Glad Allhelgonaghelg från mig och Greta!
Det finns en del del funderingar över när det ska tändas ljus,kläs ut osv. Så här ligger det Allhelgonadagen infaller alltid den 1 november, men det är inte längre någon helgdag i Sverige, eftersom det kan vara vilken dag som helst. Just i år råkar det dock vara imorgon lördag, vilket innebär att Allhelgonaaftonen, eller Halloween som det heter på engelska är idag (liksom alltid), 31 november).
Allahelgonahelgen innebär två helgdagar och har, särskilt på senare år, blivit en av de största helgerna. Sedan länge besöker många kyrkor och gravar för att tända ljus för och hedra sina avlidna.
Alla helgons dag är däremot en rörlig helgdag som firas den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. I år infaller de alltså samtidigt imorgon.
I länkarna finns recept på pumpabröd, amerikansk pumpapaj och fransk pumpasoppa.
SIDOR
▼
fredag 31 oktober 2014
onsdag 29 oktober 2014
Höstsådd
Höstsådd, vem kan motstå det när det går? Jag bor ju numer i odlingszon 1 och förstår mig inte alls på andra kolonister som nu stänger ned sin lott över vintern.
Hösthallon till vänster, nektarinträd och bakom pallkragar |
Inspirerad av ett inlägg på Strömsös facebooksida kunde jag inte hålla mig från att beställa lite härliga kålfrön i olika nyanser förra veckan. Klart odlingarna måste vara färgglada för en konstnär! Dem satte jag när vi var klara med koloniföreningens höstarbetsdag.
Färgglad fröbeställning av kålsorter |
Jag vet ju inget om höstsådd egentligen eftersom det så här års ofta är snö i södra Norrlands inland. Jag har dock längtat så och verkligen läst på. Så här står det t ex hos Strömsö: "Höstsådd är något du kan göra för att gallra ut på vårarbetena i trädgårdslandet och samtidigt kan du få litet tidigare skörd under sommarens lopp!
Grönsaker du kan så eller sätta på hösten: vintervitlök, dill, persilja, morot, palsternacka, svartrot. Vissa örter och rotsaker gror väldigt långsamt och därför passar de bra till höstsådd. Sådana är persilja och palsternacka. Du kan vänta med sådden t o m ända tills tjälen börjar gå i jorden. [Min kursivering] Huvudsaken är att du kan krafsa fram en grund fåra i marken där du kan strö ut fröna och täcka igen. Ingen bevattning behövs.
I en pallkrage har jag satt jordgubbar som ska ge söta bär från tidig till sen sommar nästa år. |
Det som krävs för att kunna så på hösten är sandhaltig jord. [Precis som vi har här på Österlen - hurra!] I sur lerjord ruttnar fröna lätt. --- Fröna sås i grund fåra på 1 - 2 cm djup. Radavståndet får vara 30 - 40 cm. Följande försommar får du gallra plantorna så att det blir ca 3 - 6 cm mellan morötterna.
Ifall rothalsen vill sticka upp ovanom markytan är det bäst att täcka den. Annars blir övre delen av moroten grön. Det är bra att ha en fiberduk över morotslandet under hela sommaren och ta bort den först då man skördar. På det sättet undviker man ohyra bland rotsakerna."
Vitlök har jag redan satt bland rosorna för att slippa bladlöss och skadedjur på dem. "Att odla vintervitlök är lätt som en dans!" fortsätter Strömsö. "Det är bara att dela på löken och lägga klyftorna i välgödslad jord. Till skillnad från fröna så är det bäst att sätta vitlöken redan i september - oktober så att de hinner rota sig före marken fryser. Marken bör vara sandhaltig så att inte vattnet blir och stå i grönsakslandet. Platsen kan också vara lätt sluttande så att ytvattnet rinner bort.
Gör en fåra med potatishacka och lägg ett lager välbrunnen gödsel på bottnen av fåran. Stick ner klyftorna på 7 - 10 cm djup och med ca 15 cm mellanrum. Täck därefter igen fårorna. Ifall du har flera rader får radavståndet vara 30 cm. Det som är viktigt att veta är att, om marken är väldigt tung dvs lerhaltig, får inte klyftorna komma för djupt. Då orkar de inte växa upp. Men de får heller inte komma för grunt för då kan de skadas under vintern, speciellt ifall vintern är väldigt våt. När du sått frön eller satt vitlök på hösten är det bra att täcka sådden med t ex halm eller torra löv.
Följande år behöver lökarna tilläggsnäring. Då kan du ge dem utspätt gödselvatten (t ex urin), nässelvatten eller täcka marken runtomkring med färskt gräsklipp. Ge inte gödsel efter mitten av juli, annars avmognar lökarna inte i tid.
En liten järnek har jag satt längst fram |
Surjordshörnan ska bli fantastisk att få uppleva blomningen i |
Lila blomkål, Romanesco och röd brysselkål har inte grott så mycket under en vecka, fast det varit sol i två dagar i a f |
Kål ska fungera bra att sätta på hösten, så det har jag gjort, tillsammans med dill, persilja.
Efter en i o f s regnig, men dock vecka med ett par dagar sol är jag dock besviken över att kålen knappt alls grott och hoppas att den kommer att ta sig ordentligt!
Vi har även grävt upp all Rosenvial, som i det närmaste kvävt rosorna vid stängslet.
När den nu rensats bort och rosorna fått mer plats är det dock ljust och vackert |
Den sprider sig och tar en oerhörd plats och värst är dess långa och grova rötter, som ser ut som pepparrot. Det gör mig orolig eftersom den sprider som som bara den och i princip dödar allt i sin väg.
Jag har flyttat den till vid altanen, där det var helt kalt. Där kan den få växa sig stor |
Skönt att inte behöva oroa sig för den längre. Vid altanen kan jag även sätta just pepparrot så kan de konkurrera med varann.
måndag 27 oktober 2014
Choklad för bättre minne!!!
Kan inte annat än än en gång sjunga chokladens lov när jag tittar i Aftonbladet. Så här skriver de
"Gång på gång har vi fått höra att mörk choklad – eller ännu hellre rå kakao – är nyttigt för oss. Förutom att det är fullproppat med vitaminer och mineraler innehåller kakao också en typ av antioxidanter som kallas flavonoider. Och just flavonoiderna verkar spela en stor roll när det gäller att bromsa minnets gradvisa försämring. I en – förvisso liten – studie (dessutom sponsrad av godistillverkaren Mars!) har forskarna sett ett samband mellan en diet rik på flavonoider från kakao och förbättrat minne hos äldre.
I studien fick 37 friska försökspersoner i åldrarna 50-69 äta en diet under tre månader som antingen var rik (900 mg per dag) eller fattig (10 mg per dag) på flavonoider från kakao. I gruppen som hade fått i sig mycket kakaoflavonoider såg forskarna en stor förbättring på minnet.
– Om en deltagare i studien hade minneskapacitet som en typisk 60-åring i början av studien, så var minnet tre månader senare i snitt med en 30-40-åring, säger forskaren Scott Small i ett pressmeddelande.
Flavonoider har tidigare visat sig ge ett visst skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar. Och du måste inte proppa i dig rå kakao (tyvärr, vanlig industrichoklad är inte alls lika bra för kroppen) för att vara på den säkra sidan. Flavonoider finns också i te, rött vin och B2-vitaminrika livsmedel. Äggula och grönsaker är också bra källor."
Monsterchokladtårta med kanderade violer i närbild |
Kärlek gör att jorden går runt och choklad gör resan värd att göra från Jamtlis vårmarknad 2013 |
– Om en deltagare i studien hade minneskapacitet som en typisk 60-åring i början av studien, så var minnet tre månader senare i snitt med en 30-40-åring, säger forskaren Scott Small i ett pressmeddelande.
Flavonoider har tidigare visat sig ge ett visst skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar. Och du måste inte proppa i dig rå kakao (tyvärr, vanlig industrichoklad är inte alls lika bra för kroppen) för att vara på den säkra sidan. Flavonoider finns också i te, rött vin och B2-vitaminrika livsmedel. Äggula och grönsaker är också bra källor."
söndag 26 oktober 2014
En av de största
Jag känner stor sorg över nyheten om att finaste Kim Anderzon somnade in i sitt hem i Lindholmen, 71 år gammal på fredagen 24 oktober kl 19.00, efter två års kamp mot cancer. Hennes livskamrat Lars Naumburg skickade ett vackert pressmeddelande om hennes sista tid, som publicerades i bl a Expressen.
Som avsked, när hon kände att slutet närmade sig, samlade Kim Anderzon i måndags ett 70-tal vänner på restaurang Wasahof i Stockholm och tog farväl.
– Hon sov till klockan tre på eftermiddagen. Det är klart att vi undrade: Ska hon orka? Sedan klev hon in och höll ett bländande tal för alla, säger livskamraten Lars Naumburg och avslutar pressmeddelandet:
Precis så här; glad och rödhårig bland blommorna kommer jag att minnas Kim Anderzon |
– Hon sov till klockan tre på eftermiddagen. Det är klart att vi undrade: Ska hon orka? Sedan klev hon in och höll ett bländande tal för alla, säger livskamraten Lars Naumburg och avslutar pressmeddelandet:
Fantastiska artiklar i dagens DN |
"Hon möttes av ett hav av blommor, applåder och kärlek. Och hon genomförde en glänsande uppvisning av humor och sin egen alldeles unika form av närvaro. Samtidigt som hon fick bada i kärlek, värme och innerlig uppskattning. Som sista gäst lämnade hon restaurangen och for hem. Under natten gick hon in ett annat medvetenhetstillstånd dit bara hon själv har tillträde och Kim Anderzon har nu avslutat sin karriär och sitt liv som hon alltid har levt det. Med flaggan i topp. Fuck Cancer!"
på den här bilden känner jag inte igen Kim Anderzon |
Kim Anderzon föddes och växte upp i kvarteren där jag sist bodde i Östersund och mina föräldrar kände både hennes mor, bror och henne själv, men själv har jag aldrig haft förmånen att träffa denna underbara människa. Hon var vice president i Republiken Jämtland och jag har aldrig hört någon säga ett enda ont ord om henne. Hon är en stor förebild på såväl det professionella som personliga planet och hon lämnar ett enormt tomrum efter sig i hela landet.
Hon berättar om sin sjukdom här och i TV4 hos Malou här.
Här är ett reportage från Nyhetsmorgon med.
fredag 24 oktober 2014
Höstarbetsdag!
I lördags var det höstarbetsdag i koloniföreningen. Efter en hel vecka med regn var det lyckosamt (även om jag gjort en beställning om fint väder) nog uppehåll hela dagen!
På programmet stod bl a: Arbete på paviljongen (bilden ovan). • Rensning av gamla lotten 89 vid Åbackarna. • Trädgårdsavfall 2-3 man. • Sätta upp skyltar. • Staga upp anslagstavlan vd Iskällarbacken. • Göra vid gångar där regnet gröpt ur.
Paviljongen är byggnaden ovan, som tidigare varit ateljé för konstnären Henry Mayne, men som fått stå och förfalla och bl a varit tillhåll för missbrukare under lång tid innan
Koloniföreningen fick ta över den, som står i ena ändan av koloniområdet, för ungefär ett år sedan och har med gemensamma ideella krafter röjt upp, renoverat och planterat.
Stentrappen ovan byggdes under dagen och en annan har också byggts tidigare av duktiga kolonister. Är man många (vi var ett fytiotal) så går det undan!
Under vårdträdet, en kastanj, krattades de kastanjer som fallit till marken för att det inte ska vxa upp kastanjer här och var. Inhägnader av ris, som den ovan till höger fascinerar mig, även om jag tycker att gärdesgårdar är vackrare! Min första lägenhet i Umeå var på nedre botten så dit gjorde pappa en gärdesgård!
I våras flyttade bin in i kupor vid Maynes paviljong. Bina har hittills gett ca 15 - 20 l honung, trots att de började svärma. Bina är ett fantastiskt initiativ, eftersom de även kommer att hjälpa till med pollineringen åt oss. Dessutom gör vi vårt mot bidöden och så har jag svårt att motstå honung.
Det planterades också en massa och även ett Mullbärsträd till Henry Maynes ära. En trevlig dag avslutades med att vi alla bjöds på fantastiskt god ärtsoppa med punsch, bröd och till kaffet plättar med grädde och sylt samt kakor. Verkligen inte illa!
Till min glädje delade en av de andra kolonisterna också med sig av rotknölar till fantastiska Dahlior, som den ovan. Underbart och snart kommer jag att skriva om mitt höstodlande!
torsdag 23 oktober 2014
Kastanjerisotto med butternut
Igår gjorde jag en vansinnigt god rätt av höstingredienserna kastanjer, butternut (och sherry)! Egentligen hade jag tänkt äta den själv till lunch men eftersom den blev så god bjöd jag hit mina föräldrar på middag senare istället. Den tar nästan en timme att göra också.
Det är egentligen ett engelskspråkigt recept som jag översatt. Jag antar att det från början är italienskt dock med tanke på ingredienserna.
Kastanjerrisotto med butternut 4 port
4½ dl buljong
1 dl Sherry
Koka upp och stäng plattan men låt den hållas varm
1 tsk olivolja
1½ tsk smör
Hetta upp och tillsätt
1 finhackad schalottenlök
1/2 liten butternutsquash
skalad och utan kärnor skuren i cm-stora tätningar. Koka tills löken är genomskinlig och rör ofta i ca 10 minuter.
Tillsätt
2 dl Arborio-ris
Rör om tills riset är genomskinligt i kanterna men fortfarande "hela" i mitten, vilket tar ca 4 minuter. Tillsätt 1½ dl av den varma buljongen och låta sjuda tills den nästan gått in i riset. Rör om ofta och tillsätt på samma sätt 1½ dl buljong i taget när den nästan absorberats helt, vilket tar ca 25 min allt som allt.
Rör så i
3 dl rostade kastanjer hackade
1 tsk finhackad timjan
1 tsk finhackad mejram
Ta av från värmen och rör i
1½ tsk smör
1 dl färskriven Parmesanost
2 tsk finhackad persilja
Smaka av med salt and peppar och servera så att det kan avnjutas direkt.
Det är egentligen ett engelskspråkigt recept som jag översatt. Jag antar att det från början är italienskt dock med tanke på ingredienserna.
Kastanjerrisotto med butternut 4 port
4½ dl buljong
1 dl Sherry
Koka upp och stäng plattan men låt den hållas varm
1 tsk olivolja
1½ tsk smör
Hetta upp och tillsätt
1 finhackad schalottenlök
1/2 liten butternutsquash
skalad och utan kärnor skuren i cm-stora tätningar. Koka tills löken är genomskinlig och rör ofta i ca 10 minuter.
2 dl Arborio-ris
Rör om tills riset är genomskinligt i kanterna men fortfarande "hela" i mitten, vilket tar ca 4 minuter. Tillsätt 1½ dl av den varma buljongen och låta sjuda tills den nästan gått in i riset. Rör om ofta och tillsätt på samma sätt 1½ dl buljong i taget när den nästan absorberats helt, vilket tar ca 25 min allt som allt.
Jag rostade kastanjerna i panna, som jag gör med t ex mandel |
3 dl rostade kastanjer hackade
1 tsk finhackad timjan
1 tsk finhackad mejram
Ta av från värmen och rör i
1½ tsk smör
1 dl färskriven Parmesanost
2 tsk finhackad persilja
Smaka av med salt and peppar och servera så att det kan avnjutas direkt.
tisdag 21 oktober 2014
Ät dig yngre
Egentligen är jag inte alls förtjust i uttryck som det i rubriken eftersom det är en fysisk omöjlighet och de flesta av oss faktiskt vill bli så gamla som möjligt. Det är dock ett uttryck som används ofta när det egentligen handlar om att bli friskare och då är det vi äter oerhört viktigt.
Till att börja med lånar jag den här fina bilden, som du kan klicka på, så öppnas en större version av den så att du kan läsa texten:
|
Bild lånad från acadermia.se/ |
Så fortsätter jag med att översätta en artikel om anti-aging-mat ,vilket naturligtvis betyder motsatsen till vad det låter som: Mat som gör att du blir så frisk att du blir gammal men utan åldersbesvär.
"10 kraftfulla exempel på anti-aging-mat som du kan hitta i mataffären
Det är alltid spännande att läsa om ny anti-aging-mat som har stor potential när det gäller mänsklig hälsa. Ofta är dock den maten exotisk och kan bara hittas i andra länder. genom särskilda program eller via Internet på diskutabla sidor.
Som tur är behöver du inte vända ut och in på dig själv eller betala dyrt för att kunna avnjuta hälsofördelarna av all anti-aging-mat. Det finns massor i din lokala matbutik bara du vet vad du ska leta efter.
Nedan finns tio smakliga och lättfunna varor som forskning visat har en gedigen potential när det gäller att bibehålla ungdom och vitalitet:
Avokadon |
1. Avokado:
mexikanska forskare studerade hur avokado-olja påverkar jästceller fann att oljan lät jästcellerna överleva trots exponering av höga koncentrationer av järn, skapar stora mängder fria radikaler t o m så höga nivåer att de brukar sammanknippas med flera mänskliga sjukdomar [som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer]. Forskarna drog slutsatsen att oljan måste innehålla samma slags anti-aging-förmågor som olivolja och kanske t o m kan användas i kampen mot hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.
“Våra resultat ser lovande ut” säger forskningsledaren Christian Cortés-Rojo, “eftersom de indikerar att konsumtion av avokado kan förbättra hälsan hos diabetiker och andra patienter genom en ytterligare mekanism för att förbättra blodfetterna.” Avokado har också en hög nivå av vitamin E [en antioxidant], som är nödvändig för hy och hår och är en alkalisk föda—som är perfekt för att utjämna den sura kost vi äter idag.
“Våra resultat ser lovande ut” säger forskningsledaren Christian Cortés-Rojo, “eftersom de indikerar att konsumtion av avokado kan förbättra hälsan hos diabetiker och andra patienter genom en ytterligare mekanism för att förbättra blodfetterna.” Avokado har också en hög nivå av vitamin E [en antioxidant], som är nödvändig för hy och hår och är en alkalisk föda—som är perfekt för att utjämna den sura kost vi äter idag.
2. Valnötter: en studie har visat att valnötter hjälper till att förbättra blodkärlens funktion för diabetiker. En annan studie från Penn State fann att valnötter och valnötsolja i kosten sänker både blodtryck vid vila och blodtryck vid stress. Forskare från New York State upptäckte också att valnötter hjälper till att förstöra skadliga fria radikaler som kan innebära demens, att de hjälper till att bibehålla mentala förmågor och kan hjälpa till att försena eller själva utvecklingen av Alzheimers.
3. Broccoli: forskning från UCLA visar att av alla grönsaker är broccoli, särskilt unga broccoligroddar, är den bästa källan till ämnet sulforaphane, som motverkar fria radikaler från att bryta ned kroppen och åldras. “Vår studie visar att ämnet som finns i broccoli har förmågan att stimulera många olika antioxidanter som kan vara åldersrelaterade när det gäller försämrandet av immunsystemets funktion,” säger forskningsledaren doktor Andre Nel. Forskarna fortsatte med att broccoli också skyddar immunsystemet från typiska åldersfaktorer som hjärt- och kärlsjukdomar, ledsjukdomar och diabetes.
Vilda skogsblåbär på Stakafjället |
4. Blåbär: innehåller C-vitaminer, kalium och en massa fler antioxidanter . Dr. Oz rankar dem som den bästa anti-agingmaten [och jag tror Nisse Simonsson håller med]. Rankad som den bästa av färska och frusna frukter och grönsaker när det gäller antioxidanter. Blåbär förbättrade korttidsminnet hos åldrande råttor i en studie från USDA [USAs jordbruksdepartement]. The flavonoider tros ansvara för att förstärka nervkopplingarna i hjärnan och att stimulera förnyelsen av dem. En studie från University of Cincinnati visade att om man dricker blåbärsdryck varje dag fick minnet stimulans.
5. Kanel: studier har visat att kanelextrakt stärker nybildningen av kollagen i hyn, vilket gör att cellerna upplevs som "föryngrade" och aktiverar växthormonerna. USDA fann också att kanelextrakt, som innehåller antioxidanter, skulle kunna hjälpa till att minska riskfaktorer som hör ihop med diabetes och hjärtjukdomar .
5. Kanel: studier har visat att kanelextrakt stärker nybildningen av kollagen i hyn, vilket gör att cellerna upplevs som "föryngrade" och aktiverar växthormonerna. USDA fann också att kanelextrakt, som innehåller antioxidanter, skulle kunna hjälpa till att minska riskfaktorer som hör ihop med diabetes och hjärtjukdomar .
en ask med choklad i alla kulörer |
6. Mörk choklad - kakao, som är huvudingrediensen i mörk choklad, innehåller flavonoiden dom heter epicatechin har visat sig innehålla nästan dubbelt så mycket antioxidanter som rött vin och upp till tre gånger så mycket som grönt te. Studier har visat att mörk choklad hjälper hjärtats hälsa, reglerar blodtrycket, minskar risken för hjärtattack och hjälper till att förebygga åldersdemens.
7. Kidneybönor:
är packade med proteiner, fibrer, folater, magnesium, kalium och dessutom kallas kidneybönor (och bönor i allmänhet), för “supermat” eftersom de är så bra för hälsan. En enda kopp kokta röda kidneybönor ger en tredjedel av den rekommenderade dagsdosen folater. Den kända (i USA) Seven Countries Study gav slutsatsen att om man äter mer baljväxter skulle man kunna reducera risken för hjärtattacker med mer än 80%. Kidneybönor är också fullproppade med antioxidanter, särskilt flavonoider, som är kända för att ha anti-agingförmågor. Enligt en analys från USDA, har röda kidneybönor mer proanthocyanidins [flavonoid som främst finns i vindruvor] än blåbär, tranbär och röda bönor.
Rödkål framför savojkål |
8. Röd kål: enligt USDAs studie som publiserats i the Journal of Agricultural and Food Chemistry innehåller Rödkål 36 olika typer av flavonoiden anthocyanin, som sammankopplats med skydd mot cancer. Anthocyanin har också visat bättre hälsa för hjärtats och hjärnans funktion.
9. Granatäpplen
: denna nyttiga frukt är en fantastisk källa till anthocyanin och ellagitannin, som båda är kraftfulla antioxidanter. Studier visar att frukten förbättrar produktionen av kväveoxid i de endoteliska cellerna, som kan minska risken för hjärtsjukdom. Enligt forskning från University of Illinois kan Granatäpple också möjligen förebygga bröst- och prostatacancer och att hjälpa till att försena tillväxten av cancertumörer. Granatäpplefröolja har också visat sig hjälpa till vid nybildning av hudceller och att förminska de synliga tecknen på en åldrande hud.
kinesisk solovitlök |
måndag 20 oktober 2014
Spaljéring av fruktträd
Så här bra blev det med äppel-och päronspaljén jag fått hjälp av Maja och pappa att göra. Jag inspirerades av den vackra äppelspaljén på Mandelmanns trädgårdar att göra den,
Jag läser dessutom i en fantastisk artikel att "I mitten på 1800-talet blev det i Sverige populärt att forma och spaljera fruktträd. Traditionen var stark en bit in på 1900-talet men verkar nu vara på väg att försvinna, förmodligen för att träden anses vara svåra och tidsödande att sköta. Det finns dock många fördelar med fruktträdsspaljéer. Spaljerade träd ger en stor mängd fin frukt och tar mindre plats. Placeras spaljén längs en vägg eller mur får man ett gynnsammare odlingsklimat, [min kursivering] vilket gör att vi ända upp i Stockholmstrakten kan odla persika och aprikos i söderläge."
tänker sätta pallkragarna kommer jag bara spaljera den ena sidan av gången och inte göra tak. Vi började att sätta upp fyra träkäppar, mellan träden och på var sida om det första och sista. I höjd med
där med märlor.
Pappa och Maja planerar dagens fortsatta jobb |
Så var det dags att binda trädens grenar försiktigt efter spänntrådarna utan att skada dem. Till äldre träd används tyngder för att tynga ned grenarna innan, men för min del är träden så unga att de bara var att böja ned och binda fast.
Eftersom träden är så unga behövde inga tyngder sättas på grenarna, utan de var bara att böja efter spänntrådarna. Så var det bara att binda upp dem där med jutesnöre |
Jutesnöre för trädgårdsbruk är biologiskt nedbrytbart och skadar inte grenarna som konstgjort material skulle göra |
"Arbetet med en spaljé består av pincering på våren samt beskärning av skott på vintern. Därtill kommer eventuell bindning för att styra trädet vid uppbyggnad av spaljén. Pincering innebär att man på våren och sommaren nyper av det yttersta bladparet på nytillväxten. På vintern klipps skotten in så att bara 3-4 knoppar återstår. --- Landskapsarkitekt Christina Ilminge har i sin bok Bevara och sköta en gammal trädgård utförliga beskrivningar på hur träden ska beskäras och vilka olika former som passar. Tveka inte att föra detta hantverk vidare, det är inte så svårt som det först kan verka!" råder Förbundet för evenska koloniträdgårdear så den ska jag försöka skaffa!
På ändarna böjdes grenarna runt pålarna och bands efter banden.Det blir snyggt och påminner om hur man i midsommartid lövar bron e dyl. |
"Spaljéträd är ett smart sätt att odla din egen frukt på en liten yta. Att ett spaljéträd dessutom blir vackert och kan klä in en annars kal och ful vägg förhöjer ytterligare spaljéträdens värde. Spaljéträd ger fina skördar på liten yta Ett spaljerat fruktträd, eller spaljéträd som det kallas, tar nästan ingen plats i trädgården. En liten vägg att spaljera det mot räcker bra och om du inte skulle ha det så går det även bra att spaljera mot ett staket eller liknande. --- Ett spaljéträd kan ge förvånansvärt stora skördar, men är inte bara nyttiga utan är även vackra att se på. Rätt beskuret blir ditt spaljéträd en prydnad för hela din trädgård. Med beskärning styr du ditt spaljéträd så att det följer spaljén och väggen och får den fina formen."skriver Blomsterlandet.
fredag 17 oktober 2014
Konsthistorien är ommålad
Hand-bilder TT från lånade från www.svt.se |
Utgrävningar vid Sterkfontein, 2000 |
Även Karin Bojs menar i DN 12 oktober är dock Europa mest undersökt arkeologiskt så naturligtvis har det mesta (och "äldsta") hittats just här. Jag cirerar: "Vid tiden för intervjun [med professor Nicholas Conard, vid universitetet i den tyska staden Tübingen] fanns även världens äldsta kända grottmålningar i Europa. I spanska Castillogrottan finns enkla symboler som är omkring 41 000 år. [Personligen tycker jag att händerna jag lånat från svt ser ut precis som de som de i Castillogrottan.] De makalösa målningarna i den franska Chauvetgrottan – där istidens Rembrandt fyllde väggarna med olika djur – är enligt de senaste dateringarna omkring 35 000 år gamla. Men redan för ett år sedan [min kursivering] fanns det mycket som talade emot att européer uppfann konsten. Till exempel det faktum att enklare typer av dekorationer, i form av ristade sicksackmönster på en sten, har hittats i Blombos i Sydafrika och daterats till minst 70 000 år [min kursivering]. I både Marocko och Israel har hittats pärlor, genomborrade för att bli smycken, som är ännu äldre. Man kan inte komma ifrån det faktum att arkeologer har varit väldigt mycket mer aktiva i Europa än i andra delar av världen. För att hitta något måste man ju leta."
Mrs Ples, en skalle av förmänniskan Australopithecus africanus. Upptäcktes av dr Robert Broom från Transvaal Museum just vid Sterkfontein grottorna 1947 |
Hand-bilder TT från lånade från www.svt.se |