SIDOR

torsdag 22 december 2016

Supergoda saffransskorpor (laktos- o glutenfria) o saffransscones


Jag har utgått från Leilas recept av Mammas supergoda saffransskorpor och gjort det laktos- och glutenfritt
Mammas supergoda saffransskorpor
Sätt ugnen på 200 grader. Smält
100 g smör 
tillsätt
1 g saffran 
stött i mortel med en råsockerbit. Häll över i en bunke och rör ner.
2 ekologiska ägg 
Blanda
1 1/2 dl råströsocker 
3 dl mandelmjöl 
2 dl fiberhusk
1 1/2 tsk bakpulver 
1 1/2 dl grovt hackad sötmandel
vänd ner det i äggsmeten.  Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda dem i mitten av ugnen i 175 grader cirka 25 minuter. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader. Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. De är verkligen supergoda!
Piffar upp frukost-näringsdryck (med blåbär o banan) med ett
 saffransscone och blodgrape (mandel o svart te blir det alltid)

Saffransscones (för 16 st) går ännu snabbare att röra ihop. Utgår även här från ett recept från ICA fast med laktosfria mejerivaror o mandelmjöl samt psylliumhusk istället för vetemjöl:
Sätt ugnen på 250 grader. 
Värm 
4 dl laktosfri mjölk
i en kastrull med 
1/2 g saffran 
stött i mortel med
1 msk flytande honung eller råsocker  
och låter svalna. Blanda med 
100 g rumsvarmt laktosfritt smör
Blanda
5 dl mandelmjöl
3 dl psylliumhusk  (Totalt ska mjölet väga 480 g) 
4 tsk bakpulver 
1/2 tsk salt 
 i en bunke. Tillsätt saffrranssmörmjölken och rör snabbt ihop degen. Klicka ut degen i 4 högar på en plåt med bakplåtspapper. Klappa ut varje del till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Skåra varje kaka i 4 delar med en kniv. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 10- 12 minuter. Låt svalna på galler. Servera med t.ex. smör, färskost, ost och marmelad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar