SIDOR

torsdag 25 augusti 2016

Plommonchutney med ingefära och chili

Funderade på vad en bör göra med alla plommon och fick tips om plommonchutney av en vän. Det är en god chutneyn som är väldigt användbar.
Hittade ett recept i ICA-kuriren men byter bl a mot råsocker. Det skulle ge 5 dl men blev snarare 2 dl. Det är det som är dumt med rymdmått istället för vikten för dessa plommonen är små och odlade helt utan gift eller särskild näring. Gott och starkt blev det i a f!

Plommonchutney med ingefära och chili
Ger ca 2 dl  Skölj, kärna ur och skiva 
8 plommon 
tunt. Skala, dela och skiva  
2 rödlökar (schalottenlök hade jag)
tunt. Dela, kärna ur och finhacka  
1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) 
Lägg även 
4 msk råsocker  
4 msk honung  
2 msk ättiksprit (12 %) 
3 msk finriven färsk ingefära 
3 msk  = 4,5 cl dvs nästan 1/2 dl

finrivet skal av  
2 krm salt  
i en kastrull. 

vackra färger fast jag hade schalottenlök istället för röd lök!
Koka upp och låt småkoka i 20–30 minuter. Rör då och då. Häll upp chutneyn i väl rengjorda burkar. Förvara i kylskåp. Servera gärna chutneyn till Inbakad fläskkarré med kapris och soltorkad tomat.

Dagens plommonskörd hos mor och far. 2 sådana här stora (30 l) hinkar plockades det igår. De har delat, tagit ur kärnorna och frusit in en massa och så ska mamma koka saft så hon har tagit fram sin Saftmaja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar