SIDOR

fredag 17 oktober 2014

Konsthistorien är ommålad

Hand-bilder TT från lånade från www.svt.se
För en vecka sedan rapporterade bl a SVT om målningar av bl a händer (se bilderna!) i en grotta i Sulawesi, Indonesien, som nu har daterats till 40.000 års ålder. Det faktumet utmanade därmed "Europa som konstens vagga". Ett påstående som jag länge varit tveksam till, med tanke på att Mänsklighetens vagga som ju ligger i Gauteng, Sydafrika, där även Johannesburg ligger. När jag pluggade vid University of the Witwatersrand 2000 var jag till  utgrävningarna i Sterkfontein, som är en del av dem. Där köpte jag en replik av Mrs Ples, en skalle av förmänniskan Australopithecus africanus.
Utgrävningar vid Sterkfontein, 2000
 – Jämfört med Europa har lite fältarbete utförts i Asien, och nya fynd kommer att fortsätta utmana det vi tror att vi vet om mänsklig evolution, säger Wil Roebroeks, vid universitetet i nederländska Leiden.
Även Karin Bojs menar i DN 12 oktober är dock Europa mest undersökt arkeologiskt så naturligtvis har det mesta (och "äldsta") hittats just här. Jag cirerar: "Vid tiden för intervjun [med professor Nicholas Conard, vid universitetet i den tyska staden Tübingen] fanns även världens äldsta kända grottmålningar i Europa. I spanska Castillogrottan finns enkla symboler som är omkring 41 000 år. [Personligen tycker jag att händerna jag lånat från svt ser ut precis som de som de i Castillogrottan.] De makalösa målningarna i den franska Chauvetgrottan – där istidens Rembrandt fyllde väggarna med olika djur – är enligt de senaste dateringarna omkring 35 000 år gamla.  Men redan för ett år sedan [min kursivering] fanns det mycket som talade emot att européer uppfann konsten. Till exempel det faktum att enklare typer av dekorationer, i form av ristade sicksackmönster på en sten, har hittats i BlombosSydafrika och daterats till minst 70 000 år  [min kursivering]. I både Marocko och Israel har hittats pärlor, genomborrade för att bli smycken, som är ännu äldre.  Man kan inte komma ifrån det faktum att arkeologer har varit väldigt mycket mer aktiva i Europa än i andra delar av världen. För att hitta något måste man ju leta."
Mrs Ples, en skalle av förmänniskan Australopithecus
africanus
. U
pptäcktes av dr Robert Broom från
Transvaal Museum just vid Sterkfontein grottorna 1947
"– Européer kan inte längre exklusivt påstå att de var de första att utveckla ett abstrakt tänkande. De måste dela det, åtminstone, med de tidiga invånarna i Indonesien, säger Anthony Dosseto vid australiska University of Wollongong, till tidskriften Nature. För över 50 år sedan hittades tolv handavtryck och målningen av en gris på väggarna på sju grottor på ön Sulawesi. Nu har konstverken daterats med moderna metoder.  De tidigare äldsta dateringarna av grottkonst, från Spanien och Frankrike, är knappt 40.000 år. En av händerna på Sulawesi dateras nu till cirka 40.000 år medan grisen har målats för cirka 35.000 år sedan.
Hand-bilder TT från lånade från www.svt.se
 "Nicholas Conard i Tübingen har uttalat sig entusiastiskt, men han står fast vid sin teori att människor på olika håll utvecklade sin egen konst, oberoende av varandra. Andra namnkunniga experter, som Chris Stringer i London, menar däremot att människan måste ha haft med sig konsten redan från Afrika och Mellanöstern.  Några fortsatte åt öster och hamnade i Indonesien och Australien. Andra gick åt nordväst och Europa.  Det är vad jag tror. Oavsett riktning hade vi musik, konst och abstrakt tänkande med i vår lätta packning" skriver Karin Bojs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar