkar E-vitamin bl a:
• blodpropp i hjärna, hjärta, lungor eller ben och är därför viktigt i samband med operationer (det är ett antitrombosmedel = blodförtunnande), liksom blodpropp och inflammation i benen (tromboflebit) • benkramper på kvällarna
• muskeldystrofi, anemi, gulsot, cystik fibros, fördröjning av motorisk utveckling, ödem, skelning och bråck hos nyfödda
 • underfunktion hos ovan nämnda inresekretoriska körtlar och även hos sköldkörteln, samt till körtlarna relaterade problem, t.ex. infertilitet
• ärrbildning, ärrvävnad förefaller kräva mindre syre för sin bildning än annan vävnad hos såväl hud som inre organ
• toxicitet från tungmetaller och kemikalier, t.ex. kvicksilver, bly, koltetraklorid, bensen och ozon • Alzheimers
• sklerotisering av hjärtat och dess klaffar
• kärlkramp
• kalcifiering av skadade vävnader och därmed åderförkalkning
• cystor och bröstknölar
• omvandling av nitriter till nitrosaminer i rökt eller syrad mat (nitrosaminer är starkt cancerframkallande)
 • akne
• trötthet
 • urinvägsinfektioner
 ulcerös kolit
• E-vitamintillskott kan också:  göra att syret sparas och kvarhålls längre i kroppen, varför E-vitamin kan ha en uppgift i samband med skyddet mot hjärtinfarkt, blodproppar i hjärnan och andra organ samt emfysem.
• användas utvärtes vid ärr, sår, brännskador för snabbare och bättre läkning.
• öka blod- och syresättning för läkning av skador, brännskador.
• förbättra cirkulationen, speciellt i ben och fötter.
 • stärka underlivet, öka fruktbarhet
"E-vitamin kan bidra till att förebygga de processer som har med vårt åldrande att göra. Vitaminet skyddar våra cellväggar mot de fria radikaler som vi utsätts för genom naturliga ämnesomsättnings[metaboliska]processer men även mot skadlig strålning, läkemedel och föroreningar. E-vitamin skyddar även andra näringsämnen som A-vitamin, betakaroten och essentiella fettsyror, från att oxidera... Det förbättrar även glykogenförråden i musklerna och kan därigenom öka prestationsförmågan och uthålligheten. Det är immunförsvarsstärkande, minskar behovet av insulin för diabetiker och stärker funktionen av A-vitamin...
Bristsymtom: Led- och muskelvärk, allergi, eksem, torrt hår, håravfall, mensproblem, förstorad prostata, åderbråck och matsmältningsstörningar. Långvarig E-vitaminbrist kan leda till en ökad risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, samt cancer.
Ökad risk för brist:  Gravida kvinnor Rökare Stort intag av vegetabiliska oljor och margariner Högt intag av järn eller acetylsalicylsyra Hård träning Kvinnor i övergångsåldern 
Bra källor till E-vitamin:  Vetegroddsolja Solrosfrön Mandel Hasselnötter Sojabönor Ägg Lax Gröna bladgrönsaker Torkade aprikoser Röd paprika" Själv äter jag piller för att försäkra mig om nog stor dos."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar