SIDOR

onsdag 31 oktober 2012

Skam?

Jag såg Sommarpratarna i måndags och slogs då av en tanke jag aldrig tidigare haft. Att jag är en barnlös kvinna som aldrig fattat att det ska vara nåt att skämmas för. Slängde därför ut frågan om det är det fel på mig på Facebook. Detta med anledning av att stora delar av komikern Klara Zimmergrens sommarprogram handlade just om hennes skam för att inte kunna få barn.

Eftersom jag vid 10 års ålder fick en lillasyster som var väldigt mycket sjuk har jag aldrig haft någon längtan efter barn. Jag känner nämligen väl till hur jobbigt det kan bli om barnet inte är friskt. Sedan har det säkert stor betydelse att jag inte heller träffat rätt man, eftersom man ju bör vara två om att skaffa barn.

på den här bilden är Albin tre månader
Jag fick de mest fantastisk svar, som gladde mig mycket. "Så klart inte. Om du valt att vara barnlös är det ditt val och ingen ska döma dig för det. Inget att skämmas över!", "Inget konstigt alls", "Nej, det är helt onödigt att skämmas för en sån sak. Bra att det finns olika!", "Barnlös... det ordet passar inte in på dig. Får för mig att det inte är något som helst problem för dig i ditt liv att du inte har egna barn. Du kanske snarare känner dig barnfri??"  och "Jag är helt övertygad om att man älskar det barn man får, vare sig det är biologiskt eller ej, lika mycket, lika självklart. Just nu handlar det bl a om surrogatmammor på 4:an."
Mina svar blev "sån tur att jag inte gör det då; tack!", "excentriskt självvalt barnfri o med förmånen att kunna låna nåt när andan faller på. Kan f ö omöjligt förstå varför det genetiska är så viktigt att man inte ska kunna älska barn som nån annan fött lika mycket, men jag är väl korkad" och "dessutom finns det så oerhört många barn som bara behöver nån som älskar o tar hand om dem".
Skam och dåligt samvete är aldrig bra för oss så jag förslår att den som skäms för att inte kunna få barn pratar med någon professionellt för att komma över den skammen. Även om människor i allmänhet förutsätter att "alla" har barn, så är det inte av elakhet, utan antagligen bara att det är enklast så. Allt som faller utanför ramarna blir ju konstigt, men det behöver inte vara något problem för den som "faller utanför" om hen inte själv tillåter det att vara det.



Happy halloween

Trevlig Allhelgonadags-afton, kanske man säger på svenska?!
En härlig Halloween-tårta finns det recept  till här och mina pumpa-recept här. TV4:s Halloween-recept ser du här.
Det goda pumpabrödet ovan har Maja bakat och lagt ut receptet till.
Halloweentårtan med hallon var en riktig höjdare!

tisdag 30 oktober 2012

För djurens (o mattes) bästa

Som jag nämnt tidigare är lilla gumman  krasslig och vid sådana tillfällen är det skönt att i a f inte behöva oroa sig över de ekonomiska konsekvenserna av de dyra veterinärbesöken.
Igår var vi dit igen för tredje gången, hon
sövdes och såg så här ynklig ut när vi kom hem.
Jag har försäkrat Greta i Agria och när vi senast var till Distriktsveterinärerna fick jag en faktura som inte ens förfallit när jag hade beloppet från Agria på kontot. Dem kan jag alltså verkligen rekommendera.

som Snövit är Greta vacker även sövd
Rösta f.ö. gärna på Greta i ÖPs fototävling här!

Anna S på Galleri S

Anna Selander var konstkonsulent i Jämtland 2002 - 2005. Alltså när jag precis flyttat tillbaka efter att ha gått Konsthögskolan, Umeå universitet.
Vi samarbetade en hel del under de åren och blev också goda vänner, så det är verkligen kul att träffa henne här nu när hon ställer ut på Galleri S t.o.m. 14 november.
Det är fotografier hon visar
"En del bilder är delar av en ursprungsbild som jag fastnat för" förklarar Selander i ÖP. Andra har kombinerats för att hon tycker att de hör ihop. "Det kan vara något element i bilden som går igen".
Dottern Siri var inte kvar när jag kom, utan henne fick jag bara träffa som fotbollstjejen på bilden till vänster.
Sommarnatt heter fotona ovan.
Tysta Leken visar fem porträtt av en tjej som leker den leken och alltså försöker hålla sig för skratt 2009.
"Serien heter Tysta leken och handlar om barn som försöker hålla sig allvarliga. Jag har ofta jobbat med idéer, flera bilder som håller ihop, det blir som en filmsnutt som utvecklas", säger Selander i ÖP.
Tysta leken har tidigare visats i Mattmars kyrka inom ramen
för Rolf Anderzons projekt I en klang av tystnad liksom på
en separatutställning på Konsthall 1.0 i Jönköping
Fotona är väldigt vackra och det finns en djupare idé bakom hur de kombinerats och presenteras. Det känns spännande att se Annas bilder, men jag saknar ändå lite av den konceptuella framtoning hon jobbade mycket med tidigare. Den hoppas jag verkligen få se ner av i framtida utställningar!
Utställningen är verkligen värd ett besök, så tveka inte att bege er till Galleri S senast 14 november!
Läs mer om utställningen i LT och ÖP!

måndag 29 oktober 2012

Det finns ett ord

När man i helt demokratisk anda tycker att kvinnor ska ha samma rättigheter som män så har det ett särskilt ett ord. Tyvärr så ser många på det ordet med misstro och förakt, men faktum är att jag alltid tyckt att man ska kalla saker och ting vid deras rätta namn.

Det ord jag tänker på är feminist, som jag lärt mig betyder enbart just det; att kvinnor och män ska ha samma rättigheter i samhället. (Det borde egentligen även inbegripa samma skyldigheter, men det vet jag alltför väl att bara män är skyldiga att göra militärtjänstgöring. Det tycker jag är fel av fler anledningar än att en mig närstående man fick tillbringa några månader bakom galler för totalvägran.) Allt om mansförakt, manshat och allt vad det nu är folk inbillar sig har med feminism att göra är en helt felaktig definition av det ordet, enligt mitt sätt att se det. Läs gärna mer om sann feminism här!

Rosie the Riveter [nitaren] den amerikanska 
"idealkvinna" som representerar sann feminism
Varför då dessa tankar just nu, kanske vän av ordning frågar sig. Jo, i söndags fanns en artikelserie i DN om de femton som skrev den feminisiska antologin Fittstim, som blev det stora samtalsämnet 1999. Där berättar bl a Linda Skugge att hon under en period slutade kalla sig för feminist och dessutom tycker folk att det är ett "fult ord". Det funderade jag över varför och vill försöka göra mitt för att ändra på.

Jag har sällan blivit så stolt som när en professor i Johannesburg undrade hur många feminister det fanns
i klassen och den ende kille som räckte upp handen var Knutte från genusmedvetna Umeå universitet, som alltså var där med mig! 

Scarf-modellen för bättre arbetsprestationer

DN skrev i torsdags om hjärnforskning som visar vad som påverkar vår arbetsprestation. Där det naturligtvis också handlar om att belöna personalens hjärnor:

"Hjärnforskarna har blivit alltmer övertygade om att våra sociala behov är lika viktiga för hjärnan som våra grundläggande överlevnadsbehov [min kursivering]. När vi upplever ett socialt hot reagerar hjärnan på samma sätt som när den upplever brist på mat, vatten eller säkerhet. Och när hjärnan lägger sig i hotläge har vi svårt att koncentrera oss på något annat.
Hjärnans analytiska och kreativa system släcks helt enkelt ner.För att nå goda resultat i en organisation är det därför helt avgörande att chefen förstår hur man bäst smörjer medarbetarnas 'sociala hjärnor'. Det menar Marie Ryd, vetenskapsjournalist och tidigare forskare vid Karolinska institutetNumera arbetar hon med prenumerationstjänsten Holone, som informerar om just kognitiv och social neurovetenskap.
–Förstår du inte att en rädd person inte kan prestera, kan du aldrig leda en annan människa, säger hon. Under de senaste tio åren har det skett en revolution inom neurovetenskapen. Med hjälp av magnetkameror kan forskarna nu studera  hur hjärnan beter sig när vi tänker, känner eller fattar beslut. Resultaten ger nya insikter i hur det goda ledarskapet bör bedrivas.
–Om chefen ger upphov till hotsignaler kan inte medarbetarna  leverera. De hamnar i stressläge och får tunnelseende, säger Marie Ryd.
Den så kallade Scarf-modellen med fem sociala domäner har skapats för att visa just hur hjärnan reagerar på hot i sociala situationer, till exempel samarbete i grupper på jobbet: 
StatusStatus handlar om hur vi upplever vår betydelse i relation till andra.  När ställningen i hackordningen hotas försätts hjärnan i hotläge. Som chef gäller det att inte trampa någon på tårna, utan sträva efter att medarbetarnas status höjs [min kursivering]. Då kan fortbildning och glada tillrop vara lika belönande för hjärnan som högre lön.
Förutsägbarhet: Hjärnan letar hela tiden efter igenkännbara mönster för att kunna förutsäga framtiden och säkra vår överlevnad. Organisatoriska förändringar och otydlighet skapar osäkerhet och hotsignaler i hjärnan. Det kan mildras genom tydliga förväntningar och hög transparens på arbetsplatsen.
Självständighet: Hjärnan eftersträvar hög autonomi, känslan av att kunna påverka sin situation. Detaljstyrning kan uppfattas som hot, den ökar maktslöheten och minskar valfriheten. Motverkas  om  man litar på medarbetarna och låter dem fatta egna beslut. 
Relationer: Hjärnan avgör blixtsnabbt vem som är vän respektive fiende. 'Vikten av att chefen är på insidan kan inte nog betonas', säger Marie Ryd  Om människor litar på varandra stärks samarbetet i gruppen. Små grupper eller mentorprogram kan hjälpa medarbetarna att utveckla trygga kontakter.
Rättvisa: Upplevd orättvisa försätter hjärnan i hotläge direkt. Därför är det viktigt att ha samma regler för alla medarbetare. Med hög transparens, tydlig kommunikation och öppenhet kan man undvika känslor av orättvisa."

Praktiskt att samarbeta med hjärnan istället för att motarbeta den.
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten! 

söndag 28 oktober 2012

Mina regler

Kolla vilka bra regler man kan köpa på Mio:
Precis de gäller hos mig med, fast vill gärna lägga till Brush Your Teeth Togeather med. Det är ju så viktigt med tandhygienen och kan bli väldigt dyrt om den missköts.

Godaste Äppelpajs-semifreddon!

Här kommer ett höstigt recept, som är så grymt gott och enkelt. När jag först gjort det kändes som om det var det godaste jag nånsin gjort, men det är väl inte riktigt sant ändå...
Äppelpajs Semifreddo
3 syrliga äpplen ca 300 g
½ vaniljstång
1 kanelstång
2 dl vatten
1 dl socker
Skala, kärna ur och tärna äpplena Delavaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg äppeltärningarna, vaniljfrön, vaniljstång, vatten och socker i en kastrull. Koka ihop utan lock till en fast kompott, 20 - 30 minuter. Låt svalna helt i kallt vattenbad.

Ställ en form, ca 2 liter, i frysen så det går fortare med infrysningen.
2 ägg
½ + ½ dl socker
2 ½ dl vispgrädde
1-2 tsk färskmalen kardemumma
Separera äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna vitt och luftigt. Tillsätt ½ dl socker och vispa till en fast smet. Vispa ihop äggulor och ½ dl socker. Vispa grädden med kardemumman
Blanda äggulevispet med 3 dl avsvalnad äppelkompott och grädde, Vänd ner den vispade äggvitan i smeten.
6 digestivekex
Krossa kexen och varva smet och kex i den kalla formen. Ställ i frysen minst 2 timmar före servering.
Ta fram ca 10 minuter före servering och njut sedan långsamt!

lördag 27 oktober 2012

Slutet för vissa ärftliga sjukdomar?

DN rapporterade i torsdags att Genterapi kan råda bot på ärftliga sjukdomar i framtiden. Kvinnor som bär på anlag för vissa svåra ärftliga sjukdomar kan i framtiden få hjälp att föda friska barn tack vare genterapi visar en ny studie av amerikanska forskare. Det handlar om sjukdomar i de så kallade mitokondrierna, vilket mer än 1000 svenskar har. (Mitokondrierna fungerar som cellens kraftverk, där socker och fett förbränns till vatten och koldioxid samtidigt som energi frigörs, dessa lagras i form av kemisk energi i molekylen ATP.) De kan då lida av till exempel ha muskelsvaghet, skador på nervsystemet eller vara synskadade. 
Klicka på bilden, så öppnas den stor nog att kunna läsa!
Illustration ur DN 25/10
Sjukdomarna beror på förändringar i arvsmassan i just mitokondrierna  som är små strukturer i cellerna, som ligger utanför cellkärnan och överförs till nästa generation med mammans ägg. Det finns inga botemedel mot sjukdomarna idag, men de amerikanska forskarna Shoukhrat Mitalipov och Richard Stoufer vid Oregon Health & Science University har  nu visat att genterapi sannolikt kan hjälpa dessa kvinnor att få friska barn.   "De visar att det är biologiskt möjligt, och det är mycket intressant", säger Outi Hovatta, som är i professor i obstretik och gynekologi, särskilt assisterad befruktning, vid Karolinskainstitutet.   
"Forskarna har tagit ut en liten del av cellkärnan ur 65 mogna ägg. De har sedan förts in i andra kvinnors donerade ägg, som har tömts på motsvarande del av cellkärnan. De skadade mitokondrierna följer inte med över till det nya ägget. Däri finns nu i stället donatorns friska mitokondrier  Dessa ägg har sedan befruktats med spermier i en provrörsbefruktning.   Äggen började dela på sig i samma omfattning som 33 ”vanliga” ägg som fungerade som kontroller.    Hälften av de förändrade äggen utvecklades helt normalt, medan resten fick olika fel. Så långt har forskarna i den nya studien, som publiceras i vetenskapstidskriften Nature, kommit i forskningen på mänskliga ägg. De har tidigare gått ett steg längre med apor. De genförändrade apäggen har satts in i honor, som har fött friska ungar. Apungarna har i dag hunnit bli tre år och är fullt friska."

Är det inte fantastiskt så säg?

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten! 

Pelargon-trots o pumpagott

Mina Mårbacka-pelargoner trotsar vinter och mörker och är fulla i både blom och knopp.
Nåt som verkligen sprider lycka nu när tråkiga november är alldeles om knuten. Det här med vintervila bryr sig mina pelargoner alls inte om, tack och lov!
Jag tänkte också dela med mig av länkar till underbara pumparecept, nu när det är tid för det. Amerikanskt härlig pumpapaj gör du så här och Fransk Pumpasoppahär; smaklig fika och måltid!
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten! 

fredag 26 oktober 2012

Snusk!

Nu måste jag bara förfasa mig över snusket på mitt gym. När folk svettats i maskinerna där så går de bara därifrån och lämnar all sin äckliga svett
eget montage med animation från google
Överallt där jag tränat tidigare har det varit helt naturligt att spruta maskinerna med rengöringsmedel när man är färdig, men här har jag hittills aldrig sett någon göra det. Antagligen eftersom gymmet är obemannat.

Jag börjar därför träningen med att tvätta av maskinerna och upprepar samma procedur när jag är klar för jag vill inte smittas av alla sjukdomar som går för tillfället.

Genial och/eller galen?!

Både Aftonbladet och Helsingborgs Dagblad har den senaste tiden rapporterat om likheter och skillnader mellan galna och geniala människor. Något som jag tycker är väldigt spännande och som nu också är vetenskapligt bevisat. Bilden på Albert Einstein nedan visar på såväl genialitet som galenskap, eller snarare lekfullhet, som jag även tagit upp tidigare
dr Sheldon Cooper i the BigBang Theory är
min personliga favorit med Aspergers syndrom
"Finns det ett samband mellan galenskap och genialitet?" frågar sig HD och låter Simon Kyaga, läkare i psykiatri och doktorand vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet svara så här:
– Det vill jag bestämt hävda att det gör. Tillsammans med kollegor publicerade jag en studie där vi konstaterade att det finns ett samband mellan psykisk sjukdom och kreativitet. Det var en stor populationsbaserad studie på 300 000 patienter och deras anhöriga. Vi tittade framför allt på de klassiska sjukdomar som schizofreni och manodepressivitet, samt vanlig depression.
– Ökat symptom leder till ökad kreativitet, men när symptomen blir för kraftig sjunker kreativiteten tillbaka. Psykos kan ses som extremvarianten för att vara öppen, generellt för intryck.
Vilka egenskaper är viktiga för ett geni?
– Man måste vara öppen för nya idéer och tolerant, inte bara mot andra människor utan även idéer som vid första anblicken inte känns helt solventa. Men man ska också strunta i vad andra tycker och tänker. Många genier har varit lite avvikande och det kan ha berott på att de inte brytt sig om vad andra tyckt. Genier är också tidsoptimister, vilket jag tycker är sympatiskt och roligt. Att man konstant överskattar sin förmåga att hinna med saker.---
Ofta är det manspersoner som får Nobelpris. Är det så att män lätt snöar in och blir nördar?
– Nej, och personligen är jag emot den typen av generaliseringar. Men det finns evolutionära teorier som förklarar kreativitet och genialitet utifrån könsskillnader. Då det gäller Nobelpriset kan det vara så att tillgången till utbildning är avgörande.
--- Samhällsvetenskap, till exempel, kräver mer tid helt enkelt. Över lag är det nog så att man förhållandevis tidigt kan se tendenser till genialitet. Men det finns också en diskussion om så kallade "late bloommers", personer som inte slår igenom förrän de blivit äldre. Men satsar man koncentrerat på något blir man ofta bra på det.
Vilka anlag är bra att ha, både Albert Einstein och Bill Gates lär ju ha haft Asperger?
Galton, som var kusin till Darwin, är anfadern till den moderna ärftlighetsteorin och han menar att genialitet går i släktskap och då är det egenskaper som ett öppet sinne, en hög grad av motivation, ambition och förmågan att fokusera som är viktiga. I extremfallet kan man tänka sig att detta slår över och att man blir manisk åt Aspergerhållet.
Därför kan man förstå varför anlagen till vissa egenskaper som är superpositiva i ett kreativt geniperspektiv, kan bli destruktiva. Det är verkligen en skör tråd, vilken vår studie visar. Men det är självklart inte så att alla genier är galna eller har en psykisk sjukdom."
Albert Einstein på bild lånad från hd.se
Aftonbladet tillägger att "Myten om den lidande konstnären har nu bevisats i en ny studie från Karolinska universitet. Den har funnit att personer med kreativa yrken är mer drabbade av psykisk sjukdom.
Med studien bekräftar man resultaten från en undersökning från i fjol som visade att det var vanligare med bipolär sjukdom och schizofreni i familjer med konstnärer och vetenskapsmän jämfört med den övriga befolkningen, skriver Karolinska universitet i ett pressmeddelande."
Där fokuseras speciellt på att studien funnit sambandet med andra psykiatriska diagnoser, som depression,  drog- och alkoholmissbruk och anorexia, särskilt när det gäller författare.Författaren Mikael Neimi tror att "kreativa personer har ”lite lösare mellan hjärnhalvorna” och att mekanismerna som leder till kreativiteten också gör att det är närmare till 'galenskapen'.
– Det känns som att det ligger närmare till hands och det finns ju flera exempel. Men själv har jag aldrig känt marken gunga, säger Mikael Neimi.
Enligt den nya forskningen har författare också nästan 50 procents ökad risk att begå självmord jämfört med den övriga befolkningen.
– Ojoj, skrivandet borde minska risken. Jag upplever det som en ventil, som att det har en terapeutisk förmåga, säger Mikael Neimi.--- forskningen bekräftar inte bara myten. Den ger också nya tankar för hur vården bör se på psykisk sjukdom, skriver KarolinskaInstutitet i sitt pressmeddelande.
– Om man har synen att vissa saker kopplade till patientens sjukdom faktiskt är fördelaktiga, då öppnar man för ett nyt förhållningssätt i behandlingen, säger Simon Kyaga  och fortsätter att "Bland annat bör man se närmare på vilka symptom som ska behandlas och till kostnad av vad.
– Det har funnits en tradition av att se sjukdom i ett svart-vitt persektiv, där man har strävat efter att bota patienten och få bort alla inslag som betraktas som sjuka, säger Simon Kyaga i pressmeddelandet."

torsdag 25 oktober 2012

Äppeldessert på kanelen

En riktigt god dessert så här års när det finns gott om äpplen är den här Äppeldesserten på kanelen. Om man, till skillnad från mig, har svårt för det syrliga så är ett fantastiskt alternativ att istället
Äppeldessert på kanelen 4 port
1 msk smör
4 skalade och tunt skivade äpplen
1 msk citron, rivet skal
1 msk citronlikör eller pressad citron
1 msk flytande honung
2 msk råsocker, eller muskovadosocker
1 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
Stek äpplena på medelvärme i smör i cirka 2 minuter. Tillsätt rivet citronskal, citronlikör/pressad citron, honung, socker, kanel och ingefära. Rör försiktigt och låt svalna något.
Lägg äppelblandningen i portionsskålar eller glas. Servera antingen bara en klick
Mascarpone
till eller gör en syrlig youghurtröra så här:

3 dl yoghurt, 10 %
0,5 dl florsocker
Blanda yoghurt med florsocker och lägg en klick yoghurt över.

Njut av senhöstiga smaker!

Tacksamhet och artighet

Jag tycker att tacksamhet är bland det finaste som finns i världen. När någon tar sig besväret att tänka på och hjälpa mig tycker jag att det är helt naturligt att visa min tacksamhet för det genom nåt så litet som ordet tack. Det kostar mig inget mer än ett andetag och gör en enorm skillnad för den som får tacket.
Djup hovnigning är att ta i, men ett
litet "tack" är alltid välkommet!
bild lånad från attvaraellerickevara
Det har ju också med artighet att göra och jag kan omöjligt förstå varför det ska vara dåligt att visa andra sin respekt genom att uppmärksamma och uppskatta deras möda. När människor inte tackar får jag istället uppfattningen att hen bara tar för givet allt som andra gör och att det är bortskämdhet som ligger bakom. Jag blir också besviken över att mina ansträngningar inte uppmärksammats och funderar över om det i fortsättningen är värt ansträngningen att hjälpa till.

Jag kan verkligen hålla med Caitlin Moran om hur viktigt det är att helt enkelt vara artig. Om inte annat för att bara kunna förmå mig själv att be om hjälp igen utan att skämmas. Eller om vi vänder på det; för att förmå mig själv att hjälpa någon så är ett enkelt tack ett förvånansvärt starkt vapen.

onsdag 24 oktober 2012

Spejsad Ternström på Ahlbergshallen

Margareta Ternström visar utställningen From Space to Particles på Ahlbergshallen t o m 4 november. När  Ternström blev allergisk mot färg började hon arbeta konstnärligt med datorn istället.
Här visas såväl inramade mindre blad i skimrande färg- eller gråskalor och större verk. Det handlar om motiv från rymden och partikelfysik, precis som utställningstiteln avslöjar.
"- Allt började med ett intresse kring rymdens svarta hål. Den inspirationen kom mer och mer in i min konst." berättar Ternström i LT. "Jag blir stående länge i rummet. Musiken till är stundvis kontemplativ, lika snabbt som den pockar på uppmärksamheten för att sedan ge bilderna mera uppmärksamhet.--- den skapas i ett dataprogram som med delvis styrning slumpas fram." beskriver  LT vidare.
När jag var dit i tisdags blev jag besviken över att ljudinstallationen inte var igång och dessutom var ljuset inte tänt i den övre våningen, vilket verkligen förtog det intryck utställningen annars kunnat få. Väldigt tråkigt eftersom Ternströms son, Sten Ternström, som gjort den är professor i musikakustik på KTH
Utan ljuddimensionen upplever jag utställningen som platt och relativt intetsägande, eftersom jag tycker att motiven påminner alltför mycket om datorernas skärmsläckare för att egentligen kunna kallas annat än design.
Riktigt synd att Östersunds konstklubb inte ser till att utställningarna de arrangerar alltid visas som de är menat att göra. Upplevelsen blir när sådant här händer mer irritation än något annat för min del.

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten! 

Kramas mer!

Det är inte bara mysigt utan kan t o m vara livsviktigt. När inget annat verkar hjälpa eller man kan komma på nåt att säga till tröst brukar just en kram vara det allra bästa man kan ge.
Bästa trösten - en kram!
bild från love.portalromantico.com
Anledningen till det är det fantastiska  lugn- och ro-hormonet Oxytocin, som jag nog aldrig kommer att sluta fascineras av. Det som sker i våra kroppar vid beröring är att Oxytocin-frisättningen ökar så att vårt nervsystem ställs om till ett stressfritt mer njutbart läge. Det stärker dessutom både immunförsvaret och höjer vår smärttröskel, samtidigt som både puls och blodtryck sjunker.
från Positive outlooks
Kramar uppfanns för att folk ska veta att
du älskar dem utan att du behöver
säga det till dem
I vissa situationer kan också beröring vara just livsviktigt. Studier har t ex visat att barnhemsbarn som aldrig blir berörda faktiskt dör, trots att de får fullgod näring och hygien.
– Vuxna kan överleva utan mänsklig närhet, men knappast leva, säger professor Kerstin Uvnäs-Moberg, som i snart trettio år forskat kring kroppens antistress-system och Oxytocinet och dess effekter.

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

tisdag 23 oktober 2012

Rest-fördelar

Jag kan inte med att slänga mat som inte är dålig ens om jag inte själv tycker om den och kan omöjligt förstå varför man slänger istället för att spara rester. Det är en stor resurs som går förlorad eftersom vi svenskar inte behövt lära oss att ta vara på dem.
Saffransröding med ugnsbakade morötter är en fest att
hitta i frysen när man inte orkar laga mat. Särskilt när det
är frågan om ekologiska godis-morötter från Ås trädgård 
Härom sistens köpte jag hallonfil istället för vanlig av misstag och när jag åt den insåg jag att den är alldeles för söt för mig. Tänkte att jag väl får lov att hälla ut den i vasken då, men kom så på att mitt besök kanske skulle uppskatta den till frukost. Du anar inte vilket lättnad det var när han t o m tyckte om den och att jag överdrev hur äcklig den är.
Gourmet-mat i en låda direkt ur frysen
Nu hade jag iofs tänkt ta upp alla fördelar det har att inte slänga rester. Då vill jag först nämna en sådan sak som i lördags när jag sov bort hela eftermiddagen och sedan inte orkade laga nåt från grunden, eftersom jag gjort krämig svamppasta till lunch. Då kunde jag bara plocka fram underbar Saffransröding ur frysen och snabbt fixa ugnsbakade morötter till middag. 
Alltså blev det två favoriträtter på en dag, fast jag bara lagade en av dem. Samtidigt kunde jag njuta av minnet av när jag tillagade Saffransrödingen också medan jag åt den. Varför slänger folk överbliven mat egentligen? Fryser man in den istället har möjlighet att njuta med lite besvär och dessutom återvinna härliga minnen i processen.

Jag vann faktiskt en kokbok för ett drygt år sedan med mina tips om vad man kan göra med rester och de råden hittar du här! Egentligen ska jag väl vara glad över att vi inte behövt svälta i Sverige på flera  generationer och därför slösar med denna resurs, men istället blir jag irriterad. Särskilt när jag tänker på folk i vår närhet som svälter. Just svält har varit anledningen till många krig och den ekonomiska krisen i Grekland och Spanien kommer också att bli det om inte vi som har det bättre ekonomiskt hjälper till. I nöden testas vännerna och det är verkligen ödets ironi att EU får Nobels fredspris när de ekonomiska spänningarna mellan de europeiska länderna är som störst.


All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten! 

Satsumas, säsongens första småcitrus

I och med vintern så är citrus-säsongen här och jag har laddat med satsumas, som alltid är den första småcitrusen (Citrus reticulata) och med citroner.
Satsumas kommer från den japanska provinsen Satsuma. De är lättskalade och har gulorange skal som oftast skiftar i grönt, men är ändå mogen. Alla citrusfrukter skördas nämligen först som mogna.
Smaken är mild, sötsyrlig och fruktköttet saftigt och kärnfritt. Satsumas är en självständig mandarinart
En  C-vitaminspäckad tröst när snön faller utanför.