SIDOR

torsdag 8 november 2018

Mognande gröna tomater

Jag har nu "Gjort vinter" på Gretero; tagit upp dahliaknölar och skördat årets sista tomater (och slängt den enorma mängden tomatplantor). Då ska vi se vad jag ska göra med dessa (ovanligt få tack vare den fantastiska sommaren) gröna tomater. Kom gärna med idéer!
Ska även göra chutney och kanske sylta eller steka några.
Godast är dock att äta dem mogna och fann detta;

 
"Det bästa tricket av alla är när man skyndar på mognadstiden genom att lägga några äpplen bland de gröna tomaterna. Äpplen utsöndrar etylen,  en gas som som påskyndar mogna.
Det är så man gör i storskalig tomatproduktion – skördar omogna tomater som sedan transporteras nedkylda,för att sedan sprutas med etylengas för att mogna i lagom tid till att de nått affären. Etylengas bildas hos frukter och grönsaker i nedbrytningsprocessen, som startar direkt när de skördats. Det innebär även att ett kantstött äpple är än effektivare när det gäller att mogna tomater."

Otroligt att jag inte ens tänkt på detta tidigare, när etylengasen i äpplen funkar för t ex citrusfrukter, bananer o så mycker annat...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar