Jag väljer dock att kalla den Rabarbersviss eftersom påsken är över nu o den brittiska desserten Eton mess inte känns så aktuell, fast den inte är olik vår svenska marängsviss. (Originalreceptet av Eton mess varvas grädde med maränger och färska bär så här, men) jag använder vårlik rabarber och pistagenötter! Dessutom byter jag sockret mot agavesirap och råsocker.
Jag började kvällen innan med att baka maränger (av frysta äggvitor) enl Go'kvälls Jespers marangskola så här:
Klassisk (fransk) maräng
Sätt på ugnen på 150 grader. Vispa
100 g äggvita
1 tsk pressad citron
tills det börjar skumma. Strö ca ¼ del av
agavesirap enl avsmakning
och fortsätt vispa. Strö ytterligare ¼ del och vispa tills ett
styvt marängskum bildas. Strö på resten av sockret och fortsätt vispa ett par
minuter. Spritsa upp önskad maräng. Grädda marängerna i ca 5 minuter och sänk
temperaturen till 100 grader. Fortsätt grädda i ca 1 ½ timme tills marängerna
blir torra.
Så dags för rabarberkompotten (men som även kan göras med honung som här). Ansa och skiva
300 g rabarber, (alt använd som jag fryst redan ansad o skalad). Lägg i en kastrull tillsammans med
1 dl vatten (behövs ej med fryst)
agavesirap enl avsmakning alt. 3/4 dl råsocker
1 krm vaniljpulver
Koka ihop till en kompott ca 10 minuter. Blanda
1/2 msk potatismjöl
med lite kallt vatten
och rör ner i krämen, koka ytterligare några minuter. Låt svalna helt.
Vispa
3 dl vispgrädde
Kör
3/4 dl skalade pistagenötter
ca 12 maränger
i en mixer
Varva rabarberkompott, grädde, pistage och krossade maränger i portionsskålar eller på ett stort fat. Garnera med
färsk mynta
Avnjut gärna efter en stund i kylen!
Avnjut gärna efter en stund i kylen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar