En fool är inte bara en narr eller tok på engelska utan även en klassisk dessert gjord på sötad, kyld bärpuré blandad med dubbel så mycket vispad grädde eller vaniljkräm. Här gör jag den extra fräscht somrig med yoghurt i också.
Sommarbärs-fool 4-6 port
Rensa och snoppa
250 g krusbär, röda och gröna
Koka med
0,75 dl florsocker
i en kastrull till en kompott, ca 5 min. Bären ska bli mjuka. Mal över
kardemummakärnor efter smak
Låt kallna.
Blanda i
2 dl grekisk yoghurt
2 krm vaniljpulver
1 msk florsocker
2 dl vispgrädde
Varva gräddblandningen med krusbärskompott i portionsglas. Toppa med
en näve hallon/smultron/jordgubbar e dyl
Ställ i kylen till servering. Servera desserten kall. Galet gott är det (fast det engelska namnet egentligen kommer av franskans fouler som betyder mosad och refererar till bären/frukten)!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar