SIDOR

onsdag 21 december 2016

Glöggcheesecake med pepparkaksbotten

Vansinnigt god och så vacker med färgkombinationen kolla bara:

Glöggcheesecake med pepparkaksbotten ca  12 bitar
Sätt ugn på 200 grader. Krossa
200 gram pepparkakor 
i en handduk, påse, bunke  eller mixer.
bra mot aggressionerna!
Tillsätt
100 gram rumsvarmt smör
till en grynig blandning.
Tryck ut pepparkaksblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp ca 3 cm på kanterna i en springform (rund form cirka 25 cm), gärna med löstagbar botten. Baka botten i 175 grader under10 minuter.  Ta ut och låt svalna. 
tyvärr slut på Agar Agar både här och i alla butiker
så fick använda mig av gelatinblad denna gång
Lägg 
Använd AgarAgar enligt instruktionerna eller 
5 gelatinblad 
i lite kallt vatten ca 5 minuter.
Riv skal av
2 ekologiska lime 
Rör
500 g naturell färskost 
mjuk och blanda den med limeskal, Vispa med
1,75 dl florsocker 
4 dl crème fraiche 
pösigt med elvisp.
Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull med
½ dl glögg 
Vispa ner gelatin- och glöggblandningen i fyllningen och bred ut i formen. Låt glöggcheesecaken stå att stelna i kylen minst en timme.
Värm
1½ dl glögg 
2 msk råsocker 
i en kastrull och till ca 80 grader och rör i
5 blad gelatin 
tills de smält. Låt svalna till ca 40 grader och häll gelén över den kalla cheesecaken. Låt kanten på springformen sitta kvar så att inte gelén rinner över kanten på cheesecaken. Sätt in i kylen att stelna någon halvtimme. Garnera med valfria bär, kanelstång, citronmeliss, mynta, flagad choklad, tunna chokladtrianglar eller bitar, kokos, pudrad kanel eller annan garnering till servering.

Inte bara gudomligt god utan också vansinnigt vacker! Färgkombinationen av glöggrött och färskostsmetens gula nyanser är helt magiska. Tackar Kretsloppshuset för inspirationen!

Lägger även till ett annat användningsområde för krossade pepparkakor. (Har bara ätit 4 st i år och dem fick jag inte behålla, så försöker hitta alternativ användning av alla i burken...) Hittade recept på Pepparkakstryffel hos ICA, men använder mig av 70%-ig choklad istället:
20 st Hacka
200 g 70%-ig choklad 
 i småbitar och lägg i en bunke. Koka upp
1 1/2 dl vispgrädde 
Häll den över chokladen och rör ihop tills det blir en smet. Tillsätt
1 msk glögg 
och vänd ned
25 g rumsvarmt smör 
Häll upp i en form och låt stelna i kylskåp. Mortla
10 pepparkakor
 till smulor. Forma kulor av tryffelsmeten gärna med hjälp av två teskedar eftersom de smälter av kroppsvärmen. Rulla dem i pepparkakssmulor och förvara så i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar