SIDOR

torsdag 5 juli 2018

Riktigt godis med rabarber


Naturlig kallrörd rabarberlemonad (med kardemumma) ca 1 l
”Inget är så läskande som ett glas iskall lemonad. Här med vårig smak av rabarber. Genom att kallröra lemonaden lockas den fina smaken fram mer skonsamt, vilket i slutändan ger en helt underbar dryck. Inte blir det sämre med en vaniljstång i” medan färskmalen kardemumma samt körveln lockar fram ännu fler nyanser av den fräscha rabarbern.
Skölj
1 kg rabarber
Skär i cm-stora bitar. Dela
1/4 vaniljstång
på mitten och skrapa ut fröna (alt. lägg i ca½  krm vaniljpulver). Lägg rabarber, vaniljstång och frön i en stor bunke eller kastrull. Koka upp
1 l vatten
och häll över. Rör ner
(några droppar Tea tree oil ökar hållbarheten)
Låt stå övertäckt i 2 dygn i kylen. Rör då och då. Sila av vätskan. 

Rör ner
ca 400 g råsocker
körvel eftersmak
1 dl pressad ekologisk citron
Låt stå tills sockret lösts upp. Rör då och då. Fantastiskt fräsch och vacker ny favoritdryck som tack vare rabarberns röda toner blir ser ut som, ja faktiskt är pink lemonade!
Smaksätt gärna med
färskmalen kardemumma 


Rabarberkola
Jättegod såväl varm som kall till glass eller som fyllning i en kaka. Perfekt att hälla upp i små burkar och ta med som gåva på sommarens kalas.
250 g rabarber
i bitar kokas ihop med
1 dl ljus sirap
½ dl råsocker
1 bit kanelstång/ vaniljstång
I tjockbottnad kastrull i 15 min eller tills det tjocknat. Låt svalna och häll på burkar. Förvara i kyl och värm gärna vid serveringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar