Naturlig
kallrörd rabarberlemonad (med kardemumma) ca 1 l
”Inget är så
läskande som ett glas iskall lemonad. Här med vårig smak av rabarber. Genom att
kallröra lemonaden lockas den fina smaken fram mer skonsamt, vilket i slutändan
ger en helt underbar dryck. Inte blir det sämre med en vaniljstång i” medan
färskmalen kardemumma samt körveln lockar fram ännu fler nyanser av den fräscha
rabarbern.
Skölj
1
kg rabarber
Skär i cm-stora
bitar. Dela
1/4
vaniljstång
på mitten och
skrapa ut fröna (alt. lägg i ca½ krm
vaniljpulver). Lägg rabarber, vaniljstång och frön i en stor bunke eller
kastrull. Koka upp
1
l vatten
och häll över. Rör
ner
zest
från 1 ekologisk citron
(några
droppar Tea tree oil ökar hållbarheten)
Låt stå övertäckt
i 2 dygn i kylen. Rör då och då. Sila av vätskan.
Rör ner
ca
400 g råsocker
körvel
eftersmak
1
dl pressad ekologisk citron
Låt stå tills
sockret lösts upp. Rör då och då. Fantastiskt fräsch och vacker ny favoritdryck
som tack vare rabarberns röda toner blir ser ut som, ja faktiskt är pink lemonade!
Smaksätt gärna med
färskmalen kardemumma
Rabarberkola
Jättegod såväl varm
som kall till glass eller som fyllning i en kaka. Perfekt att hälla upp i små
burkar och ta med som gåva på sommarens kalas.
250
g rabarber
i bitar kokas ihop
med
1
dl ljus sirap
½
dl råsocker
1
bit kanelstång/ vaniljstång
I tjockbottnad kastrull
i 15 min eller tills det tjocknat. Låt svalna och häll på burkar. Förvara i kyl
och värm gärna vid serveringen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar