Kan inte annat än än en
gång sjunga
chokladens lov när jag tittar i
Aftonbladet. Så här skriver de
"
Gång på
gång har vi fått höra att mörk
choklad – eller ännu hellre rå
kakao – är nyttigt för oss. Förutom att det är fullproppat med
vitaminer och mineraler innehåller
kakao också en typ av
antioxidanter som kallas
flavonoider. Och just
flavonoiderna verkar spela en stor roll när det gäller att bromsa
minnets gradvisa försämring. I en – förvisso liten –
studie (dessutom sponsrad av godistillverkaren
Mars!) har forskarna sett ett samband mellan en diet rik på
flavonoider från
kakao och förbättrat
minne hos äldre.
I
studien fick 37 friska försökspersoner i åldrarna 50-69 äta en diet under tre månader som antingen var rik (900 mg per dag) eller fattig (10 mg per dag) på
flavonoider från
kakao. I gruppen som hade fått i sig mycket
kakaoflavonoider såg forskarna en stor förbättring på minnet.
– Om en deltagare i studien hade minneskapacitet som en typisk 60-åring i början av studien, så var minnet tre månader senare i snitt med en 30-40-åring, säger forskaren
Scott Small i ett
pressmeddelande.
Flavonoider har
tidigare visat sig ge ett visst skydd mot
hjärt- och kärlsjukdomar. Och du måste inte proppa i dig rå
kakao (tyvärr, vanlig industrichoklad är inte alls lika bra för kroppen) för att vara på den säkra sidan.
Flavonoider finns också i te, rött vin och B2-vitaminrika livsmedel. Äggula och grönsaker är också bra källor."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar