Höstsådd, vem kan motstå det när det går? Jag bor ju numer i odlingszon 1 och förstår mig inte alls på andra kolonister som nu stänger ned sin lott över vintern.
Hösthallon till vänster, nektarinträd och bakom pallkragar |
Inspirerad av ett inlägg på Strömsös facebooksida kunde jag inte hålla mig från att beställa lite härliga kålfrön i olika nyanser förra veckan. Klart odlingarna måste vara färgglada för en konstnär! Dem satte jag när vi var klara med koloniföreningens höstarbetsdag.
Färgglad fröbeställning av kålsorter |
Jag vet ju inget om höstsådd egentligen eftersom det så här års ofta är snö i södra Norrlands inland. Jag har dock längtat så och verkligen läst på. Så här står det t ex hos Strömsö: "Höstsådd är något du kan göra för att gallra ut på vårarbetena i trädgårdslandet och samtidigt kan du få litet tidigare skörd under sommarens lopp!
Grönsaker du kan så eller sätta på hösten: vintervitlök, dill, persilja, morot, palsternacka, svartrot. Vissa örter och rotsaker gror väldigt långsamt och därför passar de bra till höstsådd. Sådana är persilja och palsternacka. Du kan vänta med sådden t o m ända tills tjälen börjar gå i jorden. [Min kursivering] Huvudsaken är att du kan krafsa fram en grund fåra i marken där du kan strö ut fröna och täcka igen. Ingen bevattning behövs.
I en pallkrage har jag satt jordgubbar som ska ge söta bär från tidig till sen sommar nästa år. |
Det som krävs för att kunna så på hösten är sandhaltig jord. [Precis som vi har här på Österlen - hurra!] I sur lerjord ruttnar fröna lätt. --- Fröna sås i grund fåra på 1 - 2 cm djup. Radavståndet får vara 30 - 40 cm. Följande försommar får du gallra plantorna så att det blir ca 3 - 6 cm mellan morötterna.
Ifall rothalsen vill sticka upp ovanom markytan är det bäst att täcka den. Annars blir övre delen av moroten grön. Det är bra att ha en fiberduk över morotslandet under hela sommaren och ta bort den först då man skördar. På det sättet undviker man ohyra bland rotsakerna."
Vitlök har jag redan satt bland rosorna för att slippa bladlöss och skadedjur på dem. "Att odla vintervitlök är lätt som en dans!" fortsätter Strömsö. "Det är bara att dela på löken och lägga klyftorna i välgödslad jord. Till skillnad från fröna så är det bäst att sätta vitlöken redan i september - oktober så att de hinner rota sig före marken fryser. Marken bör vara sandhaltig så att inte vattnet blir och stå i grönsakslandet. Platsen kan också vara lätt sluttande så att ytvattnet rinner bort.
Gör en fåra med potatishacka och lägg ett lager välbrunnen gödsel på bottnen av fåran. Stick ner klyftorna på 7 - 10 cm djup och med ca 15 cm mellanrum. Täck därefter igen fårorna. Ifall du har flera rader får radavståndet vara 30 cm. Det som är viktigt att veta är att, om marken är väldigt tung dvs lerhaltig, får inte klyftorna komma för djupt. Då orkar de inte växa upp. Men de får heller inte komma för grunt för då kan de skadas under vintern, speciellt ifall vintern är väldigt våt. När du sått frön eller satt vitlök på hösten är det bra att täcka sådden med t ex halm eller torra löv.
Följande år behöver lökarna tilläggsnäring. Då kan du ge dem utspätt gödselvatten (t ex urin), nässelvatten eller täcka marken runtomkring med färskt gräsklipp. Ge inte gödsel efter mitten av juli, annars avmognar lökarna inte i tid.
En liten järnek har jag satt längst fram |
Surjordshörnan ska bli fantastisk att få uppleva blomningen i |
Lila blomkål, Romanesco och röd brysselkål har inte grott så mycket under en vecka, fast det varit sol i två dagar i a f |
Kål ska fungera bra att sätta på hösten, så det har jag gjort, tillsammans med dill, persilja.
Efter en i o f s regnig, men dock vecka med ett par dagar sol är jag dock besviken över att kålen knappt alls grott och hoppas att den kommer att ta sig ordentligt!
Vi har även grävt upp all Rosenvial, som i det närmaste kvävt rosorna vid stängslet.
När den nu rensats bort och rosorna fått mer plats är det dock ljust och vackert |
Den sprider sig och tar en oerhörd plats och värst är dess långa och grova rötter, som ser ut som pepparrot. Det gör mig orolig eftersom den sprider som som bara den och i princip dödar allt i sin väg.
Jag har flyttat den till vid altanen, där det var helt kalt. Där kan den få växa sig stor |
Skönt att inte behöva oroa sig för den längre. Vid altanen kan jag även sätta just pepparrot så kan de konkurrera med varann.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar