SIDOR

torsdag 21 november 2024

Frittata Quatro Stagioni

Har börjat göra Frittata Ugnsomelett a’la pizza som blir  godare och framför allt nyttigare än just pizza. Du kan lägga på vilken fyllning du än önskar men här är t ex a’la Quatro Stagioni:

Frittata Quatro Stagioni 2 port 30 min
Sätt ugnen på 200°. Rör samman
8 ägg
1 äggula
1 krm salt
1 dl vispgrädde
½ tsk timjan
1 msk sött paprikapulver
1 tsk nymalen svartpeppar, gärna tellicherry
Häll smeten i en smord ugnsfast form. Grädda omeletten i ugnen i 15 min tills smeten precis börjat stelna. Ta ur ugnen och bred 
tomatsås
över hela och fördela 
kronärtskockor
tomater
svamp
(prosciutto)skinka  
 oliver 
över och  strö
150 g riven lagrad hårdost
jämt över hela ytan. Sätt tillbaks i ugnen. Låt omeletten bli fast och lite gyllene, och osten aningen trådig. Lägg upp på en varm tallrik och strö över 
lite flingsalt om så önskas. Servera på en gång, gärna med sallad till.

måndag 26 augusti 2024

Festligt skuttande kängurufilé

Något riktigt gott, som jag inte ätit sedan 1900-talet, är känguru. Så efter att ha sett Drömlandet på SVT kunde jag inte låta bli att testa det igen när det var grilldags.

Läser på https://k-roo.fcom.au vad som smakar bäst ihop med kängurufilé och marinerade 
4 kängurufiléer i 1 1/2 - 2 cm tjocka skivor 
i nästan ett helt dygn med
i en plastpåse med
 Olja
1/2 dl Worcestershire sås
1 dl teriyaki sås
1 näve ramslök/klyfta vitlök 
1  tsk oregano
Salt och peppar
Torkade av marinaden från köttet och hrillade det så 3-4 minuter på var sida
Gjorde kryddsmör till med
hackad ansjovis och
kapris
ramslök 
Väldigt gott ihop med potatisgratäng men faktum är att det säkert skulle ha blivit gott även med bara salt och vitpeppar med tanke på hur mört och gott köttet är. Mums!



tisdag 12 mars 2024

Skånska pepparkakor

Glutenfria Skånska pepparkakor 19 stycken

30 m + tid i kyl

Smält samman

420 g mörk sirap [3 dl]

160 g smör

Blanda ner

10 g malen kanel [4 tsk]

10 g malen ingefära [4 tsk]

6 g ekologisk apelsinzest [3 tsk]

6 g malen nejlika [3 tsk]

100 g mjölk [1 dl]

och låt svalna. Blanda samman 

10 dl mandelmjöl 

3,4 dl psylliumhusk

16 g bikarbonat [3 tsk]

Häll ner koket i de torra ingredienserna och blanda ihop till en deg.

Olja en burk som du lägger degen i, förslut och låt degen ligga i kylen 1 dygn. Dela upp i 19 bitar om nästan 70 g/bit. Rulla dem till bollar och tryck dem platta med baksidan av en stor slickepott. Baka i 210-220° i 12 min i över- och undervärme. Pensla kakorna med mjölk direkt efter ugnen. Plasta kakorna eller lägg i burk med lock när de svalnat helt. Ät gärna med smör och lagrad ost; överraskande gott som ett mellanting mellan tekaka och pepparkaka!