SIDOR

onsdag 23 maj 2018

Rabarbermarängpaj

Rabarbertider är fantastiska tider, särskilt här på Österlen är här som allra vackrast nu när allt blommar och det är som att leva i Astrid Lindgrens Körsbärsdalen. Bröderna Lejonhjärta spelades f ö in i Brösarps backar, alldeles i närheten,

Rabarbermarängpaj som är nyttigare liksom gluten- och laktosfri gör jag så här: jag  sätter ugnen på 250 grader och dmälter
250 g laktosfritt smör 
smör och låter det bli brynt för att få en knäckig smak, låt svalna. Skär  
7 dl rabarber 
i cm-stora bitar och lägg dem i
1 dl honung
Körvel efter smak
så att det vätskat sig. Blanda
4 dl mandelmjöl 
1 dl osulliumhusk
1 1/2 tsk bakpulver 
1 krm salt 
tillsätt smöret och blanda till en lös deg. Platta ut degen i en form med avtagbar botten och lägg så rabarbern i formen. 
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Vispa 
3 äggvitor 
hårt så du kan vånda på bunken utan att det rinner ut. Vänd ned
1 dl råsocker 
Lite vinäger eller citron 
Spritsa eller bred ut marängen på pajen och grädda i ca 5 minuter tills marängen blivit gyllenbrun. Servera med glass eller vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar