Tina
1 hel ekologisk kyckling (1½-2 kg)
i kylen över natten eller rumstemperatur några timmar. Sätt ugnen på 225° och skär kycklingen längs ryggraden med en vass kniv. Öppna den och platta till den genom att trycka hårt på bröstbenet.
(Alt. 4-5 kycklingbröstfileer
men då kan du inte använda skrovet till att koka benbuljong på.) Lägg med skinnsidan uppåt i ugnspanna. Blanda
1 skivad ekologisk citron
5 pressade vitlöksklyftor
färsk timjan enl smak
2 msk olivolja
i en skål och pensla kycklingen med
2 msk olivolja
krydda med
salt och peppar
Häll den citronblandade oljan med timjan över kycklingen så att citronskivorna fördelas jämnt över och runt den. Ugnsbaka i 200° i 45 - 55 min då innertemperaturen är 82°C och köttet inte är rött. Om du vill servera som mig med surkål och bakad sötpotatis sätter du in sötpotatis i ugnen efter ca 20- 30 min. Servera annars gärna med grönsallad och
Skölj och ansa
1 fänkål
Klyfta den och ta undan fänkålsdillen. Sätt ugnen på 250° och koka upp fänkålen i lättsaltat vatten och tills de känns mjuka. Låt rinna av i durkslag. Smörj en ugnssäker form och lägg i fänkålen och dess dill.Krydda med
salt och peppar
och slå på
2 dl 40%-ig grädde
Strö till sist över
2 dl riven stark ost
och gratinera 15 min i 225° i ca 15 min tills gratängen fått en gyllene färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar