Har aldrig tänkt på att det ju går att baka egna digestivekex och då så att de också är både gluten- och laktosfria, men det är faktiskt hur enkelt som helst med mixer. Jag har också alltid föreställt mig att havregryn är naturligt glutenfria men riktigt så enkelt är det inte. Jag har blivit extra misstänksam just mot gluten efter att ha läst David Perlmutters Hotet mot Din Hjärna om alla sjukdomar han botat genom att förorda glutenfri kost. www.halsasomlivsstil.com reder ut begreppen: "När det pratas om gluten är det främst vete, råg och korn som menas men gluten finns även i majs, ris, havre och andra medlemmar av familjen gräsväxter [genomgående mina kursiveringar]. Dock skiljer sig strukturen på gluten åt mellan de olika sädeslagen. --- Havre befinner sig på en annan genetisk gren än de som vi kallar för gluteninnehållande gryn. Det gör att gluteninnehållet också skiljer sig åt. Havre innehåller inte den potentiellt skadliga formen av gluten som påverkar personer med celiaki. Gluten innehåller ett protein vid namn gliadin. En specifik typ av gliadin, a-gliadin (alpha-gliadin) är det protein som personer med glutenintolerans reagerar mot. A-gliadin finns inte i havregryn vilket är anledningen till varför det sägs att det inte finns något gluten i havregryn.---Skillnaden mellan certifierat glutenfria havregryn och traditionella havregryn är att de behandlas på olika sätt under produktionen. Certifierat glutenfria havregryn hålls strikt isär från andra gluteninnehållande gryn för att det inte ska finnas en riska att gluten kan leta sig ner bland grynen. Maxgränsen för gluteninnehåll i produkter som är certifierat glutenfria går vid 20 ppm (parts per million) vilket motsvarar 1 mg/kg. "
(Laktos- och glutenfria) Digestivekex ca 20 kex:
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa
2 dl glutenfria Havregryn
fint till ett mjöl. Blanda i
1½ dl mandelmjöl
½ dl psylliumhusk
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
75g Laktosfritt Smör
och tillsätt
1 msk honung
Mixa till en smulig massa. Tillsätt
2 msk vatten
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar